Samochód dla rodziny 2+1

19 Mar 2023, 20:54

Witajcie, Obecnie jeżdżę corollą e12 w LPG i niestety jest już za mała na podróże z dzieckiem - wózek zajmuje cały bagażnik i rozglądam się za czymś większym. Obecna corolla jest fantastyczna pod kątem bezawaryjności - przejechane ponad 70 000 km i żadnych niespodzianek, nie licząc uszkodzone lewej półosi. Czego oczekuję ? Bardzo bym chciał, aby był to tak bezawaryjny samochód jak e12. Zdaje sobie sprawę, że ogromne znaczenie ma stan konkretnego egzemplarza, ale są samochody, uchodzące za bezawaryjne.
Chcę na pewno większy samochód z mocniejszym silnikiem nadającym się do zagazowania.
Jeżeli chodzi o użytkowanej to 80 = miasto i 20 = trasa.
Przebieg roczny około 12 000 km.
Budżet to 30 000 zł.
W oko wpadła mi laguna 3 2.0t.
MrXXX
Nowicjusz

Miejscowość: Rzeszów
Przebieg/rok: 14tys. km
Auto: Toyota Corolla E12
Silnik: 1.6
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2006

20 Mar 2023, 09:00

MrXXX napisał(a):Czego oczekuję ? Bardzo bym chciał, aby był to tak bezawaryjny samochód jak e12
No to patrząc na to nie powinieneś brać pod uwagę tego
MrXXX napisał(a):W oko wpadła mi laguna 3 2.0t.
:wink: ogólnie nie jest to zły samochód ale przy Twoich oczekiwaniach może Cię mocno rozczarować.

Mając taki budżet poszukałbym większej Toyoty w modelu Avensis T25 w kombi z końca produkcji tego modelu czyli z lat 2006-2008 z silnikiem 1.8 w benzynie. Tylko przy tych samochodach trzeba zwrócić uwagę na korozję w tylnej części podwozia.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

20 Mar 2023, 09:13

Dlaczego nzie mnie rozczarować? Przejrzałem sporo wątków na tym forum i wiele osób pisze, że to naprawdę solidny model. Co Twoim zdaniem jest z nim nie tak i ew. Co polecisz oprócz Avensisa?
MrXXX
Nowicjusz

20 Mar 2023, 09:39

Nie mówię, że jest zły ale nie oczekuj od niego że będzie tak bezawaryjny jak obecne auto no i musisz się nastawić na sporo większe spalanie bo w większości poruszasz się po mieście. Laguna III jest samochodem który ma też swoje bolączki jak problemy z kartą, układem 4control, czujnikami w kołach czy czasem jakieś niewielkie problemy z elektryką.

Ten model ma duży plus taki, że oferuje sporo za niewielką cenę w porównaniu z konkurencją do tego można jeszcze uznać dobre zabezpieczenie antykorozyjne nadwozia.

MrXXX napisał(a):Co polecisz oprócz Avensisa?
Do gazu moim zdaniem można się rozejrzeć jeszcze nad Skoda Octavia 1.6 MPi w kombi nie będzie to dynamiczne auto ale nie powinno sprawiać większych problemów. Coś w tym stylu znalezione na szybko [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] (przykładowa oferta).
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

20 Mar 2023, 09:41

Rokiko napisał(a):ogólnie nie jest to zły samochód ale przy Twoich oczekiwaniach może Cię mocno rozczarować

Niby pod jakim względem? Bo jak na razie wygląda na nie wiem ale się wypowiem. Tak naprawdę jedyny temat jaki można zarzucić L3 to trzeszcząca deska

Avensisa 1.8 można nazwać "mocniejszym"? 129 koni w segmencie d?

Bardziej praktycznym od laguny kombiakiem będzie mondeo 2.5T, ewentualnie volvo v70

Rokiko napisał(a):bolączki jak problemy z kartą, układem 4control, czujnikami w kołach czy czasem

Taaa, problemy z kartą przy dostępie bezkluczykowym :mrgreen:
franccc
Stały forumowicz

Przebieg/rok: >50tys. km

20 Mar 2023, 11:03

Co do laguny 3 2.0t to trochę oglądałem i czytałem i wydaje mi się, że potencjalne problemy nie da liczne ani uciążliwe więc na tą chwilę jest to dla mnie nr 1. Co do Avensisa to patrzyłem na t27 ale chyba chce spróbować coś innego niż toyota. Mondeo 2.5t uda się zagazaowac? Wiem że l3 ma wzmocnione gniazda zaworowe i z regulacją luzów nie ma problemów.

