Auto z Holandii

10 Maj 2010, 17:15

Witam,

kupiłem auto w Holandii na aukcji komorniczej, z myślą o powrocie do Polski. Aukcja niestety miała miejsce w kwietniu a ja dopiero teraz zjechałem do Polski. Chcę zarejestrować auto ale na dokumencie wywozowym mam datę sprzed miesiąca gdyż musiałem je odebrać i wyrejestrować w dniu aukcji.

Najgorsze jest to, że nie miałem pojęcia o tym że dokument wywozowy jest ważny tylko 14 dni, doczytałem to teraz dopiero po przetłumaczeniu dokumentów, a przejechałem z takim nie ważnym już dokumentem całe Niemcy.

Liczyłem, na szybką i bezproblemową rejestracje po powrocie do kraju, jak się okazuje jednak mogę mieć kłopot, gdyż pomimo tego, że auto w kraju jest od 3 dni, mam dokument wywozowy sprzed miesiąca.

Takie są bolesne fakty, udając się teraz do UC, chcąc zapłacić akcyzę, jakie dokumenty muszę im przedstawić ? Słyszałem, że składając wniosek AKCu można wpisać dowolna datę, jednak nie wiem jak to wygląda w rzeczywistości. Czy UC sprawdza w jakiś sposób dokumenty, czy tam składamy sam wniosek ?

Wiem, że wielu ludzi pisze po prostu lewe umowy K-S, ale niestety moje auto było firmowe, i mam tylko fakturę i dokument wywozowy z datami kwietniowymi.

Najbardziej boli mnie to, że w rzeczywistości nie złamałem polskiego prawa, całkowicie nieświadomie łamiąc holenderskie no ale to już inna historia. A teraz mam przez to problem.

Z góry dzieki za jakąkolwiek pomoc !

pozdrawiam easy.

edit: Nie wyraźnie napisałem i może wyglądać na to że jechałem autem na "kołach", byłem świadom tego, że tablice zjazdowe są tymczasowe, dlatego zjechałem z autem na lawecie, myślałem ze uniknę tego problemu.

[ Dodano: Wto Maj 11, 2010 17:03 ]
Wpadłem na taki pomysł mógł by mi ktoś obeznany prawnie napisać czy to przejdzie ?

1. Na Rdw widnieje data 21 kwietnia, teoretycznie mam czas na wyjazd na tym dokumencie 14 dni, czyli 21+14 daje 4 Maj. Zakładając, że wpiszę właśnie ten dzień jako dzień mojego zjazdu ( wg. przepisów Holenderskich to możliwe) Auto w Polsce teoretycznie było by od 4 Maja.
2. 4 maja jako data sprowadzenia auta do Polski, daje mi czas +14 dni na zgłoszenie w UC czyli 18 maj, czy jest to możliwe ? Czy mam czas na zgłoszenie właśnie te 2 tyg, z ważnym dokumentem zjazdowym ?

Czy czas na zgłoszenie w UC to 14 dni czy tylko 5 ?

Pozdrawiam
easyone
Nowicjusz

12 Maj 2010, 13:34

Witaj.Oswiadczenie wywozowe jest wazne tylko 14 dni ale w praktece dotyczy to tylko holandii.Tak ze ty siatym nie przejmuj.Przy wizycie UC iplaceniu akcyzy musisz napisac kiedy gdzie ijak przekroczyleś granicę RP.I OD TEGO CZSU MASZ 14 DNI NA ZAPŁATE AKCYZY .Przy przekroczeniu tak minimalnym do 1-miesiaca to mozesz najwyzej dostac mandat 100-150 złotowy.Ale ja na twoim miejscu spokojnie bym wpisal date przekroczenia z miesiaca maja,tak ze nikt ci tego nie sprawdzi a zresztą nie ma jak.bo nie ma granic i parę grosz zostanie ci w kieszeni
P.S. To co ty robiłes w holandii i jak dlugo tam byłeś a jeszcze po drodze są niemcy itp . tak ze mozesz wrócic nawet za rok to nikogo w UC nie interesuje.ty wypełniasz wnioski płacisz podatek z dnia zakupu w UE. Iod tego dnia sie liczy ze jesteś włascicielem i tyle.pozdro
mimi
milutki5
Aktywny

Miejscowość: małopolska
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

ART DRIVE! Kolekcja BMW Art Car 1975-2010
    Instytut Sztuki Współczesnej (ICA) we współpracy z BMW, Burmistrzem Miasta Londyn oraz organizatorami London 2012 Festival na dwa tygodnie przejmuje kontrolę nad parkingiem w Shoreditch, aby w dniach od 21 lipca ...