Auto rodzinne dla młodego kierowcy do 12500

07 Paź 2012, 10:58

Witam
Interesuje mnie zakup auta rodzinnego, najchętniej w nadwoziu kombi. Limit pieniędzy przeznaczony na ten cel to ok.12500. moje wymagania:
* silnik benzynowy, w miarę ekonomiczny, ale też w miarę mocny
* przebieg do 150 000 km
* brak instalacji gazowej( sam zamontuję jak będę chciał)
* rocznik od 2003
* najlepiej bezwypadkowy

Moimi faworytami są dwa samochody, mianowicie Ford Mondeo mk.3 (1.8 16v, 2.0 16v), lub Opel Astra II( 1.6 16v, 1.8 16v, 2.0). Co Wy na te moje propozycje?? Może macie inne typy, proszę o radę. Pozdrawiam Youdriver
Youdriver
Obserwowany

Auto: Nie mam

07 Paź 2012, 11:15

Podane przez Ciebie propozycje w Mondeo na pewno nie będą w żadnym stopniu ekonomiczne, podobnie będzie zresztą w przypadku Astry i wielu innych podobnych aut. Z drugiej strony pytanie jeszcze co dla Ciebie oznacza, żeby silnik był w miarę ekonomiczny.

Na pewno będziesz musiał delikatnie zmienić oczekiwania, bo niski przebieg nie będzie szedł w parze z bezwypadkowym nadwoziem w dobrych pieniądzach.
Los_Dawidos
Aktywny

Prawo jazdy: 05 08 2010
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Opel Astra
Paliwo: Diesel

07 Paź 2012, 12:11

Już panowie w komisach zadbają o to aby każdy samochód który zobaczy autor miał mniej niz 150tyś przebiegu jeśli takie będzie jego wymaganie :wink: . W dzisiejszych czasach, oczekiwanie niskiego przebiegu od samochodu to największa abstrakcja. 95% aut na naszych drogach ma kręcone liczniki. Na szczęście co raz mniej osób sie na to nabiera i zamiast wskazaniami licznika kieruja się stanem technicznym(chwała im za to). No ale wciąż jednak, co widać po tym poście sa ludzie wierzący w takie przebiegi w dodatku po okazyjnej cenie. No ale pomijając tą kwestie to ja brałbym Mondeo. Nieporównywalnie nowsza konstrukcja bijąca na głowe pod każdym względem kanciatą astre. Jedynym plusem i dla niektórych jedynym istotnym będą koszty utrzymania. Astra będzie na pewno tańsza choć Mondeo też do awaryjnych aut nie należy. Tym bardziej w silnikach benzynowych
Chwała nie przemija ...
jovovich
Początkujący

Miejscowość: Piekary Śląskie
Prawo jazdy: 16 01 2008
Auto: Audi a3
Silnik: 2.0 TFSI 200km
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

07 Paź 2012, 12:53

Tylko że dobrego Mondeo po 2003 do 12500zł nie kupi a gaz w tym samochodzie to tylko problem.

Ja bym sie porozglądał za czymś takim
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
TFSI
Stały forumowicz

Auto: Alfa Romeo 156
Silnik: 1.9JTD 115km
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2003

07 Paź 2012, 15:07

Mógł byś mi coś powiedzieć na temat gazu w mondeo 3 bo też się na takim zastanawiam. na auto centrum negatywnych opinii na temat instalacji lpg nie znalazłem
kmlu
Nowicjusz

Prawo jazdy: 04 05 2009
Auto: Szukam

07 Paź 2012, 17:57

Głównym powodem są wypalane gniazda zaworów.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Linie na drodze - nie dla ozdoby!
    Przekraczanie linii ciągłej pojedynczej lub podwójnej na zakręcie, w pobliżu skrzyżowania czy podczas wyprzedzania to częste zachowania na polskich drogach, mimo że utrzymanie swojego toru jazdy jest jedną z podstawowych ...

07 Paź 2012, 20:25

No gniazda zaworów to chyba w każdym się wypalają z lpg no chyba że w fordzie szybciej niż w innych autach
kmlu
Nowicjusz

Prawo jazdy: 04 05 2009
Auto: Szukam

07 Paź 2012, 20:36

Najbardziej w Fordach i japońcach.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

09 Paź 2012, 15:26

W miarę ekonomiczny tzn. spalanie na poziomie 8-9l na 100km. Co do samochodów, które sobie obejrzałem dzięki Waszym linkom to tak:
* Chevrolet odpada już ze względu na kolor
* Fiat Stilo również odpada. ponieważ mój znajomy miał takiego i się mu psuł bez końca.
Czekam na nowe propozycje.
Youdriver
Obserwowany

Auto: Nie mam