Auto terenowe do 7 tys.

28 Wrz 2009, 19:44

Witam, chciałbym zasięgnąć porady na temat kupna terenówki, kwota jaką dysponuję to kolo 7 tys. zł. Auto będzie używane głównie po mieście,ale też weekendowe wypady za miasto, więc trasa, jak i dojazd na działkę letniskową (jak mocniej napada to trudno przejechać rodzicom honda civic ;-). Nie mogę się zdecydować jakich gabarytów miałoby to być auto, wiem na pewno,że chciałbym żeby było zasilane gazem i było ekonomiczne w miare możliwości w utrzymaniu ( spalanie/części).
Początkowo zastanawiałem się nad Jeepem Cherokee, ale nie wiem czy w kwocie którą dysponuję jest jakaś szansa na przyzwoite auto, pozatym spalanie na poziomie 20 l. LPG to raczej dużo, jednak słyszałem, że te silniki dobrze znoszą gaz i auta są z reguły mało awaryjne. Dobrze rzeczy też słyszałem o Explorerze...mam zaufanie z resztą do starych fordów;-)
Ze względu na ubogą studencką kieszeń, zaczałem też myśleć o czymś mniejszym typu Samurai, tylko nie wydaję mi się, aby było to optymalne auto na podróż na trasie...brak mocy i "wyższa niż szersza" buda budzi moje wątpliwosci.

Tak więc proszę o radę ludzi bardziej doświadczonych odemnie...
Pozdrawiam
Ostatnio edytowany przez fafak, 28 Wrz 2009, 20:59, edytowano w sumie 1 raz
fafak
Nowicjusz

Miejscowość: Gdańsk

28 Wrz 2009, 19:52

w tej kwocie to tylko samuraj.
o szerokim zapomnij, 20l lpg to chyba w czasie postoju przez godzinę spali :mrgreen:
poza tym mocno awaryjne te jeepy są.
SCARAB TEAM
Karson
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 20
Miejscowość: Kielce

29 Wrz 2009, 13:10

Karson napisał(a):w tej kwocie to tylko samuraj.
o szerokim zapomnij, 20l lpg to chyba w czasie postoju przez godzinę spali :mrgreen:
pitolicie hipolicie :mrgreen:
najlepiej SJ413 bo na samuraja może nie styknąć kasy, czirokez też dobre autko użytkowane z głową (tak samo jak SJ) będzie służyć długo i w miarę bezawaryjnie, o ile anie jedno ani drugie nie będzie wrakiem a niestety za tę kwote cudów bym się nie spodziewał :neutral:
szeroki jak w dieslu to tylko 2,1 (o ile w ogóle w dieslu) spalanie dość przyzwoite a i osiągi nie najgorsze,
SJ z gazem :mrgreen: to 2 osobowa wrotka :wink: niestety nie ma w niej miejsca na kogś więcej niż kierowca i pilot :wink: a o komforcie można zapomnieć :mrgreen:
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)

29 Wrz 2009, 15:47

można jeszcze kupic ładę nivę jeżeli odpowiada :mrgreen:

ps, jak wam się nudzi to możecie spojżec na mójego posta :mrgreen:
Jeba* i się nie dać, a wyniki same przyjdą...
Wezyrro
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wałbrzych/Wrocław

29 Wrz 2009, 17:30

Wezyrro napisał(a):można jeszcze kupic ładę nivę jeżeli odpowiada :mrgreen:

ps, jak wam się nudzi to możecie spojżec na mójego posta :mrgreen:

oczywiście że moąna zajebiaszcze auto można też kupić UAZa ale za 7 to będzie nie wiadomo co ;) ale się da :twisted:
ahh te czasy gdzie na rajdach same UAZy, GAZy, ARO ;) Łezka się w oku kręci :oops: :wink:

a na twojego posta ok ale którego :mrgreen:
pocieszny
Forumowicz VIP

29 Wrz 2009, 18:24

https://www.forumsamochodowe.pl/dziwne-o ... t24561.htm

jeżeli o posta chodzi to ten :mrgreen:

a co do tych autek to są one zajebiste, i kilka przejazdów terenowych zweryfikowało, że za jakiś czas fajny by był jakiś mały tani niewygodny samochód, np niva samurai, może gaz :mrgreen:

[ Dodano: Wto Wrz 29, 2009 19:25 ]
a i dzięki @Karson za przeniesienie :mrgreen:
Jeba* i się nie dać, a wyniki same przyjdą...
Wezyrro
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wałbrzych/Wrocław
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dacia Jogger Extreme - terenowa w każdym calu
    W ramach debiutu rynkowego modelu Dacia wprowadzi do sprzedaży limitowaną serię Jogger Extreme o wyraźnie zaakcentowanych cechach auta terenowego. Będzie dostępna w pięciu kolorach nadwozia: Czarna Perła, Szary Comète, ...
    Nowa Mazda6, debiut kolejnej wersji tego modelu
    Podczas tegorocznego Salonu Samochodowego w Moskwie debiutuje kolejna wersja modelu Mazda6. To drugi przedstawiciel (po CX-5) nowej generacji samochodów Mazda, wykorzystujący pełen zakres TECHNOLOGII SKYACTIV oraz ...

