Pytanie do egzaminatorów - czy oblewacie za coś takiego ??

10 Maj 2010, 22:41

Pytanie do egzaminatorów. Oblewacie kursantów za takie wyprzedzanie ?
[link wygasł]
[link wygasł]

Bo moim zdaniem jest to niezgodne z przepisami. Co Wy o tym sądzicie ? No i jak to tez wygląda na drogach wielopasowych ?

Art. 16.4. Kierujący pojazdem jest obowiązany jechać możliwie blisko prawej krawędzi jezdni. Jeżeli pasy ruchu na jezdni są wyznaczone, nie może zajmować więcej niż jednego pasa.
zagłębiak
Nowicjusz

Miejscowość: Sosnowiec

11 Maj 2010, 00:01

ale musi też zachować bezpieczną odległość od wyprzedanego pojazdu bądź omijanej przeszkody/pieszego itd. wszystko zależy od okoliczności, czasem 15 cm jest bezpiecznie czasem 2 metry to mało... za mało danych
ale co do dróg wielojezdniowych jest niezgodne z przepisami.

no i nie jestem egzaminatorem :mrgreen:
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)

11 Maj 2010, 11:06

a tak wogole za co najczesciej oblewaja i co najlepiej jest nie robic codzi mi tu o klutnie czy cos w tym stylu
ide na b1 własnie i mam pare pytań jak wyglada to całe "robienie" prawka
seba123456789-1
Aktywny

Miejscowość: bydgoszcz

11 Maj 2010, 13:34

ja tam byłem kulturalny i uśmiechałem się do pani egzaminator :P zdałem za pierwszym razem :) jedź spokojnie i dasz sobie radę
sikor9050
Nowicjusz

Miejscowość: Poznań

11 Maj 2010, 13:52

aha
dzieki bardzo
cos jeszcze dla poczatkujacego kierowcy idacego na kurs
seba123456789-1
Aktywny

11 Maj 2010, 17:53

Moim zdaniem jeśli jest zachowany odpowiedni odstęp (bezpieczny) to wyprzedzanie jest jak najbardziej prawidłowe. Przepisy mówią ,że jest to minimum 1 m od pojazdu jednośladowego lub kolumny pieszych.(ci raczej całego pasa nie zajmują) A co do wyprzedzania auta jadąc "środkiem" hmmm. Trudno powiedzieć . Na pewno jeśli mamy cały pas obok wolny to czemu z niego nie skorzystać? Chyba że podczas wyprzedzania na drodze stanie nam jakiś np. rower i będziemy zmuszeni do zbliżenia się do auta wyprzedzanego.

seba123456789-1 napisał(a):cos jeszcze dla poczatkujacego kierowcy idacego na kurs

Bądź uprzejmy (dzień dobry musssowo) nawet wtedy gdy on będzie arogancki/a.
Nie daj sobie "wejść na głowę"
Jeśli masz swoje zdanie,uwagę,zastrzeżenia nie "wymiękaj" i obstawiaj na swoim.(ale bez agresji)
Na egzaminie pełne skupienie i myślenie! Połowa sukcesu to myślenie i obserwacja .
Pozdrawiam,
norpaw
norpaw
Stały forumowicz

Zdjęcia: 9
Miejscowość: k/Poznań

12 Maj 2010, 14:16

aha
dzieki
seba123456789-1
Aktywny