Auto Sedan do 13 tys - Jakie kupić ?

24 Wrz 2016, 17:29

Witam,
Przymierzam się do kupna auta typu. Sedan. Do tej pory jeździłem Renault Scenic rodziców :) Prawo jazdy mam od niedawna więc czas i na zakup auta... Myślałem nad:
- Opel Vectra C,
- Peugeot 407
Tylko nie wiem czy jest sens kupować któreś z tych aut z przebiegiem ok. 200/250k ?
Np. [link do oferty na Olx wygasł]
Tutaj przebieg już dość spory.. 275k
Ii Peugeot 407: [link do oferty na Olx wygasł]
190k przebiegu, podoba mi się bardziej niż Vectra :)
Czy jest sens kupować takową Vectre C ? Czy jest jakieś dobre, mało awaryjne auto do kwoty 10-13tysięcy maksymalnie ? Prosiłbym o pomoc w wyborze auta :) Jestem z okolic Częstochowy. Pozdrawiam i czekam na odpowiedź.
Wiome
Nowicjusz

Prawo jazdy: 7- 7- 0
Auto: Nie mam

24 Wrz 2016, 17:43

Kupujesz auto 12 letnie niedługo 13 lat,"Tylko nie wiem czy jest sens kupować któreś z tych aut z przebiegiem ok. 200/250k ?" - uważasz,że to dużo na opla czy peżota? O ile jest prawdziwy i serwisowany z głową a nie aby jeździł to pojeździ drugie tyle.

Co powiesz o SAABie 9-3
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Kia Magentis czy Hyundai Sonata z 2.0 CRDI
[link do oferty na Allegro wygasł]
Kieł
Stały forumowicz

24 Wrz 2016, 17:55

Pytanie - ile km robisz rocznie i w jakich warunkach?
tomekdk

24 Wrz 2016, 20:31

Obydwa auta podobają mi się :) Tylko jak z ich awaryjnością ? Chcę auto, które nie będzie wymagało ciągłych napraw :/ Nie będę jeździł jakoś specjalnie dużo, więc nie jestem w stanie też określić ilości kilometrów jako, że prawo jazdy mam od niecałego roku :) Tylko trudniej z dostępnością tych aut w moich okolicach :/
Wiome
Nowicjusz

24 Wrz 2016, 22:29

Jeśli nie chcesz napraw to nie szukaj kilkunastoletniego diesla z 500kkm na szafie
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

24 Wrz 2016, 22:43

Nie przewinął się tu żaden z 500k :) Zbędny komentarz.
Wiome
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Hamowanie silnikiem - niższe spalanie i bezpieczeństwo
    Hamowanie silnikiem to element techniki jazdy, dzięki któremu możemy z jednej strony zmniejszyć zużycie paliwa w naszym aucie, a z drugiej wpłynąć na bezpieczeństwo jazdy. Nie jest to jednak łatwy sposób hamowania, ...

24 Wrz 2016, 23:02

Diesel raczej nie jest dla Ciebie, ze względu na cechy Twojej jazdy.
Celuj w jakąś benzynę.
Mazda 6 ma dobry silnik 2.0 i zadbany egzemplarz powinien nieźle jeździć ... w tym budżecie coś z 2003 - 2004 powinieneś zdobyć (ale trzeba by obejrzeć podwozie i sprawdzić stan blach, bo niestety lubi rdzę).

Znajomemu kupiliśmy taką 6-tkę 3 miesiące temu, rocznik 2004, od 1-go właściciela (ale to w Danii), z 204000 km, robił już trasę do Polski i z powrotem, i mówił, że nic oleju nie wzięła, ogólnie to w 3 miesiące zrobił 8000 km i jest bardzo zadowolony.
tomekdk

25 Wrz 2016, 00:26

Właśnie Mazdę 6 odrzuciłem ze względu na blachę jaką posiada, czemu miałbym odrzucić Diesla ? Jednak wolałbym na nim pozostać :)

Jak wypada Peugeot 407 ? Opłaca się go brać za 12/13 tysięcy ?
Wiome
Nowicjusz

25 Wrz 2016, 00:54

mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

25 Wrz 2016, 10:13

A konkretnie co Cię w tej Maździe 6 tak odrzuciło? - ja wiem, że można przeczytać gdzieś na różnych forach, że "Mazda 6 ma kiepskie blachy", ale sugerować się takim stwierdzeniem i poprzez to odrzucać fajne auto - to trochę średnie.
Lepiej chyba obejrzeć parę egzemplarzy - i jeśli są w złym stanie, to wtedy odrzucić.
A akurat 6-tka technicznie jest naprawdę dobra, sprawdzałem kilka 6-tek, i ta rdza nie była jakimś ogromnym problemem, a jak masz wydawać (teoretycznie) na naprawdę diesla, to możesz równie dobrze zrobić poprawkę blacharską.

A Ty będziesz tym samochodem jeździł głównie sam? - to może zwróć również uwagę na kompakty typu Focus, Astra, Mazda 3, z jakimś w miarę ekonomicznym silnikiem typu 1.6 100/105 koni, no chyba, że lubisz trochę przycisnąć (to może trochę brakować mocy, ale rozpędzać - się rozpędzają, nie, że nie jadą).
tomekdk

25 Wrz 2016, 10:30

Wiome napisał(a):Nie przewinął się tu żaden z 500k :) Zbędny komentarz.

Skąd wiesz, że się nie przewinął - to, że ma ok. 250tys. na liczniku to inna sprawa. Przebiegi roczne 50tys. km to nic nadzwyczajnego.
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010