Auto z homologacją na ciężarowe

18 Mar 2011, 20:51

Witam
Interesuje mnie auto które jest zarejestrowane jako ciężarowe a dokładnie to: [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Jako że nie posiadam żadnej firmy nie potrzebuję takiej homologacji. Czy ponosi się jakieś dodatkowe koszty jeżdząc takim autem?
Jeżeli się zdecyduje zdemontować kratkę ile to kosztuje i czy później będę musiał zapłacić akcyzę której nie zapłacił sprzedający?
Będę wdzięczny za każdą dodatkową informację.
Pozdrawiam
MixhaL
Nowicjusz

Miejscowość: Lubelskie

18 Mar 2011, 20:54

ten samochód nie ma kratki, co za tym idzie nie musisz jej demontować, obecnie tylko OC może być pare złotych wyższe, poza tym nie ma żadnej różnicy :wink:
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)

18 Mar 2011, 21:50

W sumie to dzwoniłem do sprzedającego i mówił że nie ma kratki ale nie wnikałem myślałem że jest jakaś przegroda(przeglądając aukcje z tymi samochodami w każdym była przegroda), a więc jesteś pewien że nic tam nie ma a jeżeli tak to czy nie będzie żadnych konsekwencji z kontrolą drogowa itp?
Szperając na forum znalazłem ten link [link wygasł]
Po przeczytaniu informacji z tego linka trochę mnie to zaniepokoiło.
Druga sprawa jako że auto jest sprowadzone i nie rejestrowane w kraju czy nie będe musiał płacić np podatku konsumpcyjnego? który to wynosi 13.6% czyli całkiem sporo.
Ile może wynieśc kompletne przerejestrowanie takiego auta ? Czy tak samo jak zwykłej osobówki około 1200 :?:
Pozdrawiam
MixhaL
Nowicjusz

18 Mar 2011, 22:02

po 1 ten samochód ma wystarczające gabaryty aby być ciężarówką, ma też DMC powyżej 2600 aby nie potrzebować kratki, jedyna wada to pewnie jest zarejestrowany na mniejszą ilość osób (pewnie 4, choć może być też normalna ilość)
po 2 kratki to jest wymysł Polskiej biurokracji i istnieją tylko po to aby odpisywać VAT od samochodu osobowego,
sam mam kilka terenówek które są ciężarówkami, nie mają żadnych kratek a ilość miejsc jest od 4 do 8,
poszukaj był temat o terenówkach zarejestrowanych jako ciężarówki, i o konieczności posiadania kratki w nich ;)

jeśli na to auto dostaniesz F-VAT to koszt związany z rejestracją wynosi 250 + tłumaczenia+ przegląd jeśli nie ma
pocieszny
Forumowicz VIP

18 Mar 2011, 22:37

MixhaL napisał(a):Jeżeli się zdecyduje zdemontować kratkę ile to kosztuje i czy później będę musiał zapłacić akcyzę której nie zapłacił sprzedający?

Przeróbka na osobowy kosztuje 180,-+ ok.100,- wymiana DR..
Rozumiem ze ten samochód nie jest jeszcze zarejestrowany w Polsce... :?: :?:
MixhaL napisał(a):który to wynosi 13.6% czyli całkiem sporo.

Tak tyle bedziesz musial zapłacic od wartosci rynkowej samochodu...
MixhaL napisał(a): Czy tak samo jak zwykłej osobówki około 1200

Duzo,duzo więcej.Poczytaj sobie na tym forum wypowiedzi ludzi którzy zarejestrowali pseudo ciezarówki jakie maja kłopoty z UC....
MixhaL napisał(a):a więc jesteś pewien że nic tam nie ma a jeżeli tak to czy nie będzie żadnych konsekwencji z kontrolą drogowa itp?

Kup to się pozniej przekonasz...
pocieszny napisał(a):sam mam kilka terenówek które są ciężarówkami, nie mają żadnych kratek a ilość miejsc jest od 4 do 8,

A ze tak zapytam:Ty nimi jezdzisz na przeglądy tech.czy tylko wozisz DR i diagnosta"klepacz"klepie same DR...
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

18 Mar 2011, 22:46

Migi60 napisał(a):
pocieszny napisał(a):sam mam kilka terenówek które są ciężarówkami, nie mają żadnych kratek a ilość miejsc jest od 4 do 8,

A ze tak zapytam:Ty nimi jezdzisz na przeglądy tech.czy tylko wozisz DR i diagnosta"klepacz"klepie same DR...
jeżdże każdym, podaj mi jeden przepis dla którego nie miało by to auto przejść przeglądu
BTW ten podatek płaci osoba sprowadzająca pojazd a nie osoba kupująca go od firmy ;)
jeśli dostanie FVAT idzie normalnie rejestrować auto. UC, US i inne pierdoły go nie interesują, to opłąca firma sprowadzająca która wystawia fakture VAT
pocieszny
Forumowicz VIP

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

BMW X Coupé 2001
    BMW X Coupé to źródło kreatywnej inspiracji oraz zapowiedź kierunku stylistycznego, który obierze BMW w XXI wieku. Poprzez scalenie elementów coupé oraz auta typu cross-country, koncept ...

