Opel monterey 3.1td

26 Kwi 2007, 12:35

Potrzebuje schematu instalacji podciśnieniowej w tym silniku (Isuzu 3.1 td).
Albo jesli ktoś ma takie auto i mógłby zrobić pare zdjęc to bardzo by mi pomogło. Własnie składam takie auto do kupy bo dostałem je w workach.Wsadziłem silnik ale nie wiem jak powinny być podłaczone przewody podciśnieniowe, nawet nie wiem czy to co mam w komorze silnika jest kompletne.
Z góry dziękuje
*Na pohybel mistrzom prostej*
Brayan
Nowicjusz

26 Kwi 2007, 17:06

poszło na PW...
Może pomoże... ;)
Pozdr
fourup
Nie udzielam porad na PW - tylko forum ogólne!
fourup
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Kraków, Słomniki
Prawo jazdy: 08 01 1999
Auto: Mercedes S124 250D
Silnik: OM602
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 1990

16 Sty 2009, 14:48

Witam wszystkich jestem tu nowy
Kupiłem opla monterey 3.1.TDI '93r i jak narazie to jestem zadowolony ale coś mi się stało złego w napędzie lub skrzyni bo podczas jazdy posłyszałem zgrzyt a później dzyt dzyt dzyt i juz napędu na przód nie było. Co to może być? Mechanik nastraszył mnie zakupem nowej skrzyni ale może ktoś mi pomoże i nie bede musiał wymieniać.
Z góry wielkie dzięki.
Hubert-Olo
Nowicjusz

Miejscowość: Włodawa

16 Sty 2009, 16:12

a hałas dochodzi ze skrzyni czy przedniego napędu?
SCARAB TEAM
Karson
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 20
Miejscowość: Kielce

17 Sty 2009, 13:14

mechanik mówi, że hałas jest ze skrzyni bo napędy sie załączają i rozłączają ale jak próbowałem na śniegu to przód nie łapał poślizgu tylko cały czas był przekazywany napęd na tylne koła. Wszystkie biegi są i we wszystkich położeniach 2H 4H 4L i przy każdej pozycji słychać dzyt dzyt dzyt dzyt jak również na luzie. Przez te kilka dni od momentu awarii słyszałem juz tyle wersji co mogło sie uszkodzić, że juz sam zgłupiałem oto kilka z nich: że mógł zewać sie łańcuszek w reduktorze :?: , "mógł sie rozpiąć wodzik lub coś sie rozkręciło i nie działa tak jak powinno i dlatego słychać takie dzwięki bo cos się nie załącza tak jak powinno, bo skoro wcześniej nie było słychać żadnych niepokojących dźwięków ze skrzyni lub napędów to ot tak hop ,nie mogło nic się mocno zepsuć"
Hubert-Olo
Nowicjusz

17 Sty 2009, 20:06

zrzucaj reduktor i rozbieraj na czynniki pierwsze. przy okazji zmień łożyska i uszczelniacze. jeśli to nie on stuka, to przynajmniej będzie wyremontowany. :wink:
SCARAB TEAM
Karson
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    Samochody Lexusa pracują na lotnisku
    Naprawdę wygodne auto potrafi sprawić, że nawet długa podróż na czterech kołach jest równie komfortowa, co krótki lot samolotem. Czasami jednak trzeba skorzystać z możliwości silnika odrzutowego. Ale ...

17 Sty 2009, 20:17

Karson masz moze jakis schemat takiej skrzyni bo z czystej ciekawosci chce zobaczyc jak to jest zbudowane i od czego zaczynac z remontem, a tak naprawde to jest w tej skrzyni jakis łańcuszek??
Hubert-Olo
Nowicjusz

17 Sty 2009, 21:44

w moim reduktorze nie ma, w vitarowym też nie. wiem, że w pajero I jest łańcuch ale o montku nie mam pojęcia. :wink: schematu też nie posiadam.
SCARAB TEAM
Karson
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

23 Sty 2009, 19:36

Wiem juz co sie stało z moim montkiem wysypało sie łozosko igiełkowe i igiełki wpadły w koła zębate i narobiła sie kaszana, teraz musze szukać nowego reduktora.
Opel Monterey 3.1 TDI
Hubert-Olo
Nowicjusz

25 Paź 2009, 23:08

Witam.

Obecnie jestem posiadaczem Opla Montereya 3.0 DOHC 16V DTI Limited,
ale od jakiegoś czasu coś się z nim dzieje. Był w kilku warsztatach, które niestety bardziej zaważyły nad jego losem.

Potrzebuję rady. Czy znacie panowie warsztat, który właśnie zajmuje się oplem, ale dieslem.
Czy jest jakis warsztat godny polecenia?

[Zaznaczam, że ważne dla mnie jest to żeby warsztat mieścił się w granicach województwa lubuskiego.]
Bodzio491
Nowicjusz

Miejscowość: Brzeźnica

26 Paź 2009, 03:39

Bodzio491 napisał(a):Witam.

Obecnie jestem posiadaczem Opla Montereya 3.0 DOHC 16V DTI Limited,
ale od jakiegoś czasu coś się z nim dzieje. Był w kilku warsztatach, które niestety bardziej zaważyły nad jego losem.

Potrzebuję rady. Czy znacie panowie warsztat, który właśnie zajmuje się oplem, ale dieslem.
Czy jest jakis warsztat godny polecenia?

[Zaznaczam, że ważne dla mnie jest to żeby warsztat mieścił się w granicach województwa lubuskiego.]

W Bydgoszczy jest warsztat który zajmuje się tylko Montereyami, słyszałem o nich dobre opinie.
Ostatnio edytowany przez scooter, 26 Paź 2009, 10:17, edytowano w sumie 1 raz
scooter
Nowicjusz

Miejscowość: Koszalin

26 Paź 2009, 10:20

www.4xdrive.com - warsztat konstruktora terenówki, która wygrała wszystkie najważniejsze rajdy w tym sezonie - pogadaj z nimi, może pomogą.
SCARAB TEAM
Karson
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

26 Paź 2009, 22:23

Dominik nawet jak nie uzdrowi monciaka to mu przeszczepi rakiete :mrgreen: albo reaktor jadrowy :mrgreen: :mrgreen:
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)

22 Sty 2013, 12:32

witam wszystkich użytkowników poszukuje schematu podłączeń podciśnień do opla montereya 3.1 tdi z silnikiem isuzu ktoś na grzebał i wszystko świruje proszę o pomoc pozdrawiam MICHAŁi z góry dziękuje
klf4x4
Obserwowany

Prawo jazdy: 08 07 2010
Auto: Monterey
Silnik: 3.1tdi
Paliwo: Diesel
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1996

25 Sty 2013, 20:47

Zdjęcie
pronciem bardzo :piwo:
powinieneś to mieć na przegrodzie silnika po stronie kierowcy (tabliczka)
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)