Auto w cenie ok 12000/13000 dla kobiety, prosze o pomoc :)

04 Paź 2011, 13:26

witam :)
jestem na etapie rozwazania zakupu kolejnego samochodu i chcialam sie poradzić w moich trzech typach:

1) audi a4 b5 1.9 tdi w sedanie, rok 1999 (po lifcie) albo 2000 - z wyglądu podoba mi się najbardziej, spalanie jest do przyjęcia, nie wiem tylko czy w kwocie jaką mam do dyspozycji znajdę coś z odpowiednio zadbanym silnikiem i zawieszeniem, a niestety zmuszona jestem jeszcze przez rok jeździć po wrocławiu. jak się prowadzi? i czy może okazać się mocno awaryjne? zapewne koszt ewentualnych napraw też może być dość wysoki?

2) peugot 307, hatchback, silnik 2,0 w dieslu, rok między 2001 a 2002. i tu mam drobny problem, bo z opinii, które znalazłam w necie wynika, że ma słabe zawieszenie i nie jestem pewna na ile poradzi sobie z dolnośląskimi "drogami".. niewiele też wiem na temat silników montowanych w peugotach i do odnoszę wrażenie, że jakość wykończenia wnętrza pozostawia nieco do życzenia..

3) młodsza siostra mojego obecnego autka - mazda 323f, hatchback, 2.0 tdi, rok 2001-2002, i tutaj przekonana jestem, że silnik mi jeszcze ładnie posłuży, bo starszą efką jeżdzę ponad rok a jedyne, co zmieniam, to olej, opony i żarówki.

a może jakieś inne typy? interesuje mnie auto:
- od ok. 2000 roku i w górę
- diesel, w miarę oszczędny
- z klimatyzacją
- z w miarę przyzwoitym przyspieszeniem
- wytrzymałym silnikiem, niskoawaryjne
- no i oczywiście - ładne w moim mniemaniu, więc w tej kwestii ciężko będzie doradzać ;)

z góry dziękuję za wszelkie rady i podpowiedzi!
tys88
Obserwowany

Miejscowość: wrocław

07 Paź 2011, 00:06

Masz dosyć sprecyzowane oczekiwania.Każdy ma swoje "skłonności" i sympatie więc ja jestem ewidentnie fanem jednak "niemców". Dla mnie zadbane A4,to kompromis który bym przyjął.Niestety w tym kontekście porównanie tego auta z 307 jest raczej nie na miejscu.Oczywiście aut bezawaryjnych nie ma,ale zadbane A4 potrafi sporo znieść. Jesli nie szwankują mankamenty,a jest ich kilka w tym modelu...czyli przednie zawieszenie,w TDI koło dwumasowe,pompowtryskiwacze (i ile dana wersje je ma) no i czasem przepływomierz oraz spocona turbina. Jeśli te elementy są ok,to można powiedzieć,że mamy do czynienia z dobrym egzemplarzem (oczywiscie pod kątem stanu mechanicznego).Warto szukać A4 i prostego TDI z 90KM (najmniej kłopotliwy osprzęt silnika).
Nie wiem czy wiesz ale 307 potrafiły sie same spalić na parkingu... Poza tym ogólna trwałość tego auta nie jest zachwycająca.Jest mnostwo niedopracowanych i skomplikowanych detali,które jeśli działają,to robią to auto gadżeciarskim ale jeśli szwankują to są kosztownym kłopotem...Dlatego ceny tych aut nie sa wysokie.
Naprawdę aut na sprzedaż jest wiele ale jak się chce kupić i zaczyna się te auta oglądać,to okazuje się,że do kupna ciężko coś sensownego znalezć. Dobre auto nie jest tanie i nawet w swoim przedziale rocznikowym ,jest raczej w górnych granicach ceny rynkowej. :wink:
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

07 Paź 2011, 12:22

Jeśli peugeot to prędzej 406. Możesz znaleźć paradoksalnie lepiej zachowany i wyposażony egzemplarz niż Passat.
Warto poczytać o tym samochodzie na 406-klub
Sam już prawie kupiłem (polowałem kilka miesięcy - jechałem już kupić a właściciel po hamsku sprzedał komuś mimo umawiania się dzień wcześniej) ale trafiła się Alfa 147 1.9 JTD 115km i też jestem zadowolony ;) Tyle, że do Alfy za 12-13k jeszcze dołożysz z 2-3k ;)

Alfa też spełni kryteria - silnik bardzo dobry. Ekonomika super (jak zadbany). Ostatnio jechałem z Konina do Tomaszowa i spowrotem - średnia spalania 5l/100 :) W Poznaniu 6-7l/100 a tam teraz niezłe korki ;) Średnia spalania z 8000km - 6l/100 (liczone na podstawie tankowań do pełna, a nie komputera)
Przyspieszenie też ok - poniżej 10s do 100kmh. Prędkość maksymalna powyżej 200kmh na liczniku ;)
barat
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Konin
Prawo jazdy: 16 10 2003
Auto: E39 530iA 2002r
Silnik: M54B30
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002

