Auto rodzinne. Proszę o pomoc.

19 Mar 2010, 20:33

Witam serdecznie! Wraz z Tatą ostatnio rozglądamy się za autem rodzinnym w granicach 16 000 - 20 000 zł (wliczając opłaty). Ogólnie rzecz biorąc szukamy auta przede wszystkim nieawaryjnego (tyczy się to głównie silnika, skrzyni biegów etc. a także elektroniki); wygodnego; oszczędnego (koniecznie Diesel). Przeszukując ostatnimi czasy oferty na allegro, znalazłem ogłoszenia, które przykuły moją uwagę:

1. Rover 75:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

2. Opel Vectra B:

Jeśli chodzi o Vectry, to jaki silnik jest najlepszy? Słyszałem, że należy omijać 2,5 szerokim łukiem, a co z resztą (2.0/2,2)?

Czy moglibyście rzucić okiem na powyższe oferty? Ewentualnie jakie jeszcze auta spełniające powyższe warunki moglibyście polecić?

Pozdrawiam!
TyskiDaro
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Tychy
Prawo jazdy: 10 07 2010
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Mitsubishi Eclipse
Silnik: 2.0 141KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1998

20 Mar 2010, 10:26

Na pewno nie brałbym pod uwagę Rovera...
Vectra..? Świetny wybór! Mój typ na silnik to 2,2. Praktycznie to mocniejsza wersja 2,0 i do tego auta w sam raz.
Jedyny problem to będzie znalezc naprawdę auto z niskim (niecofanym) przebiegiem,bo z reguły takie auta w kombi i w dieslu mają spore przebiegi więc cofanie jest powszechną regułą i to w okolice 180-190tys. z 350 tys...
Pod domem : MEGANE IV 1,5 dci-110KM , MEGANE III 1,6-16V - 110KM lpg -jest paliwowa alternatywa bez elektryki.
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback

20 Mar 2010, 10:48

Rover z linku to auto bardziej reprezentacyjne niż rodzinne i wiadomo przebieg napewno skręcony o ładnych pare tys.km.Z powyższych Vectr według mnie najlepiej prezentuje sie ta pierwsza ale o przebiegu już nie wspomne.Ja bym jeszcze wziął pod uwage Opla Omege,auto ma bardzo przestronne wnętrze no i bagażnik jest bardzo pojemny.Tutaj dość ładnie wyglądajacy egzemplarz z Twojej okolicy,silnik 2.2DTI jest ten sam co w Vectrach wyżej wymienionych.
Barol
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

20 Mar 2010, 11:17

Ta omega od barola fajnie wygląda i ja bym pomyślał o niej :mrgreen: :razz:
janow4
Początkujący

Miejscowość: mława

20 Mar 2010, 11:22

No mi też własnie sie spodobała hehe :smile:
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

20 Mar 2010, 12:13

Dzięki za rady, chyba zdecydujemy się na jednego z tych Oplów. A powiedzcie mi jeszcze jedną rzecz: jak można sprawdzić faktyczny przebieg auta? Istnieje taka możliwość w serwisach i tym podobnych miejscach? Bo cofane liczniki to faktycznie jakaś plaga zwłaszcza w Auto-Komisach czy też u handlarzy. Mnie osobiście przebieg w okolicach 200 000 km nie przeraża, ale nie chciałbym, żeby się okazało, że faktyczny przebieg auta oscyluje w okolicach 350 000 km.
TyskiDaro
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Tychy
Prawo jazdy: 10 07 2010
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Mitsubishi Eclipse
Silnik: 2.0 141KM
Typ: Sport/Coupe
Rok produkcji: 1998
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Elektryczny autobus BYD kursuje w Warszawie
    W pełni elektryczny autobus BYD K9 kursuje już w stolicy. Miejskie Zakłady Autobusowe testują ekologiczny autobus chińskiej firmy BYD (Build Your Dreams) aż do 18 czerwca. Autobus kursuje na linii 222 przebiegającej przez ...
    Trzydziestolecie VW California - ikona wśród kamperów
    30 lat temu pierwszy egzemplarz modelu California wszedł na rynek. Był to początek wyjątkowego sukcesu. Marka Volkswagen Samochody Użytkowe świętowała urodziny ikony wśród kamperów podczas targów Techno-Classica ...

