Auto na długie wyprawy w lżejszy teren

15 Wrz 2010, 17:12

Poszukuję auta 4x4. Ma on służyć do jazdy na codzień, jak i do celów turystycznych, dlatego dobrze, gdyby nie urwał sobie koła na wyboistych drogach z dużymi wyrwami (np. na Ukrainie), a także nie zakopywał się na nierównych i grząskich polnych dróżkach. Nie planuję raczej żadnych bardziej hardkorowych akcji, w stylu przepraw przez rzeki, jazdy po totalnych bezdrożach, czy podjeżdżania pod jakieś kilkumetrowe skarpy.

W związku z tym elementy najważniejsze dla mnie to:

1) Niezawodność - coś co nie zepsuje mi się na środku Ukrainy w wyniku kontaktu rozgrzanego silnika z kałużą itp. Odpadają freelandery i inny szajs. Wolałbym silnik w benzyne (na trasie i w mieście używałbym LPG), ze względu na wątpliwą jakość ropy w niektórych krajach, która może popsuć taki silnik.

2) Ekonomia - wiadomo, że cieżko znaleść ekonomiczną terenówkę, ale jest to dla mnie niezmiernie ważny czynnik, szczególnie że auto będzie używane też do codziennej jazdy. Im mniejsze spalanie tym lepiej, auta palące na trasie więcej niż 9 litrów odpadają. Nie może to być żaden wielki, spalający 15-20 litrów Patrol.

3) Klimatyzacja i wygodne wnętrze - obowiązkowo, najlepiej aby auto mogło pomieścić do 7 osób i miało możliwość wymontowania tylnych siedzeń.

4) Blokada dyferencjału i reduktor. - wiadomo po co;)

Całkowity koszt - ok 15 tys.
Travis
Nowicjusz

Miejscowość: Gdańsk

15 Wrz 2010, 17:29

poniżej9 litrów i zarazem poniżej 15 tysi to raczej warunki nie do spełnienia :wink:
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)

15 Wrz 2010, 17:49

Ok a zakładając, że zrezygnuję z tego blokowanego dyferencjału i reduktora, cos sie znajdzie w tej kwocie?
Travis
Nowicjusz

15 Wrz 2010, 17:50

to jedynie zostaje kupić za kilka kafli narzędzi i samemu coś zmotać :mrgreen:

[ Dodano: 15 Wrzesień 2010, 18:53 ]
a tak szczerze to pomyśl może nad jakimś podwyższonym kombiakiem, niestety za tą kasę to jak z motyką na słońcę jeżeli chcesz spełnić swoje warunki
Jeba* i się nie dać, a wyniki same przyjdą...
Wezyrro
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wałbrzych/Wrocław

15 Wrz 2010, 18:03

Travis napisał(a): Nie planuję raczej żadnych bardziej hardkorowych akcji, w stylu przepraw przez rzeki, jazdy po totalnych bezdrożach, czy podjeżdżania pod jakieś kilkumetrowe skarpy.

W związku z tym elementy najważniejsze dla mnie to:
żaden wielki, spalający 15-20 litrów Patrol. [/b]
7 osób do Focusa kombi nie wsadzisz :wink: ,a poza tym Patrol na trasie aż tyle nie pali.

Travis napisał(a):4) Blokada dyferencjału i reduktor. - wiadomo po co;)

Całkowity koszt - ok 15 tys.

Po co Ci reduktor i Difflock skoro nie planujesz nawet podjazdów pod kilku metrowe skarpy? To jest tylko lekki teren :wink:

W tej cenie to poszukaj sobie jakieś podniesione Volvo 850 czy coś podobnego.
Jedziemy wszędzie gdzie chcemy...bo chcemy....
Jogi4x4
Stały forumowicz

Miejscowość: PZL
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Galloper Pajero Avensis Vito
Silnik: TD/DI-D/D4-D/CDI
Paliwo: Diesel
Skrzynia biegów: Manualna

15 Wrz 2010, 18:19

Sęk w tym, że to musi mieć napęd 4x4, potrzebuję auta, którym będę mógł jeździć swobodnie także w zimie (tam gdzie mieszkam raczej słabo z odśnieżaniem). Volvo takiego napędu 4x4 nie posiada?

Mówiąc lekki teren, mam na myśli jazdę po nierównych, nieutwardzonych drogach leśnych, błotnistych i wyboistych. Po prostu nie chcę się zakopać czy zostawić koła na pierwszej większej dziurze;) Może obejdzie się bez reduktora i blokady - nie wiem, nie mam pojęcia o off-roadzie. Wszelkie zjeżdżanie z drogi w dzicz raczej mnie nie interesuje. Wielkość samochodu powiedziałem że do 7 osób - w sumie ostatecznie może być mniejsze auto 5 osobowe, ale wygodne wewnątrz i koniecznie z klimatyzacja. No i niezawodne przede wszystkim.

