Auto uszkodzone przez warsztat

24 Maj 2023, 13:16

Witam. Oddałem auto do warsztatu na wymiane rozrządu, oleju, filtrów, opon itp. Podczas jazdy testowej mechanikowi otworzyła się maska samochodu i uszkodziła w moim pojeździe szybę, błotniki, drzwi sie opuściły oraz są dwie wgniotki w dachu. Mechanik nie unika odpowiedzialnosci i powiedział, że zgłosi sprawe do swojego ubezpieczyciela warsztatu. Właśnie mechanik poinformował mnie, że jego ubezpieczyciel nie przewiduje auta zastępczego. Chciałbym się dowiedzieć czy faktycznie mogę nie uzyskać auta na czas naprawy napomknę, że niestety warsztat też nie posiada aut zastępczych. Drugie moje pytanie, to czy musze sie zgodzić na naprawę auta u owego mechanika czy mogę wstawić auto do autoryzowanej sieci, aby samochód był naprawiany orginalnymi czesciami.
baszko1st
Nowicjusz

Prawo jazdy: 03 11 2006
Przebieg/rok: 13tys. km
Auto: Mitsubishi Carisma
Silnik: 1.8 GDI
Paliwo: Benzyna
Typ: Liftback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2002

24 Maj 2023, 13:47

baszko1st napisał(a):Chciałbym się dowiedzieć czy faktycznie mogę nie uzyskać auta na czas naprawy napomknę, że niestety warsztat też nie posiada aut zastępczych
Dokładnie, skoro warsztat nie posiada samochodów zastępczych,a jego ubezpieczyciel nie przewiduje takiej opcji to nie dostaniesz takiego samochodu.

baszko1st napisał(a):Drugie moje pytanie, to czy musze sie zgodzić na naprawę auta u owego mechanika czy mogę wstawić auto do autoryzowanej sieci, aby samochód był naprawiany orginalnymi czesciami.
Zapytaj mechanika jakie ma ubezpieczenie i czy jest taka możliwość to wszystko zależy od opcji jaką ma on wykupioną.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

24 Maj 2023, 19:04

Raczej zakładam, ze ubezpieczyciel zaniży wycenę szkod, to co wtedy, wzywać na własny koszt rzeczoznawce, aby zrobił rzeczywista wycenę szkód?
baszko1st
Nowicjusz

25 Maj 2023, 07:51

Ubezpieczyciel ma obowiązek przywrócić auto do Stanu z przed zdarzenia czyli skoro mieliśmy maskę I szybę org to taka nam się należy a czy robić w ASO? Nie, tam też pracują ludzie a jakos pracy wcale nie jest lepsza, za to usługa droższa. Na dachu można ratować się metodą PDR
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

25 Maj 2023, 11:51

Dzięki za odpowiedzi na mój post. Mam jeszcze tylko jedno pytanie, 22 czerwca kończy mi się przegląd i nie wiem jak ten temat ugryźć, raczej auto nie będzie gotowe do tego czasu, przypuszczam, że pewnie coś bliżej sierpnia będzie naprawione. Co mam w tej sytuacji uczynić?
baszko1st
Nowicjusz

25 Maj 2023, 12:19

Nic nie możesz zrobić, po naprawie dostarczyć auto na przegląd, prawnie poruszać się nim nie możesz bez przeglądu
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4