Auto rodzinne do 25k

17 Lis 2014, 18:46

Nie no siłą rzeczy za jakieś 6mcy budżet będzie większy :) Tak za 30k koło maja planuję wyrwać 2011 rocznik.
RObertoo
Początkujący

Prawo jazdy: 02 05 1982
Przebieg/rok: 13tys. km
Auto: Honda Accord
Silnik: 2.0 147KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999

14 Gru 2014, 01:59

Dobra Panowie w między czasie poczytałem, przemyślałem itp itd i doszedłem do pewnych konstruktywnych wniosków. A mianowicie: benzyniak + gaz. W moim wypadku jest to jedyny optymalny wybór. Obecnie mam "na tapecie" takie oto modele (kolejność przypadkowa):

- Honda Fr-V. Ogólnie porządna maszynka, ale ciężko byłoby znaleźć porządny model z uwagi na niską podaż. Zastanawia mnie jeszcze czy nie jest za krótki jak na minivana :)
- CItroen C4 Grand Picasso. Najbardziej podoba mi się design, dużo schowków i ogólna użyteczność. Martwi jednak dużo elektryki,
- Seat Altea XL. Świetnie wygląda, mechanicznie też większych zastrzeżeń nie można mieć. Jednak nie przekonuje mnie wykończeniem wnętrza,
- Mazda 5. Spośród wszystkich tych modeli chyba najbardziej spokojny pod względem designu model. Jednak uchodzi za mało problemowy. Zastrzeżenia mam co do korozji występującej w tym aucie oraz zasłyszałem o stosunkowo mniejszej ilości miejsca w porównaniu do konkurencyjnych propozycji.
- Ford C-Max poliftowy. Generalnie dość tanio można go wyrwać. Ale nie wygląda już tak świeżo jak reszta propozycji, no i jest stosunkowo niewielki w porównaniu do reszty stawki,
- Fiat Croma. To taka trochę inna propozycja bo to w końcu kombi. Ogólnie polecany model jednak okrutnie szpetny z tyłu. Nie wiem, czy przeżyłbym ten mankament :)

To są moi kandydaci. Jeśli macie jeszcze jakieś ciekawe propozycje bądź wiecie coś więcej na temat ww. modeli to poproszę :)
RObertoo
Początkujący

14 Gru 2014, 11:19

Altea nie ma dobrych silników więc lepiej odpuścić
Z FR-V jest różnie z częściami, bo to mało popularny model w całej europie
Ford C-Max nie lubi gazu

Ja jestem za Mazdą 5 z obowiązkową dodatkową konserwacją i dorzuciłbym do zestawiania Opla Zafirę B.
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2010

14 Gru 2014, 11:20

Właśnie zafirki nie chciałbym. A jakby dorzucił do Renault Grand Scenika III? Tylko, że tam też sporo elektroniki. Przypomnialem sobie jeszcze o Golfie Plus, ale jest trochę przymały :-)
RObertoo
Początkujący

14 Gru 2014, 11:33

Scenic III nie w tej cenie zbytnio, bo to same lipne dieselki 1,5.
Golf Plus taki sam problem co Altea
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2010

14 Gru 2014, 11:49

Z Twoich propozycji to chyba zostaje Mazda 5, jeśli pod gaz
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Volkswagen Golf Alltrack (2015)
    Volkswagen przedstawił nam nowy model Golfa w opcji terenowej, z dopiskiem Alltrack. Po wypuszczeniu na rynek Passata Alltrack, inżynierowie Volkswagena postanowili dalej iść w tym kierunku. Nowy Golf, wyglądający jak wyżej ...
    Audi A3 zdobywa cztery nagrody - Euro NCAP advanced
    Konsorcjum Euro NCAP uhonorowało Audi A3 czterema tytułami "Euro NCAP advanced". Wyróżnienia te przyznawane są za innowacyjne systemy zapobiegające wypadkom, których skuteczność wykracza poza standardy bezpieczeństwa ...

14 Gru 2014, 13:02

A C4 GP?
RObertoo
Początkujący

14 Gru 2014, 13:06

Mam tylko takie doświadczenie że zepsuł się po 400 km od wyjechania z salonu :mrgreen:
Ale teraz jeździ chyba bezawaryjnie.
Koniu
Forumowicz VIP

14 Gru 2014, 13:16

Tak w zasadzie to C4 najbardziej mi sie podoba i silniki do gazu ok. Trzeba tylko polowac na automat lub manual. Te elektrycznie wspomagane polautomaty sa do bani. Jedyne wlasnie co mnie niepokoi to elektryka bo autem planuje pojezdzic z 5 lat.
RObertoo
Początkujący

14 Gru 2014, 13:24

Tam zawiodła skrzynia, nie elektroniczne rzeczy. Tylko nie wiem jaka była, na pewno diesel to był.
Koniu
Forumowicz VIP

14 Gru 2014, 22:50

Czyli zostaje Mazda 5 i Citroen C4 GP. Chyba, ze pojawi sie jeszcze jakas sensowna opcja :-)
RObertoo
Początkujący