Co myślicie np. o takim aucie jak Honda HR-V? Albo CR-V? Zastanawiam się nad czymś w tym stylu (mam tu na myśli ekonomię i niezawodność), tylko nie wiem jak sobie poradzi np. na piaszczystych drogach itp, może polecacie coś lepszego. Preferuję samochody Japońskie.
Travis
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
    Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...

15 Wrz 2010, 19:07

Travis napisał(a): Volvo takiego napędu 4x4 nie posiada?
byzydurra ;) a cross country? w zasadzie kiażda wersja Volvo ma serie z napędem 4x4 i to nie bylejakim ;)
Travis napisał(a):Mówiąc lekki teren, mam na myśli jazdę po nierównych, nieutwardzonych drogach leśnych, błotnistych i wyboistych. Po prostu nie chcę się zakopać czy zostawić koła na pierwszej większej dziurze;) Może obejdzie się bez reduktora i blokady - nie wiem, nie mam pojęcia o off-roadzie. Wszelkie zjeżdżanie z drogi w dzicz raczej mnie nie interesuje. Wielkość samochodu powiedziałem że do 7 osób - w sumie ostatecznie może być mniejsze auto 5 osobowe, ale wygodne wewnątrz i koniecznie z klimatyzacja. No i niezawodne przede wszystkim.
do tego dobre opony a nie blokada ;)
co do aut
Isuzu Rodeo lub Trooper (albo 3,2V6 w benzynie albo 3,1 TDi)
mitsubishi pajero (długi z końca 1 generacji albo początek 2) z 3.0V6 lub 2,5 TDi
pocieszny
Forumowicz VIP

15 Wrz 2010, 19:13

Travis napisał(a): nie mam pojęcia o off-roadzie.

to chyba działy pomyliłeś :mrgreen: bo fizycznie taki zakup jest nie możliwy, czegoś zawsze będzie Ci brakowało z opisu.
albo nie będzie klimy, albo to nie będzie godne polecenia na codzień, itp itd

a ciężko też oczekiwać ekonnomii od tych aut i nie zawodności bo to nie idzie w parze.
nowsze konstrukcje mniej palą ale są bardziej elektroniczne i może być problem z naprawą
i odwrotnie . :mrgreen:
Jeba* i się nie dać, a wyniki same przyjdą...
Wezyrro
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wałbrzych/Wrocław

15 Wrz 2010, 19:39

I jeszcze w budżecie trzeba się zmieścić :mrgreen:
Jogi4x4
Stały forumowicz

15 Wrz 2010, 20:23

niezłe wymagania.. takich rzeczy to nawet w erze się nie znajdzie :mrgreen:
wszystkie powyższe wymagania (z terenówek) oprócz silnika benzynowego spełnia disco I.
ale poszukaj może innej opcji, czyli dostawczaka 4x4 - iveco, vw lt, vw t4. swobodnie zmieści się w nich 7 osób, ma napęd na 4 osoby, można zamontować klimę (jeśli jej nie ma), spali ok.10l w trasie.
SCARAB TEAM
Karson
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 20
Miejscowość: Kielce

15 Wrz 2010, 21:21

Karson napisał(a):
wszystkie powyższe wymagania (z terenówek) oprócz silnika benzynowego spełnia disco I.
zapomniałeś że za 15 bez pakietu to będzie szrot :mrgreen: to niech se lepiej 2 dżipy za to kupi :mrgreen:
pocieszny
Forumowicz VIP

15 Wrz 2010, 21:57

Albo jeśli może być dla mniejszej liczby osób a ma być ekonomiczne to autko z silnikiem 1.6TD od Volkswagena, oraz napędem 4x4 i wyższym zawieszeniem...czyli... Golf Country :mrgreen: za 15 to zostanie tyle kasy że climatronika z Passata B5/B6 wsadzisz :grin:
Jogi4x4
Stały forumowicz

16 Wrz 2010, 06:59

toteż napisałem, że takich wymagań nawet Era nie jest w stanie spełnić :mrgreen:
SCARAB TEAM
Karson
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 20
Miejscowość: Kielce

16 Wrz 2010, 08:32

Pewien jesteś? Teraz darmówki w sieci rodzinnej i telefony za złotókę dają, kilka miesięcy i spełni i takie wymagania :mrgreen:

[ Dodano: 16 Wrzesień 2010, 09:52 ]
Da się coś znaleźć tylko klimę trzeba by było dołożyć, Benzin+LPG albo Diesel
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
[link do oferty na Allegro wygasł]
Jogi4x4
Stały forumowicz

16 Wrz 2010, 20:31

Jogi4x4 napisał(a):Golf Country :mrgreen: za 15 to zostanie tyle kasy że climatronika z Passata B5/B6 wsadzisz :grin:

Bzdura bo to co zostanie to w naprawy wsadzi i po climatroniku :mrgreen:

Znajomy kupił coś takiego i cały tamten rok go remontował bo dosłownie co chwila coś wyłaziło teraz trochę jeździ i myśli jak sprzedać :roll:
Części są drogie (typowe dla country) i dostać jest problem, mało jest takich aut.
HUBI
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: www