20 Mar 2010, 12:50

Przebieg można sprawdzic ale nie we wszystkich modelach aut.W autach nowszej generacji jest to prawie zawsze możliwe,a w starszych bez kompa niestety nie.
Pod domem : MEGANE IV 1,5 dci-110KM , MEGANE III 1,6-16V - 110KM lpg -jest paliwowa alternatywa bez elektryki.
artur73
Awatar użytkownika

20 Mar 2010, 12:52

Moze vectre ale C?

[link do oferty na Allegro wygasł]

cena do zbicia..
illusion
Aktywny

Miejscowość: Poznań

20 Mar 2010, 13:12

Dobrej Vectry C do 20tys nie znajdzie,wiem z własnego doświadczenia jak wujek szukał,musiał dołozyć troche kasy bo nic ciekawego nie było aż wkoncu znalazł całkiem nie daleko takową z rocznika 2003,z bogatym wyposażeniem i nawet zadbaną.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

20 Mar 2010, 13:34

barol91 napisał(a):Dobrej Vectry C do 20tys nie znajdzie,wiem z własnego doświadczenia jak wujek szukał,musiał dołozyć troche kasy bo nic ciekawego nie było aż wkoncu znalazł całkiem nie daleko takową z rocznika 2003,z bogatym wyposażeniem i nawet zadbaną.

Znajdzie , ale na zachodzie lub w za zachodnia granica na wschodzie macie ceny zawyżone, mój znajomy handluje autami, jedzie za wisle i sprzedaje 2-3 tys drożnej niż u nas w wlkp. śmiechu warte, nie dajcie się nabierać ;)
illusion
Aktywny

Miejscowość: Poznań

20 Mar 2010, 15:38

Popieram barola z pomysłem Omegi C szczególnie tej z jego linku.Miałem i mam do czynienia z tym autem,bo kumpel nim śmiga u siebie w firmie i ja też mam okazje co jakiś czas przejechac sie tym autem a nawet udało nam sie nim w zeszłe wakacje wybrać nad morze z paczką i jechało nam sie naprawde komfortowo,nikt nie narzekał,autko świetnie trzymało sie drogi i zakrętów no i ja też polecam ten silnik (2.2DTI) u kumpla jest ten sam i zero awarii i jest z niego naprawde zadowolony,także polecam Omege C tak samo jak barol.
TFSI
Stały forumowicz

Auto: Alfa Romeo 156
Silnik: 1.9JTD 115km
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2003

20 Mar 2010, 16:37

TyskiDaro napisał(a):ale nie chciałbym, żeby się okazało, że faktyczny przebieg auta oscyluje w okolicach 350 000 km.

Ja bym się mniejszego nie spodziewał po tylu latach :)
Kierunkowskaz
Zaawansowany

Miejscowość: Warszawa (WI)

20 Mar 2010, 19:42

No dokładnie.
Barol
Awatar użytkownika

20 Mar 2010, 19:52

Niestety raczej trzeba się pogodzic z takim przebiegiem... Nie oznacza to przecież,że auto które ma 300 tys. nie posłuży jeszcze przez lata. Jeśli auto było na bieżąco naprawiane ,a na zachodzie może i nawet serwisowane to nic mu nie jest (szczególnie dieslowi).
Wolałbym kupic z takim przebiegiem auto dopiero co sprowadzone,niż z cofniętym licznikiem po 5-cio letnim stażu na polskich drogach i po naprawach u byle jakiego mechanika i to najtańszym kosztem..!
Z reguły auta dopiero co przywiezione,są w lepszym stanie niż ich odpowiedniki jeżdżące u nas i to począwszy od zawieszenia a skończywszy na detalach jak wycieraczki...

A tak na marginesie...jakby auta umiały mówic ,to połowie szczęśliwych posiadaczy aut w Polsce kopara by opadła....jakby oczywiście dowiedzieli się ile ich auto przejechało i co się z nim działo... :smile:
artur73
Awatar użytkownika