Auto z 2000r. dla początkującej

23 Mar 2010, 10:16

Konsar008 napisał(a):Z Alfami dałbym sobie spokój chyba że często chcesz stać w serwisie.

Z Audi dałbym sobie spokój chyba że chcesz często stać w serwisie.

Sorry, Audi robi dobre auta, niektóre lepsze np. A4 inne gorsze np. A6 podobnie jak Alfa Romeo - ma mniej i bardziej udane auta, ale twój komentarz pokazuje że zbyt wielkiego pojęcia o samochodach nie masz, nie można oceniać marki jako takiej, zawsze trzeba po modelu, a często nawet po roczniku np. w przypadku Volvo V40 bo tam rocznik to kluczowa sprawa. Nie ogarniam czemu niektórzy tak demonizują te biedne Alfy, w większości na podstawie zasłyszanych opinii albo Alf 156. Każdy model jest inny, nie można oceniać całej marki po jednym mniej lub bardziej udanym modelu.

Po pierwsze - jak się dba, to się ma - niezależnie jaka to marka. Po drugie, we Włoszech, Francji jeździ bardzo dużo takich Alf, i jakoś nie widać żeby stały non stop w serwisie, to raczej kwestia nastawienia Polaka. O ile nie oszczędzasz kupując części ze szrotu, lejąc podłe paliwo i niewymieniając wszystkiego na czas, to Alfa ci się odwdzięczy będąc bezawaryjna, po prostu jak przystało na markę premium nie toleruje oszczędzania tak jak np. VW Golf II TDI któremu możesz wyjąć połowę elementów i nalać oleju słonecznikowego do baku a ten i tak zapali i pojedzie.
ACSznycel
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 12
Miejscowość: z nienacka

23 Mar 2010, 11:33

wujas miał alfe 156 przejechał 160tys a jak kupil miala juz ponad 100tys i zadnych problemów z nia nie mial troche tylko narzekal na zawieszenie ale na polskie drogi nie ma idealnego zawieszenia a alfy sa piekne i zadna audi czy VW jej nie dorowna
tower
tower
Początkujący

Miejscowość: kalisz

23 Mar 2010, 11:55

Samochód piękny ale są i wady kosztowny w utrzymaniu,czesci i naprawy drogie szczegulnie ''plastikowe''zawieszenie nie wytrzymuje polskich dróg i niema tu co porównywać do Włoch czy Francji a i rozrząd potrafi zrobić psikusa nie wyrabiając limitu co prowadzi do masakry silnika wiec dla przecietnych ludzi nie polecam,Nie sugerujcie sie niska cena nie wziela sie z niczego.
Konsar008
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Północ

23 Mar 2010, 14:07

Jak wymieniasz rozrząd regularnie to nie sprawia kłopotów w Alfach, przynajmniej nie większy niż w innych markach. No chyba że kupisz jakąś z cofniętym licznikiem i myślisz że do wymiany masz jeszcze 50tys. km, a faktycznie rozrządowi pozostało 10tys. Ale to się tyczy każdego auta, niezależnie od marki, także jedną z pierwszych rzeczy po zakupie auta z niepewnego źródła (tzn nie od kogoś z rodziny/znajomych) powinna być wymiana m.in. rozrządu
ACSznycel
Zaawansowany
Awatar użytkownika

24 Mar 2010, 13:44

Dziękuję Wam serdecznie za wszystkie rady. Mam jeszcze pytanie, co do trzech modeli aut, które ostatnio zdarzyło mi się oglądać:
Audi a4
audi a3
nissan almera

Co o nich myślicie?

O A4 w silniku 1,9 tdi słyszałam jedynie, że jest bardzo surowo wykończone, a natomiast A3 w cenie poniżej 20 tys. to już przeżytek (oczywiście to nie są moje opinie).
anneczka111
Nowicjusz

Miejscowość: Oleśnica

24 Mar 2010, 15:43

Audi A3 i A4 powstały na płycie podłogowej odpowiednio VW Golfa i Passata, mają te same silniki i bardzo dużo wspólnych podzespołów. Pisałaś że jeździłaś Passatem, więc w zasadzie wiesz jak się jeździ A4 :) A4 mnie osobiście się trochę bardziej podoba w środku, za to Passat ma w środku więcej miejsca na tylnej kanapie bo tam A4 jest ciasne.

Nie wiem o co chodzi z tym surowym wykończeniem w silniku 1.9TDI... Może chodziło o to że jest głośno? Bo tak, 1.9 TDI to bardzo głośna jednostka (nawet jak na diesla), ale cieszy się dobrymi opiniami że niezawodna. Problemem może być Audi/VW z 1.9TDI w proponowanej przez ciebie cenie z przebiegiem mniejszym niż 300tys. km (przebiegiem realnym, bo licznik handlarz może i na 160tys. przestawić). Dla jednostki 1.9 TDI to niewiele bo to twarda sztuka, ale dla innych podzespołów auta już hmm, 300-400tys. km jest wyczuwalne delikatnie mówiąc.
ACSznycel
Zaawansowany
Awatar użytkownika