Auto rodzinne na długie trasy

07 Cze 2019, 20:45

Cześć,

Nie było mnie już trochę na forum, a i zmieniły się moje potrzeby. Poszukuję auta rodzinnego na długie trasy i duże przebiegi. Mam sporą zagwozdkę i mam nadzieję, że będziecie mi w stanie jakoś doradzić :)

Szacowany przebieg roczny: minimum 30 000 km, prawdopodobnie bliżej 40 000 km.

Cena: tu jestem dosyć elastyczny. Wydaje mi się, że górny pułap to ok. 50 000 - 60 000 zł.

Koszty utrzymania: wolałbym zachować racjonalne koszty. Nie chciałbym mieć na uwadze ryzyka jakiejś pojedynczej części, która może iść w grube tysiące

Mieszkam w tej chwili w Czechach, więc kwestia kosztów ubezpieczenia i dostępności modeli z CNG/gazem jest trochę inna. Ale to nie problem podjechać do Polski lub Niemiec.

Wymagane w aucie:
- możliwie prosty silnik: pojemność nie ma większego znacznia, który nadaje się pod LPG lub był sprzedawany z CNG. Może być hybryda. Chciałbym mieć zasięg na ok. 450 - 500 km (im więcej, tym lepiej)
- automatyczna skrzynia biegów byłaby świetnym udogodnieniem
- tempomat / ogranicznik prędkości
- dobre wyciszenie wnętrza
- wygodne fotele i wysoki komfort podróży (mam 195)
- miejsce w 2. Rzędzie na 2 foteliki dziecęce
- bagażnik - chciałbym mieć nie mniej niż 500 litrów
- lubię też dobre audio (wskazana byłaby funkcjonalność Bluetooth)

Autem planuję często pokonywać odcinki ~450 km w jedną stronę. Zdecydowana większość trasy jest na autostradzie, więc prędkości 140-160 km/h.

Nie planuję za dużo jeździć w obszarach miejskich, głównie są to trasy podmiejskie i autostrady.

Rozglądam się głównie w kierunku dalekowschodnim. Nie chciałbym za często odwiedzać serwisu, gdyż przy moich przebiegach wychodzi, że muszę być mniej więcej co 4-5 miesiący.

Nie mam w tej chwili faworyta, jeśli chodzi o linię nadwozia... Rozważam zarówno kombi, jak i minivany, czasem jakieś SUVy się przewiną, ale one najczęściej równie szybko idą w zapomnienie ;)

Pozdrawiam!
Ramone
Nowicjusz

Miejscowość: Z nienacka

08 Cze 2019, 10:34

Skoro mieszkasz w Czechach to pierwszy model jaki przyszedł mi do głowy to Skoda Superb II z silnikiem 2.0 TDI CR i skrzynią DSG. Jest wersja liftback (wyglada jak sedan, ale klapa może otwierać się wraz z szybą), ale kombi jest bardziej praktyczne. Auto spełni powyższe wymagania. Odpuściłbym wersję 4x4 - Haldex potrafi wpędzić w koszty.

Alternatywnie zerknij na:
Citroen C5 III 2.0 HDI
Ford Mondeo Mk4 2.0 TDCI
Volvo V70 III 2.0d lub 2.4 D4

Pod LPG niestety masz mały wybór aut z silnikami z pośrednim wtryskiem. Możesz szukac np. Kii Optimy z benzyniakiem 2.0.
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Kierowcy groźniejsi od piorunów w czasie burzy
    W czasie burzy wielu kierowców najbardziej obawia się wyładowań elektrycznych, choć tak naprawdę dużo większe zagrożenie stanowią nieprzewidywalne zachowania innych uczestników ruchu oraz kiepska widoczność, ...
    Bezpieczna jazda w nocy
    Jazda w nocy poza obszarem zabudowanym jest bardziej niebezpieczna i trudniejsza niż za dnia. Podstawowym powodem jest ograniczony zasięg widzenia drogi, przeszkód oraz innych uczestników ruchu drogowego. "W ...