AUTO Z 4x4 ALE ZEBY MALO PALIŁO.. NIVA, VITARA??

02 Sty 2012, 00:06

Witam, poszukuje samochodu do kwoty 5tys zł z napedem 4x4 cos w rodzaju lady nivy lub vitary.. na co dzien jezdze renault megane 2 cabrio ale niestety do domu nie mam utwardzonego dojazdu przez co dojazd pod dom jest mozliwy jedynie gdy nie ma sniegu gdy snieg spadnie moje wychuchane cabrio zapada na sen zimowy w garazu a ja zostaje sie bez samochodu, chce przerwac ta meke i kupic samochod ktory bedzie mi sluzyl do przejazdu po sniegu bez odsniezania na odcinku jednego kilometra... a poniej na jazde po miescie,nie ukrywam ze samochod wykorzystuje do pracy zwlaszcza po jezdzie w miescie dlatego tez chce kupic stary samochod terenowy by moc zjechac pod dom ale i moc nim postac w korkach... znajomi doradzaja mi zagazowanalade nive (podobno spalanie 12l gazu na 100km) ale ja mysle o suzuki vitara, coo tym myslicie? a moze macie swoje pomysly na samochody ktorych nie wymienilem??
RomualdPLN
Początkujący

Prawo jazdy: 09 06 2009
Auto: OPEL ASTRA ll CABRIO BERTONE:)

02 Sty 2012, 07:35

Vitara na pewno mniej awaryjna od Nivki, ale do 5 koła nie kupisz nic sensownego
jeśli nie prtzeszkadza Ci ciasnota to Vitarka jest spoko, jeśli ta 5 to jest max to niestety coś więcej palącego czyli cherokee 4.0 albo Pajero i generacji 3.0V6 w granicach 16 gazu, na pewno wygodniejsze niż niva
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)

02 Sty 2012, 20:04

Nie ma czegoś takiego jak niezachłanna na paliwo terenówka. Wszystkie chlają.
KIA Sportage 2,0 DOHC Custom
:mrgreen:
KIłA? To się podobno da wyleczyć...
:mrgreen:
leon zet
Vany | SUVy
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wyszków i okolice

02 Sty 2012, 22:35

prawde mowiac to teraz mam matiza i megane 2 cabrio.. megane ma wszystk.. podgrzewanie przedniej szyby podgrzewane fotele, fotelemasujace poprostu full opcja... i?? czeszciej stoi u mechanika niz matiz... pozatym nie ma dla mine wielkiej roznicy czym jade nie ejstem typem bajera i nie potrzebne mi wspomaganie abs itp a wrecz przeciwniej im ayto ubozsze tym dla mnie mnie bardziejmeskie ;p moja kobieta do matiza ne wsiada bo nie ma wspomagania nie ma absu nie ma jaskow itp wiec mi to obojetne czy bede jezdzil wygodnie czy twardo.. ma isc przez teren a jak trzeba bedzie to zeby wyciagnal zakopany traktor w polach bo takie akcje sie na moim gospodarstwie czesto zdarzaja:) - a moze opel frontierra??
RomualdPLN
Początkujący

02 Sty 2012, 22:42

Witaj. Jeśli to tylko 1 km drogi, to szukaj również wśród aut osobowych 4x4, albo miejskich suw. Freelander z silnikiem Td4 w mieście pali mi 9l. Za 5 tys to coś do lasu i zabawy kupisz, do pracy na co dzień od 15 w góre.
piotr R
Aktywny

Miejscowość: WGM

03 Sty 2012, 00:14

Jak ma być 4x4 i mało palić to tylko stara panda albo subaru justy.Ale to nie ten dział :wink:

Ps: Traktora to tym raczej byś nie wyciągnął :mrgreen:
nie wiem, nie znam się, nie orientuję się, zarobiony jestem... ;)
BRODATY
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Muhlhausen ;)
Auto: Nissan Terrano II
Silnik: 2.4 KA24E 124KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1995
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Raport: Fakty i Mity rynku samochodów używanych
    Rynek samochodów używanych w Polsce od lat cieszy się ogromnym zainteresowaniem. W 2024 roku zanotował znaczące ożywienie, osiągając najwyższy poziom aktywności od 2021 i wzrost o 31% w porównaniu do 2023. Wybór ...
    Przełącz tryb dzienny świateł na światła mijania!
    Czy korzystanie z świateł do jazdy dziennej może stanowić zagrożenie na drodze? Tak, zwłaszcza gdy są używane w warunkach ograniczonej widoczności zamiast świateł mijania. Przypominam o podstawowych przepisach drogowych i ...

