Pierwsza terenówka a niski budżet- czy to KIA Retona???

18 Lip 2009, 09:56

Na wstępie proszę o zbędne krytykowanie tej propozycji:) wiem jakie zdanie ma większość tu o marce kia .....

Na forum nikt nie pisze o nich a w necie krążą pozytywne opinie...

Wiem już że land cruisery, discovery, Vitary, jeepy, patrole, G, inne są (naj)lepsze...

Szukam (już od roku) mojej (pierwszej) wymażonej terenówki za w miare małe pieniądze...

Pół roku temu wybór Padł na Vitarę - po godzinach spędzonych na tym forum, internecie i męczeniu guru ( dla mnie) od terenowek tutaj Carlsona.... w życiu troszkę się przewróciło..i budżet bardzo schudł.....

Dlatego.. chciałbym zakupić Kia Retona....(wcześniej nie słyszałem o tym samochodzie a na naszym forum jest jedno zdawkowe zdanie - jest brzydki ( a dla mnie piękny:)
Być może to bardzo dobra altenatywa na pierwszy i niedrogi samochód terenowy...????

Oczywiście zaznaczam na początku taki samochód bedzie służył na wyciezki po bezdorżach oraz i małe rzeczki a nie jak myślę większość wyjadaczy do topienia po klamki w błocie ...

Z informacji jakie ja już posiadam ( disel, 2.0, produkcja 2000):

Zalety:
- tani w zakupie
- bardzo dobrze wyposażony ( dla mnie ważne jest trochę elektryki oraz klima - i to ma)
- bardzo dobrze radzi sobie w terenie ( opnie z internetu- oczywiście jak jest pod taki przygotowany)

Wady:
- problem z częściami ( podobno b. duży)
- marki Kia a nie japońskiego producenta..
- miekki zawieszenie i bardzo nim buja

Jest trochę mały ale to i wada zaleta....

Proszę o opinie tych którzy naprawdę coś wiedzą o tej marce i najważniejsze tym modelu (retona)... pomóżcie abym nie wyrzucił pięniędzy w błoto lub aby nie stał pod domem bo nie będzie części ...
carloswalderama
Nowicjusz

Miejscowość: Warszawa

20 Lip 2009, 10:36

Kilka szczegółów:
- retona to sportage tylko z najbrzydszą na świecie budą. Mechanicznie to identyczne samochody;
- dwulitrowy "gruźlik z respiratorem" (TD) w tym aucie to bardzo grzeczny i przyzwoicie pracujący silnik
- problemu z częściami nie ma - wszystkie graty mechaniczne są bezproblemowo dostępne w "cenach z ludzką twarzą". Serwis lub wyspecjalizowane sklepy - ewentualnie aftermarket i allegro.
- zawieszenie to ogólnie rzecz biorąc - lekka porażka. Przednie amortyzatory trzeba z miejsca wymienić na solidne gazówki podobnie jak i tylne. Tylne sprężyny są faktycznie miękkie i w dodatku pękają. Można temu zaradzić ale w tym momencie zaczyna się rzeźba...
KIA Sportage 2,0 DOHC Custom
:mrgreen:
KIłA? To się podobno da wyleczyć...
leon zet
Vany | SUVy
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wyszków i okolice

20 Lip 2009, 10:59

a ile masz kasy na tego strucla ?
Jeba* i się nie dać, a wyniki same przyjdą...
Wezyrro
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wałbrzych/Wrocław

20 Lip 2009, 13:20

@Leon super opisał sprawy techniczne. mała cegiełka ode mnie:
szczerze mówiąc, nie bawiłbym się w retonę. wolałbym poczekać jeszcze chwilę, doskładać do wymarzonego auta i dopiero je kupić. bo kupowanie na siłę, na zasadzie żeby tylko mieć 4x4 jest bez sensu - ładujemy się w koszta, nie jesteśmy zadowoleni, a po jakimś czasie... zmieniamy auto.
SCARAB TEAM
Karson
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 20
Miejscowość: Kielce

21 Lip 2009, 00:11

dzięki chłopaki za włączenie się w dyskusje- bo temat stary jak świat na tym forum i moze niektórych już nudzić...a dla kupującego jego zakup jest najważnieszy.. chciałbym jakoś zebrać te wszystkie wątki związane z zakupem pierwszej terenówki przez osobę raczej liczącą (prawie) każdą złotówkę...

ile mam kasy padło?
mam 15 000.. ale ta przykładowa retona za 10 000 pozwoliła by na pakiet startowy i może jakieś bardziej terenowe opony.. ( bo mimo że jestem zielony w temacie to wiem że bez tego ani rusz w żaden teren)

