AUTO ok. 10 000

18 Mar 2012, 14:14

Witam.
Jako, że to mój pierwszy post na tym forum, chciałbym wszystkich serdecznie powitać :)
Planuję zakup swojego pierwszego samochodu. Po wielu latach oszczędzania i pracy dorywczej udało mi się na ten cel przeznaczyć ok.10k zł, może trochę więcej bo jeszcze trochę upłynie zanim coś kupię. Użyłem forumowej "szukajki", przeczytałem wiele tematów na ten temat i dalej mam kilka wątpliwości.
Szukam:
-w dieslu, najlepiej 1.9 TDI, ale na pewno pojemność nie większa niż 2 litry
-przynajmniej 90-100 kucyków lub może być więcej (samochód nie ma być do wyścigów i ruszania z piskiem opon na światłach, ale do normalnej jazdy)
-rocznik 98-03
-klimatyzacja i ABS to podstawa
-mało awaryjny i tani w eksploatacji (sporo napraw potrafię sam wykonać, więc wizyta u mechanika to będzie rzadkość)
-oczywiście jak najlepsze wykonanie i brak korozji
-sedan/"hetchback", kombi odpada (nie ma takiej potrzeby)

Mam kilku kandydatów: Seat IBIZA/TOLEDO drugiej wersji, Honda CIVIC (rocznik 03/04).
Z góry odpadają: benzyniaki, a tym bardziej z LPG, wszelkie Ople, Fiaty i VW, szczególnie Golfy (wiem, że w większości technicznie są to dobre, a nawet bardzo dobre samochody, lecz nie chcę się wstydzić swojego samochodu-na wsi stoją pod co drugą oborą), AUDI A3 jakoś wcale mi nie pasuje (lecz bardzo mi się podoba A6 rocznik 98/99 :D , na które mnie niestety nie stać).
Co Wy sądzicie? Co jest jeszcze godne uwagi w tym przedziale cenowym?
Z góry dziękuję za odpowiedzi.
WRAY
Nowicjusz

Auto: ---

18 Mar 2012, 14:22

Civic 03/04 w dieslu za 10 tys ? Pozostawię to bez komentarza. A skoro VW odpadają to odrzuć sobie Seaty bo to jest praktycznie to samo tylko z innym znaczkiem. Mimo to wybrałbym właśnie Ibize. Jest też Citroen Xsara, Peugeot 406, Mercedes W214 ( :P ), Renault Laguna, Corolla.
havoc
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rzeszów
Auto: Porsche 911 Carrera 4 GTS
Silnik: 3.8 408 KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

18 Mar 2012, 14:26

havoc napisał(a):Civic 03/04 w dieslu za 10 tys ? Pozostawię to bez komentarza.

Nie, napisałem, że 10 000, może trochę więcej (wiadomo, że w tej cenie nic bym nie znalazł). Civic naprawdę mi się podoba, więc dla niej byłbym skłonny dołożyć te pieniądze.
havoc napisał(a):Jest też Citroen Xsara, Peugeot 406, Mercedes W214 ( ), Renault Laguna, Corolla.

Xsarę, Lagunę i Corollę miałem w rodzinie. Cytryna nie przypadła mi do gustu, a Corolla naprawdę fajny samochodzik, ale od niej wolałbym ibizę. Nad laguną muszę jeszcze pomyśleć - jej największym atutem jest wygoda jak w wielu francuzach.
Właśnie o to chodzi, że VW i SEATY to to samo i tylko znaczkiem/wyglądem się różnią. Wolę taką ibizę ,czy toledo od golfa 4 :)
WRAY
Nowicjusz

18 Mar 2012, 18:45

A Może Ford Focus 1.8 TDDI?
"Proste są dla szybkich samochodów. Zakręty - dla szybkich kierowców"-Colin McRae
cramp12
Aktywny
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 2
Auto: ford mondeo 2.0 tdci 130km
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2003

19 Mar 2012, 18:18

cramp12 napisał(a):A Może Ford Focus 1.8 TDDI?

Również nad nim myślałem i jest na mojej liście. Kiedyś jechałem tym samochodem (niestety tylko jako pasażer) i jest całkiem OK. Myślę jeszcze nad C5. Samochód komfortowy lecz największy ze wszystkich przeze mnie rozważanych.
A gdyby mój budżet wynosiłby 14-15k zł to co oprócz Civic byście mi polecili??? Samochód w 80% na miasto, ale dłuższa trasa też w chodzi w grę.
Dziękuję za pomocne odpowiedzi i pozdrawiam.
WRAY
Nowicjusz

19 Mar 2012, 19:07

dzień w dzień x nowych tematów o tym samym... opcja "szukaj" naprawdę nie boli... wyobraź sobie, że setki ludzi w ciągu miesiąca szukało auta do 10tys złotych. Uwierz, że technika motoryzacyjna w ciągu tego tygodnia się nie zmieniła, ceny samochodów również...

edit.

porady też nie...
nie rozumiałem miłości do samochodów... póki nie kupiłem Audi
Mietek851
Początkujący

Miejscowość: Lublin
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Audi A4 B5
Silnik: 1.9 TDI 110KM
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1996

19 Mar 2012, 19:11

Mietek851 napisał(a):dzień w dzień x nowych tematów o tym samym... opcja "szukaj" naprawdę nie boli... wyobraź sobie, że setki ludzi w ciągu miesiąca szukało auta do 10tys złotych. Uwierz, że technika motoryzacyjna w ciągu tego tygodnia się nie zmieniła, ceny samochodów również...

Gdybyś przeczytał dokładnie pierwszy post, to byś zauważył, że używałem szukajki i nie tylko na tym forum. Po zgromadzeniu wielu informacji i sporządzeniu małej listy mogłem coś przeoczyć i dlatego założyłem nowy temat. Poza tym jakoś mało jest tematów odpowiadających moim wymaganiom - to nie jest kolejny typu benzyna czy ropa, gdzie na forum wątek ten był wałkowany nie jeden raz.

Dobra, temat uważam za zamknięty. Zobaczę jeszcze, przemyślę i dopiero coś z tych samochodów wybiorę. Dzięki za odpowiedzi :)
WRAY
Nowicjusz