Auto używane do 13.000 - pomóżcie w wyborze!

11 Gru 2010, 11:41

Witam,
miałam pecha. Jako swoje pierwsze auto kupiłam bubla, wymieniłam mu już silnik, naprawiłam nagrzewnicę, przede mną wymiana uszczelki pod głowicą, a obawiam się czy nie więcej, bo płyn dostał się do silnika. Trochę mnie to przerosło i postanowiłam, że sprzedam to auto po naprawie uszczelki. A że czymś jeździć trzeba ... to proszę, poradźcie, jakie auto da mi święty spokój z wszelkimi naprawami, czyt. jakie jest w miarę pewne? Coraz częściej słyszę opinię, żebym zrezygnowała z diesla, ale tak strasznie mnie kręci fakt, że wlewam w niego miesięcznie paliwo za 190 zł! Raczej nie chciałabym auta, które JUŻ ma instalację gazową, a sama też nie chcę się bawić w takie rzeczy, chcę po prostu kupić auto i nim jeździć. Podobają mi się samochody o względnie klasycznej linii (właśnie moja Astra bardzo mi się podoba), ale też zawsze marzyłam o samochodzie terenowym, dlatego jeśli jakiś mały suvik ocenicie jako dobry samochód to na pewno wezmę go pod uwagę (na wymarzonego Patrola poczekam, aż nadejdą wyższe zarobki na paliwo ;-) ). Dodatkowo zależy mi też na wzglednie bogatym wyposażeniu, już się przyzwyczaiłam do elektrycznie sterowanych szyb i lusterek, centralnego zamka, wspomagania kierownicy etc. i pewnie ciężko byłoby mi z tego zrezygnować.
I niewiadomo jak dobrze ocenilibyście auto włoskie bądź koreańskie - ja im nie ufam ...
Hm, co jeszcze istotnego ... na pewno to, że mam ciężką prawą nogę ... dlatego słabe autko nie wchodzi w rachubę, i małe raczej też nie, ewentualnie mogłabym rozważyć jakąś nowszą corsę jeżeli uznacie, że jest to dobry samochód (chociaż po moich przebojach z oplowską Astrą nie wiem, czy potrafię zaufać używanemu oplowi).
No i to chyba tyle. Z góry dziękuję za wszelkie porady, będą dla mnie bardzo, bardzo cenne.
Martyna.W.
Nowicjusz

Miejscowość: Będzin

11 Gru 2010, 11:46

Golf IV 1.8 125 KM bądź A3 z tym samym silnikiem. Z większych to może Carisma lub 406.
"... wypadki drogowe powstają dlatego, że dzisiejsi ludzie jeżdżą po wczorajszych drogach jutrzejszymi samochodami z pojutrzejszą prędkością..."
stasiowski121
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Podkarpacie
Auto: VW T4/Audi 80 B4/Passat B3
Silnik: 2.5 TDI AXG
Paliwo: Diesel
Typ: Van
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1997

11 Gru 2010, 13:21

Martyna.W., wyslalem PW
Robus
Początkujący
Awatar użytkownika

Przebieg/rok: 8tys. km
Auto: Matiz
Silnik: 0.8i
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 1998

11 Gru 2010, 13:33

Volvo V40 bądź S40 :P
KonradMB
Aktywny

Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Subaru
Silnik: H6
Typ: Sedan/Limuzyna

11 Gru 2010, 22:36

Volvo V40/S40 z początku produkcji będzie stało w serwisie częściej niż twoja Astra oraz wszystkie włoskie i koreańskie auta razem wzięte :)

[ Dodano: 11 Grudzień 2010, 22:46 ]
Jeśli chcesz SUVa i masz 13 tysięcy, to możesz spróbować pogodzić się z autkami koreańskimi: [link do oferty na Allegro wygasł]

Z dużych (ale nie SUVów) o klasycznej linii może taka Honda: [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] albo Skoda: [link do oferty na Allegro wygasł] - w Skodzie technika jest taka sama jak w Golfie albo Audi A3, a Octavia za 13tys. to normalne auto a nie zajeżdżony szrot:)
ACSznycel
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 12
Miejscowość: z nienacka

11 Gru 2010, 23:17

Kod: Zaznacz wszystko
[Aby wyświetlić zawartość tego pola musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

hehe. honda accord z silnikiem rovera, to ja już bym wolał te volvo.[/quote]
kafe466
Początkujący

Miejscowość: wawa
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

BMW ActiveE (od r. 2010) - samochód elektryczny
    Na początku 2010 r., zaledwie rok po debiucie MINI E, BMW Group poczyniła kolejny wielki krok w kierunku opracowania pojazdów produkcyjnych o zerowym poziomie emisji spalin w postaci światowej premiery BMW Concept ...

12 Gru 2010, 20:53

Dziękuję za odpowiedzi a także czekam z niecierpliwością na kolejne, również te wyrażające opinię na propozycje, które już padły.
Mam pewną wątpliwość a'propos VW Golfa IV, bo bardzo mi się zawsze podobał, ale czy nie jest ryzykiem brać go w wersji dieslowej? Dobre opinie są na temat silniczka 1.9 TDI, ale czy również w 10 letnim aucie, bo pewnie max na takie będzie mnie stać?
Martyna.W.
Nowicjusz

12 Gru 2010, 21:27

Boski Passat jedendziewięć tedei :mrgreen:
Jedziemy wszędzie gdzie chcemy...bo chcemy....
Jogi4x4
Stały forumowicz

Miejscowość: PZL
Auto: Galloper Pajero Avensis Vito
Silnik: TD/DI-D/D4-D/CDI

12 Gru 2010, 21:29

Z mojej strony proponuje Audi A4 B5 :) Oczywiście w dieslu.

1.9 TDI 110 KM lub też 90 KM to są wieczne jednostki :)

Powiem Ci szczerze, że jeśli dbasz o swojego "ropniaczka" to nic się nie dzieje. Turbinka gwizda i do przodu!
Wg 1.9 to są najlepsze silniki (ekonomia, osiągi w porządku itp.) i to nawet w 10 letnich samochodach ;)

Pozdrawiam :)
warezman
Nowicjusz

Miejscowość: ta moc?

12 Gru 2010, 21:43

ja oczywiście będę dbać, tylko pytanie czy mój poprzednik dbał o auto :roll:
Martyna.W.
Nowicjusz

12 Gru 2010, 21:54

<b>Martyna.W.</b>- poszukaj może Renault Megane Coupe:

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Ignorance is bliss...
pinio124
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Gdańsk
Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: Opel Astra III
Silnik: 1.7 CDTi 100 KM
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2004

14 Gru 2010, 16:37

ACSznycel napisał(a):Volvo V40/S40 z początku produkcji będzie stało w serwisie częściej niż twoja Astra oraz wszystkie włoskie i koreańskie auta razem wzięte :)

Za 13tys. kupi Volvo po 1999r. kiedy zostały wprowadzone poprawki silnika, zawieszenia i ogólnej jakości.
I tak przy okazji V/S40 zaczęto produkować w 1995r. poprawka w 1999r. była drugą poprawką, pierwsza była w 1997r.

Pozdrawiam ;)
KonradMB
Aktywny

Auto: Subaru
Silnik: H6
Typ: Sedan/Limuzyna