REKLAMA
Witam.
Jako, że to mój pierwszy post na tym forum, chciałbym wszystkich serdecznie powitać
Planuję zakup swojego pierwszego samochodu. Po wielu latach oszczędzania i pracy dorywczej udało mi się na ten cel przeznaczyć ok.10k zł, może trochę więcej bo jeszcze trochę upłynie zanim coś kupię. Użyłem forumowej "szukajki", przeczytałem wiele tematów na ten temat i dalej mam kilka wątpliwości.
Szukam:
-w dieslu, najlepiej 1.9 TDI, ale na pewno pojemność nie większa niż 2 litry
-przynajmniej 90-100 kucyków lub może być więcej (samochód nie ma być do wyścigów i ruszania z piskiem opon na światłach, ale do normalnej jazdy)
-rocznik 98-03
-klimatyzacja i ABS to podstawa
-mało awaryjny i tani w eksploatacji (sporo napraw potrafię sam wykonać, więc wizyta u mechanika to będzie rzadkość)
-oczywiście jak najlepsze wykonanie i brak korozji
-sedan/"hetchback", kombi odpada (nie ma takiej potrzeby)
Mam kilku kandydatów: Seat IBIZA/TOLEDO drugiej wersji, Honda CIVIC (rocznik 03/04).
Z góry odpadają: benzyniaki, a tym bardziej z LPG, wszelkie Ople, Fiaty i VW, szczególnie Golfy (wiem, że w większości technicznie są to dobre, a nawet bardzo dobre samochody, lecz nie chcę się wstydzić swojego samochodu-na wsi stoją pod co drugą oborą), AUDI A3 jakoś wcale mi nie pasuje (lecz bardzo mi się podoba A6 rocznik 98/99 , na które mnie niestety nie stać).
Co Wy sądzicie? Co jest jeszcze godne uwagi w tym przedziale cenowym?
Z góry dziękuję za odpowiedzi.