Sedan/liftback do 30-35 tys. Benzyna.

01 Cze 2019, 10:51

Dzień dobry,
Na wstępie chciałbym przywitać wszystkich użytkowników jako, że jest to mój pierwszy post. Teraz do rzeczy :

Budżet - 30-35 tys zł Rocznik- od 2010 r

Przebieg - do 200 tys km Rejon - kujawsko pomorskie, okolice Włocławka, Torunia Rypina, ale jak będzie warto mogę pojechać dalej.

Użytkowanie - do 3 razy w roku trasa (głównie autostrada) 2 x 1200 km x 2 strony (polska dania) , na codzień jazdy do pracy 2 km w jedną stronę, co drugi weekend do 300 km. Dlatego też wydaje mi się, że jedynym rozsądnym wyborem będzie benzyna. Autko bedzie głównie użytkowane w Danii, dlatego LPG mi niepotrzebne.

Teraz dla kontekstu kilka słów o mnie. Mam zerowe pojęcie o samochodach, do tej pory jeździłem jedynie Yariska na nauce jazdy oraz Suzuki Alto oraz splash (głównie po holenderskich autostradach do roboty).
Moje potrzeby :
-przyzwoitej wielkości bagażnik- około 400 litrów.
-Chciałbym by auto nie było bardzo drogie w eksploatacji, stąd też wolałbym uniknąć marek w których eksploatacja auta jest kosztowna (Audi, bmw, Mercedes, Volvo etc)
-nie zależy mi na mocnym silniku i dużej ilości km, ale chciałbym uniknąć kombinacji w których silnik obiektywnie jest uznawany za zbyt slaby do danego auta (dla przykładu tak wyczytałem o silniku 1.6 w Mondeo mk4).
- wyboru dokonuje z narzeczoną, toteż auto musi podobać się kobiecie. Stąd budżet, bo sam dla siebie bym szukał pewnie czegoś tańszego.

Niżej przedstawiam przykładowe modele aut którymi byłbym zainteresowany, celowo przy większości podaję sam model bo zwyczajnie nie wiem jaki silnik byłby najlepszy :

-Ford Mondeo mk4 liftback -2.0 Duratec 145 KM o tym autku czytałem najwięcej, podoba mi się, ale nie wiem czy nie jest za duże.
- Mazda 6
- Hyundai elantra
- Toyota avensis/Honda accord (tu pewnie musiałbym zjechać z rocznika)
-citroen c5

Tak wyszło, że wszystkie powyższej autka to segment D ale jestem otwarty również na propozycje z segmentu C. Podoba mi się np Astra J. Jeżeli gdzieś w tekście wyżej palnąłem nieświadomie jakąś bzdurę to proszę o wybaczenie, niestety moja wiedza o autkach od kilku tygodni dopiero zaczyna raczkować. Pozdrawiam i proszę o pomoc.
Karmazynowy
Obserwowany

01 Cze 2019, 22:19

Hyundai Elantra to kompakt, więc nie bardzo pasuje do reszty, bardziej i40 (ale budżet taki sobie). Ogólnie typy masz dobre. Najbardziej praktyczne bagażniki będą w liftbackach Mondeo i Mazdy
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

09 Cze 2019, 16:38

Dzień dobry jestem zainteresowany tym hyundaiem i chciałbym jutro pojechać go obejrzeć, niestety jestem totalnym laikiem samochodowym. Czy ogłoszenie wygląda według Państwa ok czy powinienem się czegoś bać? Czy stosunek ceny do jakości jest odpowiedni?
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Pozdrawiam
Ostatnio edytowany przez mike, 09 Cze 2019, 17:03, edytowano w sumie 1 raz
Powód: Masz już jeden wątek, nie zakładaj kolejnych
Karmazynowy
Obserwowany

09 Cze 2019, 17:05

Zwyklak od handlarza, czyli na zdjęciach ideał. Jak będzie w rzeczywistości - nikt nie wie. Musisz jechać i obejrzeć na żywo.
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak bezpiecznie zaplanować wyjazd na narty?
    Dzięki zniesieniu części obostrzeń można już wybrać się na narty. W jaki sposób bezpiecznie przewozić sprzęt, jak dostosować styl jazdy do zimowych warunków i co warto ze sobą spakować na podróż w góry. ...