Problem ze zwrotem auta, rejestracja

05 Maj 2023, 15:54

Witam, kupiłam w Komisie samochód, który jak się okazało ma wady ukryte, chcę go zwrócić, ale komis się nie zgadza i zamierzam sprawę skierować do sądu, moje pytanie wiąże się z rejestracją pojazdu :
- czy mogę zgłosić nabycie samochodu nie rejestrując go ?
- jeśli tak to jak mam uzasadnić, że nie rejestruję samochodu (ze wzgl. na postępowanie dotyczące zwrotu) ?
Może mieli Państwo taką sytuację, będę bardzo wdzięczna i proszę o pomoc/wzór pisma wyjaśniającego.
basia0018
Nowicjusz

05 Maj 2023, 21:13

basia0018 napisał(a):który jak się okazało ma wady ukryte

a co to za wady ukryte ?
basia0018 napisał(a):- czy mogę zgłosić nabycie samochodu nie rejestrując go ?

to zależy czy samochód jest zarejestrowany w Polsce czy nie jest zarejestrowany
basia0018 napisał(a):Może mieli Państwo taką sytuację, będę bardzo wdzięczna i proszę o pomoc/wzór pisma wyjaśniającego.

tego raczej nikt Ci za Free nie poda, niestety takie porady prawne to tylko prawnik został, za które trzeba zaplacić
wzory pism ta sama sytuacja.
u mnie w firmie mam prawnika zatrudnionego, niestety takie czasy teraz a będzie jeszcze gorzej., ale niestety ja płace za wszystkie pisma, wzory, zabezpieczenia, dodatkowe umowy, protokoły odbiorów, protokoły reklamacyjne itp. itd.
Pozatym sytuacja jest bardziej złożona niż Ci się wydaje, musiała być podać więcej szczegółów co do transakcji, i do dokumentów samochodu ,
Generalnie na zarejestrowanie samochodu masz na tą chwilę czas 2 miesiące od dnia zakupu.
A od czerwca ma być zmienione do 1 miesiąca.

A można wiedzieć co to za samochód i za jaką kwotę ?
toyman40
Stały forumowicz

05 Maj 2023, 22:19

Dokładnie. Co to kolego wydaje Ci się za wady ukryte? Ostatnio znowu dość modne hasło.
Miro12
Początkujący

Miejscowość: Wrocław
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Peugeot 307 SW
Silnik: 2.0
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna

05 Maj 2023, 22:35

toyman40 napisał(a):Generalnie na zarejestrowanie samochodu masz na tą chwilę czas 2 miesiące od dnia zakupu.
A od czerwca ma być zmienione do 1 miesiąca.
Tutaj byś kolego jaśniej napisał i nie używał sformułowania - generalnie . Użycie takiego zwrotu narzuca obowiązek bez względu czy auto jest zarejestrowane w PL czy nie . Tzn sprowadzone z za odry . Jeśli jest mimo wszystkiego jest zarejestrowane w naszym kraju , ma nasze tablice , ma DR na kowalskiego to wtedy wystarczy zgłosić nabycie pojazdu .
Nie odpowiadam na problemy na PW
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Paliwo: Benzyna + LPG

05 Maj 2023, 22:45

ale to czy jest zarejestrowane w Polce tego od autorki nie wiemy.

Więc jeżeli jest zarejestrowane to nabycie OK

a jeżeli jest niezarejestrowane to tylko rejestracja

na dzień dzisiejszy jest na to 2 miesiące od zakupu

Jak słyszę "wady ukryte" to mnie trepie, ja piszę dodatkowe umowy, protokoły do faktury sprzedaży przygotowane przez motoprawnika, gdyby ktoś to zobaczył to mógłby u mnie auta nie kupić, ale muszę się zabezpieczać przed januszami, bo miałaem już próby wyłudzeń po sprzedaży , mówi się o nieuczciwych sprzedająccych, ale ile jest nieczciwych kupujących ? o tym się nie mówi.
toyman40
Stały forumowicz

06 Maj 2023, 11:38

Samochód jest sprowadzony ze Szwajcarii
basia0018
Nowicjusz

06 Maj 2023, 19:30

Samochód został sprowadzony przez komis ok rok temu ze Szwajcarii, nie był rejestrowany, przy zakupie dostałam oświadczenie o braku tablic. Co do ceny samochodu to ok. 20 tyś zł.
basia0018
Nowicjusz

06 Maj 2023, 19:37

No ok . Wiemy trochę więcej . Ale . Napisz jakie to auto i jakie te wady ukryte. Ta wiedza pomoże :naughty: spłodzić jakieś pismo czy jakoś tak doradzić .
Nie odpowiadam na problemy na PW
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Paliwo: Benzyna + LPG

07 Maj 2023, 10:34

basia0018 napisał(a):Samochód został sprowadzony przez komis ok rok temu ze Szwajcarii,

to już widać co to za "perełka" była skoro rok stał do sprzedania
basia0018 napisał(a): przy zakupie dostałam oświadczenie o braku tablic

tutaj OK
Jeszcze pytanie o pozostałe dokumenty czy dostałaś ?
tj
-dowód rejestracyjny
-potwierdzenie zapłaty podatku akcyzowego
-przegląd techniczny w kraju
-faktura vat marża ...skoro kupowałaś od firmy
-CEIDG

napisz formę sprzedaży (faktura? czy może umowa sprzedaży ?)
toyman40
Stały forumowicz

07 Maj 2023, 12:14

toyman40 napisał(a):to już widać co to za "perełka" była skoro rok stał do sprzedania

Też tak pykasz hasłami a skąd wiesz czy Pani nie wyczytała tego z dokumentów ? Jeżeli tak to może być całkowicie inaczej.