- czy brzydki to kwestia gustu - mi sie bardzo podoba, pewnie dlatego że trochę zerżnięte inaczej mówiąc styliowane na jeepa:)
- jeśli ta retona to sportage to odpuszczam już ją sobie - dlaczego - bo poczytałem na forum i uważam że nie jest to samochód dla mnie czyli rozwojowy, mniej w teren a bardziej na dziurawe szosy. .. ... i już lepiej w tej klasie kupić Opla Frontere... lub jak tu pisze jeden spec od Isuzu... jego protoplastre - isuzu amigo lub Rodeo.
- Karslon jak zawsze dobrze napisał- ale w moim przypadku to nie realne - bo moim marzeniem jest Toyota Land Cruiser lub Discovery a na to trzeba mieć bardzo dużo kasy bo pierwszy b. drogi a na drugi trzeba mieć dużo na mechanika. ( opienie z forum).

[ Dodano: Wto Lip 21, 2009 00:36 ]
Wezyrro...
Widziałem na jednym z postów że interesowałeś się i pytałeś o Hyundai Galloper...
Być może to jest faworyt na pierwszą terenówkę za 15 000 ???
np. 99 rok z 11 000 - nie wiem jak z awaryjnością i cenami części do niego reszta super-zwłaszcza wyposazenie jego.. [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

dla porównania wklejam Isuzu Troopera:
szukałem i miałem duży probrem ze znalezieniem
99 rok jest za 28 000 [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Jak sie ma isuzu trooper do Hyundaia Gallopera bo wygląd bardzo podobny, silniki też, produkcja chyab również bo Isuzu-japończyk a Galloper to bliźniak Pajero...

oczywiscie te samochody może są trochę za dużo na typowy teren ale za to można na niezły piknik w nie zły teren sie nimi wybrać z niezłą ekipą..

Koledzy proszę piszcie- pragnę wytypować lidera - jako pierwszy samochód terenowy za 15 000 dla zieleniaka co się zaraził terenówkami od tychy co już mają własne zabawki- a musi od czegoś zacząć...co może w przyszłości rozwijać ... i ładować kase...

[ Dodano: Wto Lip 21, 2009 01:07 ]
a jak ktoś by wolał mniejszą terenówkę to może jednak ten opel frontiera nie jest taki zły?

a i spece z forum się nawet dobrze wypowiadają:
Wysłany: Pią Lis 03, 2006 23:09 Re: [Opel Frontera] - poproszę o opinie
Benzynowa Frotka spala sporo - 15l minimum.

Diesel 2.8 - spalanie 10l/100km.

Kolega ma diesla 2.8, jeździ w terenie i chwali. Auto się nie psuje, jest wygodne i ekonomiczne. Z przodu zawieszenie na wahaczach - ukłon dla wygody jazdy, z tyłu most = trwałość.
Dla osoby chcącej jeździć po asfalcie i trochę po lekkim terenie będzie to super samochód.

Jestem zaskoczony dostępnością tych samochodów na allegro- pełno w różnych cenach..

Pytanie tylko o ich awaryjność i ekspoatacje...

wklejam kilka: może jak zobaczycie coś doradzicie:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
[link do oferty na Allegro wygasł]
wersja 3d - wyjątkowo tania

no i teraz już całkiem zgłupiałem:
niby opel- ale znawcy źle nie gadają o nim... samych modeli jest ich pełno więc części pewnie nie drogie.. z drugiej strony nigdy nie widziałem na żadnym rajdzie friontiery???

21 Lip 2009, 01:38

carloswalderama napisał(a):- jeśli ta retona to sportage to odpuszczam już ją sobie - dlaczego - bo poczytałem na forum i uważam że nie jest to samochód dla mnie czyli rozwojowy, mniej w teren a bardziej na dziurawe szosy. .. ... i już lepiej w tej klasie kupić Opla Frontere... lub jak tu pisze jeden spec od Isuzu... jego protoplastre - isuzu amigo lub Rodeo.

Bla, bla, bla...
Szczególnie jeśli chodzi o "rozwojowość" i zdolności terenowe.
Ale fakt - nie każdy musi się sam o tym przekonywać.

Jeśli chodzi o mnie, to bez wahania kupiłbym następną kijankę. Wiem co to auto potrafi i gdzie jest kres jego możliwości - a nie kończy się on na dziurawej szosie.
leon zet
Vany | SUVy
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Fiat Tipo 5D i Station Wagon - dwie nowe wersje
    Fiat Tipo jest nowoczesnym samochodem kompaktowym. Wyrazisty charakter, prostota, funkcjonalność w połączeniu z bezkonkurencyjną ofertą cenową, to cechy, dzięki którym model został uhonorowany tytułem "Autobest" w ...