Co do spalania : 12l w mieście jestem w stanie zaakceptować, e12 bierze 10 l więc dużej różnicy nie ma
MrXXX
Nowicjusz

20 Mar 2023, 20:05

Rokiko napisał(a):Tylko przy tych samochodach trzeba zwrócić uwagę na korozję w tylnej części podwozia.

nie tylko w tylne tylko w całej części podwozia
Czasami stan sanek,czy przednich wahaczy, tylnej belki bo to często gęsto jest w toyotach nieźle przekorodowane, pozatym dół drzwi od wewnątrz też tam korozja lubi się pojawiać.
toyman40
Stały forumowicz

20 Mar 2023, 20:09

MrXXX napisał(a):Co do spalania : 12l w mieście jestem w stanie zaakceptować, e12 bierze 10 l więc dużej różnicy nie ma

Obawiam się że jak corolla Ci tyle paliła i o ile była sprawna to z Twoimi typami może być grubo ze zużyciem pb :D
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

20 Mar 2023, 20:13

Przeglądałem różne raporty no i wy chodzi, że l3 średnio bierze około 12-13 l więc czemu może być grubo z zużyciem?
MrXXX
Nowicjusz

22 Mar 2023, 21:25

Pomoże ktoś?
MrXXX
Nowicjusz

22 Kwi 2023, 21:45

Pokopałem jeszcze sporo w Internecie i wpadły takie modele:
- Honda Accord VII 2.4 lub 2.0
- Octavia 2 1.8
- A6 c6 2,4
- Opel zafira b 1.8
- Audi A4 B7 1.8t 163KM
- Audi A4 B6 1.8t
MrXXX
Nowicjusz

23 Kwi 2023, 05:42

Dokup sobie boxa na dach i masz bagażnik i dalej bezawaryjne auto.
To wszystko uturbione benzyny który generują koszty bo jest się tam co zepsuć i chodź pojadą dużo lepiej niż Corolla to jednak koszty są po stronie Toyoty
Gość89705

23 Kwi 2023, 05:47

Audi A4 za mały może być. Kilka propozycji z Twojej okolicy:
[link do oferty na Olx wygasł]
Henk
Początkujący

Zdjęcia: 7
Przebieg/rok: 3tys. km
Auto: VW Golf 5
Silnik: 1.4 MPI
Rok produkcji: 2007

23 Kwi 2023, 06:31

Henk napisał(a):Audi A4 za mały może być. Kilka propozycji z Twojej okolicy:
[link do oferty na Olx wygasł] ... SQns1.html
[link do oferty na Olx wygasł] ... TUjrX.html
[link do oferty na Olx wygasł] ... TyuuD.html
[link do oferty na Olx wygasł] ... derIndex=6
[link do oferty na Olx wygasł] ... TUfk1.html
[link do oferty na Olx wygasł] ... SyJSJ.html

Zastanów się co proponujesz, ktoś napisał wyraźnie o co mu chodzi a Ty chyba wybierasz auta wg alfabetu a nie realnie tego co można polecić.
Po Twoich propozycjach po pierwszej wizycie w warsztacie taka osoba dostanie zawału. O to Ci chodzi?

Poniżej wklejam Ci podstawowe załozenia autora tematu.

MrXXX napisał(a):Czego oczekuję ? Bardzo bym chciał, aby był to tak bezawaryjny samochód jak e12.

P. S.

Szanowny autorze tematu:

MrXXX napisał(a):Octavia 2 1.8
- A6 c6 2,4
- Opel zafira b 1.8
- Audi A4 B7 1.8t 163KM
- Audi A4 B6 1.8t

Zmienileś nastawienie do motoryzacji ?
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Typ: Sport/Coupe

23 Kwi 2023, 06:43

szybki napisał(a):Po Twoich propozycjach po pierwszej wizycie w warsztacie taka osoba dostanie zawału. O to Ci chodzi?

Tak. Zadzwoń na policję, że namierzyłeś planowanie morderstwa :)
Henk
Początkujący

Zdjęcia: 7
Przebieg/rok: 3tys. km
Auto: VW Golf 5
Silnik: 1.4 MPI
Rok produkcji: 2007