18 Mar 2011, 22:52

pocieszny napisał(a):jeżdże każdym, podaj mi jeden przepis dla którego nie miało by to auto przejść przeglądu

Poczytaj sobie DZ.U.32 Z 2003 r ktory mówi ze:kazdy pojazd zarejestrowany po 29.05.1999r musi posiadac kratę rozdzielajaca przestrzeń pasazerską od ładunkowej...
pocieszny napisał(a):jeśli dostanie FVAT idzie normalnie rejestrować auto. UC, US i inne pierdoły go nie interesują, to opłąca firma sprowadzająca która wystawia fakture VAT

Oczywiście i wtedy go uszczęsliwią cięzarówką/prawie czyli "pseudo"/...
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

18 Mar 2011, 23:03

Migi60 napisał(a):
pocieszny napisał(a):jeżdże każdym, podaj mi jeden przepis dla którego nie miało by to auto przejść przeglądu

Poczytaj sobie DZ.U.32 Z 2003 r ktory mówi ze:kazdy pojazd zarejestrowany po 29.05.1999r musi posiadac kratę rozdzielajaca przestrzeń pasazerską od ładunkowej...

ustawy czytamy ze zrozumieniem
przegroda, o której mowa w pkt 7, w samochodzie ciężarowym o dopuszczalnej masie całkowitej nieprzekraczającej 2,5 t powinna odpowiadać następującym warunkom.... bla bla bla
przytoczony pojazd DMC ma w granicach 3200kg
pojazdy o DMC między 2500kg a 3500kg które są pojazdami ciężarowymi posiadającymi miejsca do przewozu pasażerół nie muszą mieć oddzielanej przestrzenie "kratką"

przy okazji już którejś dyskusji nad terenówką ciężarówką to są homologacje wystawione przez producenta a nie wymysł do odliczania VAT
to że w naszej nomenklaturze nie ma czegoś takiego jak lekka ciężarówka to nei nasza wina tylko ustawodawcy, toże terenówka może ciągać 150% swojego DMC to też rzeczywistość ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

18 Mar 2011, 23:16

pocieszny napisał(a):pojazdy o DMC między 2500kg a 3500kg które są pojazdami ciężarowymi posiadającymi miejsca do przewozu pasażerół nie muszą mieć oddzielanej przestrzenie "kratką"

pocieszny, -jak to lukne to badz pewny ze 'nadzięciolę"... :wink:
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

18 Mar 2011, 23:29

luknij luknij :wink:
potem wytłumacz jakim cudem w Polsce jest 70% terenówek z 7 miejscami i homologacją ciężarową, ba nie tylko w polsce ale też i na świecie :wink: dlaczego spokojnie przechodzą 1 i każdy następny OBT?
co do ustawy
ustawoawca nic nie pisze na temat przegrody dla samochodów z DMC powyżej 2500, dla pojazdów o DMC do 2500 są szczegółowe przepisy jak i gdzie ta kratka ma być ;) po prostu nei ma przepisów dla pojazdów powyżej 2500kg
homologacja ciężarowa nie ma też nic wspólnego z kratką, kratka służy do odpisywania VAT a homologacja zwłaszca fabryczna to raczej nie może być podważana przez SKP kilka lat po wyprodukowaniu auta ;) zwłaszca jeśli ono porusza się w UE od tych kilku lat
ta dyskusja powraca jak bumerang co roku :mrgreen: i jeśli się nic nie zmieniło..... :mrgreen:
pocieszny
Forumowicz VIP

23 Mar 2011, 13:01

Migi napisz co wyczytałeś w ustawie bo jestem tego bardzo ciekaw - co z kratką?

Co do zapłaty akcyzy to trzeba sprawdzić w urzędzie celnym czy taki pojazd akcyzie podlega. Niestety nie jest tak, że każde auto ciężarowe jest z automatu zwolnione z akcyzy. Są kody CN i wyjaśnienia do nich które opisują jakie wymagania mają spełnić pojazdy, żeby były zwolnione z akcyzy.

Stawka akcyzy to 18,6% a nie 13,6% - ta stawka obowiązywała dawniej i jest już nieaktualna.

