REKLAMA
Cześć. Mój pierwszy post na forum także cześć Śledzę od paru tygodni wątki podobne do tego, który zamierzam założyć - wydawało mi się, że wiem czego chce, natomiast im dalej w las tym więcej wątpliwości
Kilka informacji:
Budżet: 100-110k max.
Dystanse: około 30 tysięcy rocznie. Ponad 95% to trasy (dużo esek i autostrad).
Klasa: C+/ D (liftback lub kombi) - potrzebuję dobrej ustawności bagażnika (budowa + małe dziecko). Manual
Na czym mi zależy: niska awaryjność, ekonomika jazdy (140-150 KM wystarczy), dobre trzymanie wartości, dobre wyciszenie.
Typy:
1) Skoda Octavia Kombi. To takie C+. Pewnie nowe - to podpowiada rozum. Wada - nuuuuuda. Plus niebawem wchodzi nowa Octavia także to kupowanie już starszej konstrukcji. Z jednej strony gwarancja, z drugiej dodatkowe koszty serwisów w ASO
2) VW PAssat 2.0 TDI. Pewnie używany (2-3 letni).
3) Mazda 6 2.0 145 KM Kombi. Na plus: wygląd, mazda daje kombi w cenie sedana również (chyba jedyna marka). Niezłe wyposażenie seryjne, niska utrata wartości. Także tu pewnie nowe auto. NA minus: wyciszenie (choć podobno po ostatnim lifcie już dobrze) plus niższa ekonomika jazdy (145km w benzynie spalni pewnie znacznie więcej niż np 2.0 TDI).
5) Kia Optima 1.6 CRDI Kombi. Pewnie nowe - na plus gwarancja (wiem o sporej ilości wyłączeń od niej), cena zakupu, wyposażenie. NA minus - model jest już trochę na rynku. Plus 1.6 CRDI chyba zarówno mniej dynamiczny jak i mniej oszczędny od 2.0 TDI
5) Peugeot 508 Kombi z 2.0 HDI. (2015-2016). Bardzo dobry diesel. Średnia jakość wykończenia/ wyciszenia. Chyba dobra relacja cena/ jakość.
Co bralibyście z powyższych?