REKLAMA
Witam,
kupiłem auto w Holandii na aukcji komorniczej, z myślą o powrocie do Polski. Aukcja niestety miała miejsce w kwietniu a ja dopiero teraz zjechałem do Polski. Chcę zarejestrować auto ale na dokumencie wywozowym mam datę sprzed miesiąca gdyż musiałem je odebrać i wyrejestrować w dniu aukcji.
Najgorsze jest to, że nie miałem pojęcia o tym że dokument wywozowy jest ważny tylko 14 dni, doczytałem to teraz dopiero po przetłumaczeniu dokumentów, a przejechałem z takim nie ważnym już dokumentem całe Niemcy.
Liczyłem, na szybką i bezproblemową rejestracje po powrocie do kraju, jak się okazuje jednak mogę mieć kłopot, gdyż pomimo tego, że auto w kraju jest od 3 dni, mam dokument wywozowy sprzed miesiąca.
Takie są bolesne fakty, udając się teraz do UC, chcąc zapłacić akcyzę, jakie dokumenty muszę im przedstawić ? Słyszałem, że składając wniosek AKCu można wpisać dowolna datę, jednak nie wiem jak to wygląda w rzeczywistości. Czy UC sprawdza w jakiś sposób dokumenty, czy tam składamy sam wniosek ?
Wiem, że wielu ludzi pisze po prostu lewe umowy K-S, ale niestety moje auto było firmowe, i mam tylko fakturę i dokument wywozowy z datami kwietniowymi.
Najbardziej boli mnie to, że w rzeczywistości nie złamałem polskiego prawa, całkowicie nieświadomie łamiąc holenderskie no ale to już inna historia. A teraz mam przez to problem.
Z góry dzieki za jakąkolwiek pomoc !
pozdrawiam easy.
edit: Nie wyraźnie napisałem i może wyglądać na to że jechałem autem na "kołach", byłem świadom tego, że tablice zjazdowe są tymczasowe, dlatego zjechałem z autem na lawecie, myślałem ze uniknę tego problemu.
[ Dodano: Wto Maj 11, 2010 17:03 ]
Wpadłem na taki pomysł mógł by mi ktoś obeznany prawnie napisać czy to przejdzie ?
1. Na Rdw widnieje data 21 kwietnia, teoretycznie mam czas na wyjazd na tym dokumencie 14 dni, czyli 21+14 daje 4 Maj. Zakładając, że wpiszę właśnie ten dzień jako dzień mojego zjazdu ( wg. przepisów Holenderskich to możliwe) Auto w Polsce teoretycznie było by od 4 Maja.
2. 4 maja jako data sprowadzenia auta do Polski, daje mi czas +14 dni na zgłoszenie w UC czyli 18 maj, czy jest to możliwe ? Czy mam czas na zgłoszenie właśnie te 2 tyg, z ważnym dokumentem zjazdowym ?
Czy czas na zgłoszenie w UC to 14 dni czy tylko 5 ?
Pozdrawiam