03 Sty 2012, 21:23

RomualdPLN napisał(a):jak trzeba bedzie to zeby wyciagnal zakopany traktor
Do tego potrzebna rama, reduktor, 120KM i opony MT. Minimum 12l ON/15 PB/17 LPG. Po mieście nie fajnie się tym jeździ.
Frotka spełni niektóre twoje postulaty, ale nie da się w poprzek przez pola i tanio do pracy.
piotr R
Aktywny

04 Sty 2012, 16:37

piotr R napisał(a):Do tego potrzebna rama, reduktor, 120KM i opony MT
Trochę muszę się z tobą nie zgodzić bo raczej moc nie będzie miała takiego znaczenia jak masa ciągnącego samochodu :wink:
samurajsj700
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Czernichów/ Sląska
Auto: Audi A 4/WV golf 2 / samurai
Silnik: 90/70/70
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1997

04 Sty 2012, 17:11

albo inaczej, nie będzie miało nic innego znaczenie jak przyczepność :mrgreen:
pocieszny
Forumowicz VIP

04 Sty 2012, 22:25

Koledzy zgoda ,trzeba mieć masę żeby była przyczepność. Napędza to moc i to niemała. Dlatego na co dzień wolę lekkie SUWy , a błoto Montereya.
Pomyślmy jakie auto jest najbliżej potrzeb kol. RomualdPLN Krótka frota jest blisko.
piotr R
Aktywny

04 Sty 2012, 23:58

ja tam wole poświęcić 2 litry LPG i śmigać wygodnym montkiem, niż telepać się frotą na resorach :mrgreen: czy cherokeem na resorze z tyłu i do tego 2 sztywnych mostach :mrgreen:
do tego długość auta ma wpływ na wygode na drodze, więc małe autka w tym wypadku nie będą najlepsze
pocieszny
Forumowicz VIP

05 Sty 2012, 10:29

Dobra to inaczej tym razem konkretnie opowiem oco mi chodzi bo jak widze nie kazdy mnie rozumie:)

na wyjazd do rodziny i na impreze mam renault meg.2 i to zostaje bez slowa.. na codzien pracuje jako instalator zestawow satelitarnych typu cyfra plus n itp.. do teraz jezdze na montaze matizem lecz coraz czesciej zdarzaja mi sie montaze w ''lasach'' a w zime matizem nie dojade... sam mieszkam w lesie.. kilometr drogi bez kawalka kamyczka... blota moze niema sucha gleba ale zero przyczepnosci przy matizie... matizem do domu dojezdzam zawsze gdy nie ma sniegu, jak juz pojawi sie snieg to jest kaplica... auto u sasiada i kilometr z buta do domu (cabrio w zime itak stoi przykryte w garazu) szukam wiec samochodu ktorym bede jezdzil na te wlasnie montaze (posiadajac swoja dzialalnosc kazda kropla paliwa sie liczy) wiec szukam 2 samochodu takiego ktorym i zjade w zime pod dom (zdarzaja sie w tych polach metrowe zaspy) i zebym mogl nim wyjechac na krakow i spedzic 30min w korku a zeby spalanie (najlepiej gazu chyba) nie przekroczylo z matiza tj 40zł-100km, za samochod chce powiedzmy dac 5000-6000 tys czy to jest realne? niva z tego co wydedukowalem kosztuje nawet mniej i w pole tez sie nadaje.. ponadto spala zekomo 38zl gazu na 100km jesli sie myle to proszeo korygacje :) czy moze macie jakies inne typy takich samochodow?? kosc mi jeden z waszegoforum oferowal UAZA za 5000 z gazemale to chyba odpada nie?:D ps. nigdy nie mialem auta 4x4 a raz w zyciu kierowalemRAv4 2005r takie jest moje doswiadczenie na temat 4X4
RomualdPLN
Początkujący

05 Sty 2012, 11:29

zapomnij nie ma takich aut
żeby mało kosztowały, mało paliły, i były mało awaryjne, za 5000 kupisz szrot nie dobre auto, a zważ że nivka rdzewieje już an taśmie produjcyjnej a ramy nie ma więc to dość ważne,
pocieszny
Forumowicz VIP

05 Sty 2012, 14:00

a powiedzmy taka vitara do 8000?? wara juz czegos? bedze palila max 15litrowgazu??
RomualdPLN
Początkujący

05 Sty 2012, 14:18

w 15 to się i Montereyem 3.2V6 można zmieścić, pytanie jaka instalacja gazowa, jak serwisowane auto i w jakim stanie instalacja
za 8 może już coś znajdziesz ale trzeba poszukać i nie napalać się mocno
frota 2.0 też powinna sie zmieścić w spalaniu zakładanym (powinna :mrgreen: ) ale do tego nie liczymy jazdy w terenie i z pozapinanymi napędami bo wtedy spalanie rośnie, do tego zima też swoje robi
pocieszny
Forumowicz VIP