21 Lip 2009, 08:30

[email widoczny po zalogowaniu] spać nie mozesz? :wink:
[email widoczny po zalogowaniu] mój nick to Karson, nie Karlson :mrgreen:

Jeśli podoba Ci się Retona to ją kupuj, pomoc z naszej strony (a w zasadzie Leona) pod kątem technicznym masz zapewnioną. Sprawy późniejszego liftu, wielkości opon podane będziesz miał jak na tacy. Autko będzie stosunkowo młode i na pewno mniej zmęczone od każdego innego 4x4. Leon pisze, że z dostępnością części i ich ceną nie ma problemu więc... podejmuj decyzję i wklejaj fotki nabytku.
SCARAB TEAM
Karson
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

21 Lip 2009, 09:34

Spać?
Akurat w tym momencie symultanicznie:
- czytałem książkę (David Morrell "Fałszywa tożsamość");
- próbowałem wydostać się z zamkniętego pokoju :wink:
- przeglądałem wszystkie fora, na których pisuję

A jak w końcu poszedłem spać to mojej córce zachciało się obudzić

I było po spaniu.
leon zet
Vany | SUVy
Awatar użytkownika

21 Lip 2009, 10:21

leon zet napisał(a):
- przeglądałem wszystkie fora, na których pisuję.

pewnie pudelki jakieś :mrgreen: ( oczywiście to żenujący żart prowadzącego )

do autora posta: ciężko Ci doradzić tak prosto z mostu weź to albo tamto... każdy będzie chwalił swoje, ale wg mnie możesz sam podjąć decyzje, wybierając wśród troopera/montereya, frontery,gallopera, albko kijanki i mam nadzieje, że będziesz zadowolony

ps. Panowie wczoraj sprzedałem mojego plaskatego paścia za bardzo satysfakcjonującą kasiure. I oglądałem jednego Y61 i powiem wam, że były mega zajechany i sprzedawca mi wkręcał, że tylko po mieście jeździł. taaa tylko czemu miały m teki i zapitolone pół silnikia... ale coz poszukiwania trwają... tak o chciałem się pochwalić :mrgreen:
Wezyrro
Zaawansowany
Awatar użytkownika

21 Lip 2009, 11:44

a Ty wciąż Y61 szukasz? ehhh... :lol:
SCARAB TEAM
Karson
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

21 Lip 2009, 12:17

Leon- nie irytuj się, moja wiedza oparta jest na wypowiedziach na tym forum..

napisałem też tak dla tego aby nie wyjść na nie zdecydowanego i przejść to rozpatrzenia innych moich propozycji na "pierwszą terenówkę za 15 000"

Carson- przepraszam za przekręcanie ... Ciężej mi podjąć decyzję , jeśli doradzający są niekonsekwentni w swoich opiniach :roll: ...
Karson napisał(a): szczerze mówiąc, nie bawiłbym się w retonę.

Uważam że nie stać mnie na kupienie samochodu dlatego że mi się podoba i że ma odpowiednie (dla mnie) wyposażenie ( klima, silnik 2.0 TD)

Wezzyro.. mam nadzieje że to nie problem dla ciebie... ocenisz i doradzisz w kwestii Gallopera- na forum czytałem że interesowałeś się tym modelem.. teraz szukasz patrola...

Co do dalszych moich wniosków:
Trooper- odpada, bo chyba są droższe od porównywanych.. Ci co widzieli w linkach, ceny ich są dużo droższe...

Abym podjął decyzje, której nie bede żałował, potrzbuje więcej informacji..Proszę Was o ocenę modeli które wymieniłem pod względem kosztów, poźniejszej ekspoatacji... awaryjność, dostępność części - jest to dla mnie priorytet!!!

Jestem Wam bardzo wdzięczny... za pomoc... Każdy z Was już to przeszedł, miał nie jedną terenówkę, liczę że wie jak nie wdepnąć w jakieś kakę ...
carloswalderama
Nowicjusz