07 Paź 2011, 15:09

Jedynym problemem 307 jest BSI, jak dostanie się do niego wilgoć to szwankuje, koszt wymiany ~500zł.
Przy remontach przedniego zawieszenia w A4 to nie jest drogo.
Auto znacznie bezpieczniejsze niż A4 czy 406 które nie są zbyt sztywne.
Nie ma problemu z korozją i ma trwałe oraz tanie zawieszenie i trwałe silniki.
Auto o klasę niższe ale też o generację nowsze.
Jasiek90
Stały forumowicz

Miejscowość: Zawichost
Prawo jazdy: 01 01 2001
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Chrysler PT Cruiser/Seat Arosa
Silnik: 2.4-152 KM/ 1.7 SDI
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

10 Paź 2011, 16:51

Popieram użytkownika powyżej.
W temacie "auto dla kobiet" właśnie napisałem o Peugeocie 206. :roll:
Davve
Nowicjusz

Auto: A4 B7

11 Paź 2011, 07:10

206 to ... jeden z bardziej usterkowych małych samochodów. I nic tego faktu nie zmieni... Kobiety go cenią za wygląd i dlatego jest popularny wśród pań.
Moim zdaniem od 206 jest lepszym wyborem Punto II.
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Nowy model Hyundai Santa Fe
    Całkowicie Nowy Hyundai Santa Fe reprezentujący segment D-SUV trafił właśnie do polskich salonów. Nowa generacja tego eleganckiego samochodu oznacza dla Klienta odważny design, maksymalny komfort, wysoką jakość wykonania ...

12 Paź 2011, 21:30

A może by tak volkswagen bora 1.9TDI 90,101,116,131,150KM? WIem że ta wersja 90KM daje sobie rade spokojnie i jest bardzo oszczedna. Przy rozsądnej jezdzie w mieście około 5,8-6l/100km a na trasie spokojnie można zejść poniżej 5l/100km
maciek1203
Aktywny

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Tarnobrzeg
Auto: Hyundai Pony
Silnik: 1.5 83KM
Paliwo: Benzyna
Rok produkcji: 1991

06 Lis 2011, 14:36

dziekuje wszystkim za rady, ale moze od razu wspomnę, że peugot 206 czy punto 2 są dla mnie nieco... za małe? wolałabym nieco bardziej komfortowe auto, które pomieści w drodze do domu na święta mnie, koleżankę i całą kolekcję naszych butów, kurtek i ciuchów :P
na razie mi się nie spieszy z zakupem i spokojnie szukam sobie zadbanej a4 w tej cenie.. może się uda ;) chociaż przy obecnych cenach ropy nie wiem już czy na pewno wolę diesla od jakiejś niewielkiej pojemnościowo benzyny, które można jednak w niższych cenach znaleźć, a i zimą ponoć lepiej pracują..
406 w coupe - całkiem fajna, ale mój kolega miał ją przez rok i dość często się skarżył na problemy z elektryką..
tys88
Obserwowany

Miejscowość: wrocław

06 Lis 2011, 16:25

Jak dla mnie to Peugeot to przegrana marka taka jak Renault, jak mozesz taie cos kupowac przecież kogo bym nie znal to by conajwyzej olal takie auto niz by go kupil.

Kup sobie golf iv dużo dziewczyn w nim widze/audi a3 tak samo
labtec123
Początkujący

Auto: brak

07 Lis 2011, 10:18

A może by tak Passat albo Bora w 1.9TDI?
maciek1203
Aktywny

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Tarnobrzeg
Auto: Hyundai Pony
Silnik: 1.5 83KM
Paliwo: Benzyna
Rok produkcji: 1991

07 Lis 2011, 14:32

Hej, moge zaproponowac i polecic jesli chodzi o silnik DIESLA.
Vw Golf 4 1.9TDI 90KM, fajne autko a zarazem oszczedne w utrzymaniu
Skoda Octavia w 1.9TDI najlepiej 90KM lub 110KM
Audi A4 1.9TDI bedzie najdrozsze w utrzymaniu z tych typow aut lecz zapewne najlepsze jakosc wnetrza i poprawia samopoczucie:)
oraz BMW seri 3 ale nie znam tamtejszych silnikow.
8)
Dobrze utrzymanego niemca kupisz do tych pieniedzy z 2000r. moze 2001r. sie uda ale musisz zabrac jakiegos faceta do ogledzin co by handlarze CI jakieś "ślicznotki" nie wcisneli. Jeśli bedziesz miala jakies watpliwosci to PRIV zapraszam, juz troche aut sie naogladalem w zyciu:P
hardkor
Nowicjusz

Auto: Mondeo mk1