Auto na małe przebiegi

24 Kwi 2023, 11:54

Cześć. :-)
Myślę nad zakupem pierwszego auta. Budżet do 30 tys. choć wolałbym wydać do 25 tys.
Szukam hatchbacka. Benzyna. Będzie jeździł głównie w weekendy, prawdopodobnie 2x/msc trasa 120km w jedną stronę drogą szbkiego ruchu + 1-2x/msc wycieczki 20-100km za miasto po wioskach. Z raz w tyg bede jezdzil nim na zakupy i od czasu do czasu załatwiał jakieś tematy na mieście (duże miasto, ponad 400 tys) . + 1-2x do roku pojedziemy nim na wakacje, pewnie ok 500km w jedną stronę. Podsumowując auto pewnie będzie jeździć do 10tys rocznie, głównie poza miastem i drodze szybkiego ruchu.
Zależy mi głównie na bezawaryjności i taniości eksloatacji. Im taniej tym lepiej. :-) Nie musi mieć super osiągów, wystarczą mi też podstawowe funkcje w aucie (musi być radio, klima, poduszki powietrzne. Mile widziany tempomat i czujniki parkowania ale nie muszą być). Autem będą jeździć max 2 osoby. Chciałbym nim jeździć tak długo jak się da. Rok produkcji minimum 2011 zwg na przyszłe strefy czystego transportu. Poproszę Was o polecenie czegoś. :-)
Mat11
Nowicjusz

24 Kwi 2023, 13:42

Na rocznik może tak bardzo nie patrz, bardziej na stan i bezawaryjność danego modelu. Ja bym mógł od siebie polecić np. Hondę Civic VIII 1.8 jak byś znalazł taką w fajnym stanie to warto się zainteresować. Drugim autem może być Hyundai i30 z silnikiem 1.4 lub 1.6 w benzynie, tego nawet może i znajdziesz po 2012 roku.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

24 Kwi 2023, 16:01

Ok dzięki za propozycje. Na rocznik patrzę tylko i wyłącznie zwg na normy spalania. Chciałbym móc bez dodatkowych opłat wjeżdżać tym autem do miasta przez najbliższe kilka lat.
A co myślicie o segmencie B? Myślałem o aucie typu Fiat Punto czy Opel Corsa z silnikiem 1.4. Tylko czy takie 80-100km wytrzyma jeżdżenie po drogach szybkiego ruchu bez zażynania silnika?
Mat11
Nowicjusz

24 Kwi 2023, 16:25

Rokiko napisał(a):Hondę Civic VIII 1.8 jak byś znalazł taką w fajnym stanie to warto się zainteresować

z 2011R to 35 000zł trzeba
toyman40
Stały forumowicz

24 Kwi 2023, 17:25

toyman40 napisał(a):z 2011R to 35 000zł trzeba
Dlatego napisałem żeby tak się nie przywiązywał do rocznika :wink: no chyba że dla niego to takie "must have".

Mat11 napisał(a):A co myślicie o segmencie B? Myślałem o aucie typu Fiat Punto czy Opel Corsa z silnikiem 1.4. Tylko czy takie 80-100km wytrzyma jeżdżenie po drogach szybkiego ruchu bez zażynania silnika?
A dlaczego ma nie wytrzymać? Kwestia odpowiedniej jazdy. Punto jest proste i nie jest złe może lepiej trochę większe Bravo II jeżeli już miałby być Fiat.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego warto rozważyć kupno samochodu elektrycznego?
    Zainteresowanie samochodami elektrycznymi stale rośnie i nie wygląda na to, aby w najbliższym czasie miało się to zmienić. Powody tego stanu rzeczy są różne, ale z pewnością najważniejsze są dwa – znaczące zmiany ...
    Upał za kierownicą
    Drażliwość, uczucie zmęczenia, utrata koncentracji i związany z tym opóźniony czas reakcji – to tylko niektóre z konsekwencji wpływu upału na kierowcę. Pomóc może rozsądnie używana klimatyzacja, ...