Cześć,
Nie było mnie już trochę na forum, a i zmieniły się moje potrzeby. Poszukuję auta rodzinnego na długie trasy i duże przebiegi. Mam sporą zagwozdkę i mam nadzieję, że będziecie mi w stanie jakoś doradzić
![Uśmiechnięty :)]()
Szacowany przebieg roczny: minimum 30 000 km, prawdopodobnie bliżej 40 000 km.
Cena: tu jestem dosyć elastyczny. Wydaje mi się, że górny pułap to ok. 50 000 - 60 000 zł.
Koszty utrzymania: wolałbym zachować racjonalne koszty. Nie chciałbym mieć na uwadze ryzyka jakiejś pojedynczej części, która może iść w grube tysiące
Mieszkam w tej chwili w Czechach, więc kwestia kosztów ubezpieczenia i dostępności modeli z CNG/gazem jest trochę inna. Ale to nie problem podjechać do Polski lub Niemiec.
Wymagane w aucie:
- możliwie prosty silnik: pojemność nie ma większego znacznia, który nadaje się pod LPG lub był sprzedawany z CNG. Może być hybryda. Chciałbym mieć zasięg na ok. 450 - 500 km (im więcej, tym lepiej)
- automatyczna skrzynia biegów byłaby świetnym udogodnieniem
- tempomat / ogranicznik prędkości
- dobre wyciszenie wnętrza
- wygodne fotele i wysoki komfort podróży (mam 195)
- miejsce w 2. Rzędzie na 2 foteliki dziecęce
- bagażnik - chciałbym mieć nie mniej niż 500 litrów
- lubię też dobre audio (wskazana byłaby funkcjonalność Bluetooth)
Autem planuję często pokonywać odcinki ~450 km w jedną stronę. Zdecydowana większość trasy jest na autostradzie, więc prędkości 140-160 km/h.
Nie planuję za dużo jeździć w obszarach miejskich, głównie są to trasy podmiejskie i autostrady.
Rozglądam się głównie w kierunku dalekowschodnim. Nie chciałbym za często odwiedzać serwisu, gdyż przy moich przebiegach wychodzi, że muszę być mniej więcej co 4-5 miesiący.
Nie mam w tej chwili faworyta, jeśli chodzi o linię nadwozia... Rozważam zarówno kombi, jak i minivany, czasem jakieś SUVy się przewiną, ale one najczęściej równie szybko idą w zapomnienie
Pozdrawiam!