Pytanie do egzaminatorów - czy oblewacie za coś takiego ??

10 Maj 2010, 21:41

Pytanie do egzaminatorów. Oblewacie kursantów za takie wyprzedzanie ?
[link wygasł]
[link wygasł]

Bo moim zdaniem jest to niezgodne z przepisami. Co Wy o tym sądzicie ? No i jak to tez wygląda na drogach wielopasowych ?

Art. 16.4. Kierujący pojazdem jest obowiązany jechać możliwie blisko prawej krawędzi jezdni. Jeżeli pasy ruchu na jezdni są wyznaczone, nie może zajmować więcej niż jednego pasa.
zagłębiak
Nowicjusz

Miejscowość: Sosnowiec

10 Maj 2010, 23:01

ale musi też zachować bezpieczną odległość od wyprzedanego pojazdu bądź omijanej przeszkody/pieszego itd. wszystko zależy od okoliczności, czasem 15 cm jest bezpiecznie czasem 2 metry to mało... za mało danych
ale co do dróg wielojezdniowych jest niezgodne z przepisami.

no i nie jestem egzaminatorem :mrgreen:
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)

11 Maj 2010, 10:06

a tak wogole za co najczesciej oblewaja i co najlepiej jest nie robic codzi mi tu o klutnie czy cos w tym stylu
ide na b1 własnie i mam pare pytań jak wyglada to całe "robienie" prawka
seba123456789-1
Aktywny

Miejscowość: bydgoszcz

11 Maj 2010, 12:34

ja tam byłem kulturalny i uśmiechałem się do pani egzaminator :P zdałem za pierwszym razem :) jedź spokojnie i dasz sobie radę
sikor9050
Nowicjusz

Miejscowość: Poznań

11 Maj 2010, 12:52

aha
dzieki bardzo
cos jeszcze dla poczatkujacego kierowcy idacego na kurs
seba123456789-1
Aktywny

11 Maj 2010, 16:53

Moim zdaniem jeśli jest zachowany odpowiedni odstęp (bezpieczny) to wyprzedzanie jest jak najbardziej prawidłowe. Przepisy mówią ,że jest to minimum 1 m od pojazdu jednośladowego lub kolumny pieszych.(ci raczej całego pasa nie zajmują) A co do wyprzedzania auta jadąc "środkiem" hmmm. Trudno powiedzieć . Na pewno jeśli mamy cały pas obok wolny to czemu z niego nie skorzystać? Chyba że podczas wyprzedzania na drodze stanie nam jakiś np. rower i będziemy zmuszeni do zbliżenia się do auta wyprzedzanego.

seba123456789-1 napisał(a):cos jeszcze dla poczatkujacego kierowcy idacego na kurs

Bądź uprzejmy (dzień dobry musssowo) nawet wtedy gdy on będzie arogancki/a.
Nie daj sobie "wejść na głowę"
Jeśli masz swoje zdanie,uwagę,zastrzeżenia nie "wymiękaj" i obstawiaj na swoim.(ale bez agresji)
Na egzaminie pełne skupienie i myślenie! Połowa sukcesu to myślenie i obserwacja .
Pozdrawiam,
norpaw
norpaw
Stały forumowicz

Zdjęcia: 9
Miejscowość: k/Poznań
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Najpopularniejsze auta terenowe z USA - co warto importować?
    Samochody terenowe z USA cieszą się niesłabnącą popularnością na całym świecie, a ich import do Europy, w tym Polski, stale rośnie. Miłośnicy motoryzacji doceniają ich niezawodność, wytrzymałość oraz niepowtarzalny styl. ...
    Audi AI remote parking pilot - garage pilot
    Funkcja automatycznego parkowania Audi AI remote parking pilot oraz funkcja automatycznego wjazdu do garażu Audi AI remote garage pilot znacznie ułatwiają parkowanie. Systemy samoczynnie wprowadzają pojazd na równoległe ...

12 Maj 2010, 13:16

aha
dzieki
seba123456789-1
Aktywny