Jeżeli chciałbyś takie auto rejestrować od razu jako osobowe to urząd komunikacji będzie chciał akcyzy - bo tak jest w ustawie o ruchu drogowym.

pozdrawiam

Dariusz Sawicki
pozdrawiam

Dariusz Sawicki

Masz problem z rejestracją samochodu?
Daj znać zajmiemy się tym za Ciebie.
DariuszSawicki
Stały forumowicz

Miejscowość: Wrocław
Auto: Nie mam

23 Mar 2011, 13:08

Chyba ze względu na akcyzę sobie daruję bo jak widzę po dodaniu akcyzy niezbyt się opłaca.
MixhaL
Nowicjusz

23 Mar 2011, 13:10

Zadzwoń do celnego i zapytaj, wtedy podejmij decyzję.

pozdrawiam

Dariusz Sawicki
pozdrawiam

Dariusz Sawicki

DariuszSawicki
Stały forumowicz

23 Mar 2011, 15:48

DariuszSawicki napisał(a):Migi napisz co wyczytałeś w ustawie bo jestem tego bardzo ciekaw - co z kratką?

DariuszSawicki, -poczytaj ze zrozumieniem DZ.U.32 a szczególnie pkt.7..... :wink:
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

28 Mar 2011, 15:53

Dz.U. z 2003 r. nr 32; poz. 262
http://www.abc.com.pl/serwis/du/2003/0262.htm
§ 8. 1. Kabina kierowcy oraz pomieszczenie przeznaczone do przewozu osób wyposaża się w:
7) w samochodzie ciężarowym powinno być oddzielone od przestrzeni ładunkowej trwałą przegrodą o odpowiedniej wytrzymałości; przepis stosuje się do samochodu ciężarowego zarejestrowanego po raz pierwszy po dniu 29 maja 1999 r.;
8) przegroda, o której mowa w pkt 7, w samochodzie ciężarowym o dopuszczalnej masie całkowitej nieprzekraczającej 2,5 t powinna odpowiadać następującym warunkom:
a) powinna być pełna na całym poprzecznym przekroju wnętrza pojazdu, co najmniej do wysokości odpowiadającej 80 % wysokości oparć siedzeń znajdujących się przed nią,
b) powyżej wysokości, o której mowa w lit. a, dopuszcza się, aby odległość między elementami przegrody wynosiła nie więcej niż 100 mm w dowolnych wzajemnie prostopadłych kierunkach,
c) odległość od przegrody do ścian wewnętrznych bocznych oraz sufitu pojazdu nie powinna przekraczać 50 mm,
d) powinna wytrzymać równomiernie przyłożone na całej powierzchni równoległe do osi podłużnej pojazdu obciążenie odpowiadające dwukrotnej masie ładunku przewidzianego do umieszczenia w przestrzeni ładunkowej.

czyli:
1. każdy samochód ciężarowy zarejestrowany po raz pierwszy po dniu 29 maja 1999 ma mieć oddzieloną przestrzeń ładunkową od osobowej trwałą przegrodą
2. w przypadku ciężarowego o DMC do 2,5 ma spełniać szczegółowe wymagania opisane wyżej.

Do tego jeszcze w tym wątku
https://www.forumsamochodowe.pl/akcyza-z ... htm#277280

jest dość szczegółowo wyjaśniona sprawa wymogów jakie mają spełniać samochody zwolnione z akcyzy. Najciekawsze to to, że:
.....
W Notach wyjaśniających przyjętych zgodnie z procedurą określoną w art. 10 ust. 1 r.n.t. wprowadzono zmianę, polegającą na dodaniu do pozycji 8703, która obejmowała "pojazdy samochodowe i pozostałe pojazdy mechaniczne przeznaczone zasadniczo do przewozu osób (inne niż objęte pozycją 8702) włącznie z samochodami osobowo-towarowymi (kombi) oraz samochodami wyścigowymi" sformułowania, iż pozycja ta obejmuje pojazdy wielofunkcyjne takie jak pojazdy mechaniczne, które mogą przewozić zarówno osoby jak i towary; typu pickup, posiadające zazwyczaj więcej niż jeden rząd siedzeń i tworzone przez dwie oddzielne przestrzenie, zamkniętą kabinę do przewozu osób i otwartą lub zakrytą powierzchnię do transportu towarów. Jednakże takie pojazdy mają być klasyfikowane do pozycji 8704, jeżeli maksymalna wewnętrzna długość podłogi powierzchni do transportu towarów jest większa niż 50% długości rozstawu osi pojazdu lub jeżeli posiadają one więcej niż dwie osie.
........

ogólnie rzecz ujmując trzeba mieć łeb na karku żeby sobie poradzić i zaoszczędzić trochę grosza.

pozdrawiam

Dariusz Sawicki
pozdrawiam

Dariusz Sawicki

DariuszSawicki
Stały forumowicz