30 Wrz 2009, 07:12

pocieszny napisał(a):
Karson napisał(a):w tej kwocie to tylko samuraj.
pitolicie hipolicie :mrgreen:
najlepiej SJ413 bo na samuraja może nie styknąć kasy, czirokez też dobre autko użytkowane z głową (tak samo jak SJ) będzie służyć długo i w miarę bezawaryjnie, o ile anie jedno ani drugie nie będzie wrakiem a niestety za tę kwote cudów bym się nie spodziewał :neutral:
szeroki jak w dieslu to tylko 2,1 (o ile w ogóle w dieslu) spalanie dość przyzwoite a i osiągi nie najgorsze,
SJ z gazem :mrgreen: to 2 osobowa wrotka :wink: niestety nie ma w niej miejsca na kogś więcej niż kierowca i pilot :wink: a o komforcie można zapomnieć :mrgreen:

Paaaanie... to czemu na okrągło widzę u sąsiada mechanika jeepy z problemami z elektryką? :wink:
ponoć silnik 2.1 diesla jest strasznie słaby, choć do POM-u w zupełności starczy :mrgreen:

niemniej... za taką kasę only samuraj (sj413) jest godny polecenia
SCARAB TEAM
Karson
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

30 Wrz 2009, 07:16

Karson napisał(a):Paaaanie... to czemu na okrągło widzę u sąsiada mechanika jeepy z problemami z elektryką? :wink:
no jak za 7 to chyba bedzie sam przy nim robił :wink: a elektryka nie dramat, sam sobie poradzi :twisted:
Karson napisał(a):ponoć silnik 2.1 diesla jest strasznie słaby, choć do POM-u w zupełności starczy :mrgreen:
z 2,1 to spokojnie na 31 pomyka i nie brakuje mocy :wink: a SJ przy odrobine większej gumie też albo mosty potraci albo pod górkę nie wjedzie :mrgreen:
pocieszny
Forumowicz VIP

30 Wrz 2009, 07:42

czy tak źle i tak niedobrze. jednym słowem lepiej poczekać jeszcze z pół roku, doskładać kasy i kupić coś droższego.
SCARAB TEAM
Karson
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

30 Wrz 2009, 13:09

albo kupić podstawe do motania za całe 7 tysi i niech stoi w garażu czekając na pakiet startowy :mrgreen:
pocieszny
Forumowicz VIP

30 Wrz 2009, 20:18

do jakiegoś nawet średnio ostrego terenu auta uzywał nie będę...ot czasem błoto żeby wjechać na budowe itp.
co do grzebania samemu to jestem w stanie to robic,tzn nie boje sie wyzwan z naprawa wlasnoreczna auta:)
samurai jest w moim mniemaniu fajnym autem, dobre do jazdy po mieście i parkowania, jednak nie wiem jak będzie sprawował się w trasie...sprawia wrażenie auta nie stabilnego i wywrotnego,czy jest może jakiś sposób,żeby poprawić tą trakcję? może dystanse pomagają? co do tego,że auto dwu osobowe...to akceptuję awaryjną kanapę z tyłu:)
wie ktoś może coś o silniku 2,5 w cherokee?
może jakieś japońskie auto w benzynie z gazem...?nie przeszkadza mi rocznik auta poniżej 90...:)
pozdr
fafak
Nowicjusz

30 Wrz 2009, 21:21

2,5td VM w jeepie :mrgreen: trzymaj sie od tego z daleka, bardzo daleka, są elaboraty na temat awaryjnosci tego silnika napisane, jedyne co się w ni nie psuje to korek wlewu oleju :mrgreen: no chyba ze 2,5 w benzynie to inna sprawa choć na moj gust slaby a pali tyle co 4.0
co do wywrotnosci- każda :!: terenówka jest wywrotna, ma wyżej środek ciężkości, zwykle napęd na tył i lekka dupcia :wink: to nie są auta do szaleństw na zakrętach, jeździ się tym jak emeryt :cool:
jeśli nie boisz się wyzwań to poszukaj krotkiego mitsubishi pajero z 1 generacji, 86-90 :wink:
znajdziesz i w dizlu i w benzynie

zważ że opony do takich aut to koszt dobrze ponad 1000 PLN a te na pewno będziesz musiał zmienić :wink:
pocieszny
Forumowicz VIP

01 Paź 2009, 21:49

a frotki, troopery, terrano, landcruisery,musso?...ciezko o zdatne do użytku auto w tej kwocie? zdjęcia są obiecujące zawsze,ale to nigdy nic nie wiadomo...
fafak
Nowicjusz

01 Paź 2009, 21:56

tojka zapomnij w tej kwocie
trupek,frota- w zasadzie to to samo ;) może i coś by się znalazło al trzeba szukać wytrwale, stan techniczny może być co najwyżej rokujący w remont :wink:
terrano -j.w
musso-hmm osobiście nigdy nie miałem do czynienia z tym samochodem :???:
pocieszny
Forumowicz VIP

11 Paź 2009, 19:47

UAZ albo GAZ :mrgreen:
EdEk
Początkujący

Miejscowość: Wałcz