Do tego są różne sytuacje chyba wiesz że na dzisiaj w usługach motoryzacyjnych nic nie masz od ręki + polscy Janusze gdzie często znam auta w super stanie w dobrej cenie a i tak przez kilka miesięcy stające bez odzewu.

p.s.

Ostatnio sprzedawaliśmy fajne auto bez głupkowatego opisu i pięknych fot przez 1,5 mca jeden telefon !!!!
Oddsaliśmy handlarzowi od bajek opisowych i zdjęć w fotoshopie, auto dostało +10% ceny i... poszło w ciągu kilku dni a telefony się urywały.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

07 Maj 2023, 13:09

Z tych wymienionych rzeczy dostałam :
- Fakturę VAT
- potwierdzenie zapłaty akcyzy
basia0018
Nowicjusz

07 Maj 2023, 13:12

Dzień dobry, czytałam Państwa wiadomości na forum odnośnie mojego tematu, postaram się zaraz opisać całą sprawę i byłabym bardzo wdzięczna za jakąkolwiek pomoc. To mój 2 samochód w życiu, który kupowałam i zupełnie nie mam doświadczenia. Chciałam aby był tani i dobry ze względu na ograniczone środki...znalazłam w komisie, cena 16 000,00 zł. Samochód sprowadzony ze Szwajcarii. W ogłoszeniu było napisane, że stan idealny, bardzo zadbany, bez żadnych wycieków, uszkodzeń, bezwypadkowy. Sprzedaż była na fakturę. Dostałam też jakieś oświadczenie o braku tablic. W tym samym dniu kiedy otrzymałam auto po przejechaniu kilkunastu km zaczął wydobywać się biały dym z rury wydechowej oraz miałam wrażenie, że przestało działać wspomaganie kierownicy. Praktycznie od razu pojechałam do mechanika, który stwierdził, że nie działa pompa wspomagania kierownicy, są wycieki ze skrzyni biegów, samochód jest w kilku elem. malowany i sporo innych rzeczy. Jeszcze tego samego dnia wieczorem dzwoniłam do właściciela komisu i mówiłam, że chcę zwrócić samochód, ale się nie zgodził. Później skorzystałam z usług rzeczoznawcy samochodowego, który zrobił ekspertyzę i napisał pismo dot. odstąpienia od umowy. Komis dalej nie zgadza się na zwrot. Niedługo minie termin 2 miesięcy na rejestrację auta i nie wiem co teraz z tym tematem zrobić, w internecie znalazłam opinie, że należy zgłosić nabycie i napisać pismo wyjaśniające dlaczego nie rejestruje samochodu. Prawdopodobnie sprawa trafi do sądu. Samochód naprawdę okazał się niesprawny a ja nie mam środków żeby robić tak duże remonty, chcę go zwrócić.
basia0018
Nowicjusz

07 Maj 2023, 14:37

Biały dym został wyjaśniony ?
Pompa wspomagania ile kosztuje i co jej dolegało ? Jakie auto ?
Malowanki są normalne więc to nie jest żaden argument dla sądu.
Wycieki ze skrzyni ? Jest jakaś wycena ich usunięcie ?
Co jeszcze stwierdzono ?

Pytam bo fajnie są nagłaśniane sprawy wygrane z handlarzami ale też są przegrane.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

07 Maj 2023, 14:55

Pompę wspomagania bym olał, to można nawet jakąś używkę kupić za 60-100zł, nowa w zamienniku 300zł , plus olej i wymiana , tego bym się nie czepiał.
Powtórne Malowanie też bym olał, zresztą mogłaś pożyczyć miernik lub wziąć kogoś z miernikiem i sprawdzić to przed zakupem, lub zapytać sprzedawcę a raczej na pewno miernik ma. To się weryfikuje szybko i tanio Przed zakupem.

Wycieki ...no cóż simmering pewnie do wymiany

Gorsza sprawa z tym białym dymem, ale to mogą być różne rzeczy
-branie płynu
-coś z EGR, DPF jeżeli auto to ma
A nawet nie wiemy jaki tam silnik jest.

Sądy sądami ,ale sprzedawca to też firma i też się bronił będzie,a firmy mają też swoje narzędzia obrony.

Pisałaś że to Alfa Romeo...no cóż Alfa Romeo która ma z 10 lat lub więcej , która jest w 100% sprawna ? :naughty: chyba nie ma takiej na rynku , niestety tanie auto i jeszcze Alfa to się szykuj tak czy inaczej na ciągłe dokładki bo one są psujki straszne. ..dlatego są takie tanie

BTW simmering plus pompa można to tanio naprawić , myślę że jakby iść po bandzie to w 500zł można się zmieścić . biały dym to już diagnoza, może być tanio a moze być drogo
toyman40
Stały forumowicz

07 Maj 2023, 15:50

Co do usterek to wszystko zostało opisane przez rzeczoznawcę, nie chcę podawać szczegółów. W ogłoszeniu było napisane samochód w 100 % sprawny, zadbany, oryginalny przebieg, bezwypadkowy. Chcę samochód zwrócić. Pytanie brzmi co z rejestracją. Skoro samochód rok jest w kraju to czy komis nie powinien go już dawno zarejestrować ?
basia0018
Nowicjusz