21 Lip 2009, 13:33

Drogi Carlosiewalderamo. Wyrażane tu opinie są naszymi opiniami, kierowanymi naszymi odczuciami, poczuciem estetyki, piękna, bezpieczeństwa, gustu itd. Lub kompletnego ich braku :lol:
Napisałem Ci, że nie kupiłbym dla siebie Retony i dalej swą opinię podtrzymuję.
A Leon np zadowolony jest z produktów koncernu KIA i następnym wozem jego zapewne będzie kolejna kijanka. Są różne gusta po prostu. :wink:
Rozumiem Twoje rozterki ale na Boga, nie licz na to, że wybierzemy auto za Ciebie! To Twoje pieniądze, Twoja decyzja i Ty będziesz tym autem jeździł.
Jeśli Leon napisał Ci, że z dostępnością części nie ma problemu, ceny są przystępne, a na dodatek Tobie auto podoba się wizualnie i spełnia Twoje wymagania (klima, diesel itp), to nie szukaj innych marek! Pamiętaj, że Retona jest autem b.mało popularnym, prawie nikt nie używa tych samochodów do taplania się w błocie, zdecydowanie łatwiej więc znajdziesz egzemplarz w świetnym stanie technicznym, a tym samym zaoszczędzisz kupę kasy na naprawy pozakupowe.
W sprawach technicznym wskaże Ci kierunek Leon, wspólnie pomyślimy nad rodzajem bieżnika dla Twojego auta, pomożemy w wyborze terenowych przydasiek, a Ty będziesz się cieszył młodym, nie styranym, dobrze wyposażonym i ładnym dla Ciebie autem.
Po co komplikować sobie życie? :wink:
Ale się opisałem :mrgreen:

Wyceny czy oceny kosztów eksploatacji aut nikt Ci nie zrobi, wszystko zależy od stopnia zmęczenia samochodu, wymaganego pakietu startowego i/lub dodatkowych niezamierzonych napraw, czy stopnia zmian jakie będziesz chciał wprowadzić w samochodzie robiąc go pod teren.
SCARAB TEAM
Karson
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

21 Lip 2009, 14:47

Karson napisał(a):a Ty wciąż Y61 szukasz? ehhh... :lol:

stary ja to jestem magik jakich mało :mrgreen: najpierw miał być patrol ale z silnikem 4,2 ale skończyło się na kilku meilach np do emiratów arabskich itp :mrgreen:
potem rozkmina przekładki anglika albo japońca ale się nie opyla i rzeżbić w gównie też nie ma sensu, i tym oto tropem dochodzimy do 2,8 z ewentualnym planem zakupu 4,2 i przeszepieniu samego silnika...a druga bajka ze moje prawko mogę odebrać dopiero za 4 miechy ale to całkiem inna historia...

o galloprze i zresztą masie innych aut pisałem wcześeniej, ale teraz sprawy przybrały inny obrót. Na początku miała byc to tylko terenówka do zabawy itp jako drugie auto, ale teraz wiem, że robiac studia w danym kierunku całkiem możliwe, że będę z tymi autami związany na dłużej, dlatego postanowiłem zainwestować w coś ze sztywnymi mostami na radiusach, i padło na patrola, w zamyśle byl defender, ale taki troche spatrański jest jak dla mnie i pod uwagę był brany landcruiser hdj albo hzj którego bym najchętniej nabył lecz nie mam kasy na renowację i przeróbki stąd Y61

a co samego gallopera to znam gości co sobie chwalą, jak masz jakieś konkretne pytania to pytaj... jak dla sibie bym brał coś z IFSem to by to było pajero II i idąc tym tropem na twoim miejscu zastanowiłbym się nad galloperem bo to to samo co pajero I :mrgreen:
Wezyrro
Zaawansowany
Awatar użytkownika

21 Lip 2009, 17:00

czytam cały czas różne opinie i już im więcej czytam tym mam jeszcze większy problem z podjęciem decyzji.. zawaliłem cały dzień w robocie....

ale nic , poczytam jeszcze o Kii Retona naforum 4x4

Karson ty kiedyś polecałeś opla frontere- mógłbyś subiektywnie poradzić czy dla takiego biedaka jak ja jest to dobra opcja....

Jak to jest z tym Galloper na szosie... znajomy ma pajero z 93 i jak jedzie po trasie to strasznie go męczy droga... mówi że wszyscy go wyprzedzają .. nawet chciał sprzedawać jak go tico wyprzedziło...
carloswalderama
Nowicjusz

21 Lip 2009, 18:40

no frontera jest spoko, jeśli tylko nie masz zbyt wygórowanych aspiracji terenowych, z silnikiem 2,8 isuzu występujących w fronterach A nie ma większych problemów, niekorzy nawet tym sięgdzięś dalej zapuszczali, ale frontery B też są spoko tylko jak wiadomo nie w błocie po dach...

a co do gallopera i większości wynalazków to nie możesz oczekiwać po nich osiągów ferrari, albo idziesz na ugode albo nie kupuj terenówki...
Wezyrro
Zaawansowany
Awatar użytkownika