REKLAMA
Witam,
Wiem że jest kilka podobnych tematów ale nikt nie wypowiadał się na temat auta które wpadło mi w oko.
Do rzeczy. Za około 1,5 miesiąca będę kupował pierwsze auto. Służyć ma przede wszystkim na dojazdy do pracy 95% jazda miejska sporadycznie dalsza trasa. Przewidywany roczny przebieg 6-7 tyś km. Interesuje mnie auto klasy B z silnikiem benzynowym minimum 80KM do którego ewentualnie można byłoby bezproblemowo założyć instalację LPG (choć przy takim przebiegu nie wiem czy warto). Zależy mi na aucie ekonomicznym i bezawaryjnym w miarę możliwości dość młodym.
Tak więc wpadła mi w oko Mazda 2 z rocznika około 2009 z silnikiem 1.3 86KM lub 1.5 102KM. Generalnie auto ma opinię bezawaryjnego - wysokie miejsca w testach niezawodności, sympatyczną stylistykę i podobno fajne zawieszenie/układ jezdny. Z wad na pewno dość mały bagażnik i wysoka cena zakupu w porównaniu do aut tej klasy. Nie wiem jak te silniki nadają się do LPG
I teraz pytanie czy to jest dobry wybór? Jeżeli nie mazda to co?
Podoba mi się clio III ale na pewno bardziej awaryjne auto, toyota yaris będzie droga i silniki benzynowe podobno nie nadają się do gazu, podobnie honda jazz...
Na pewno odpada corsa D. Jeździłem kiedyś tym autem (służbowy) i mam złe wspomnienia poza tym co chwile lądował u mechanika.
Pomóżcie