Nowe auto na lata - Corolla hybrid, Hyundai i30 czy Dacia Duster

01 Lut 2022, 16:06

Dzień dobry,

Nadszedł czas w którym chciałbym zakupić nowy samochód. Prawdopodobnie w finansowaniu 50/50. Budżet to ok 80-90 tys ale mogę go lekko naciągnąć jeśli warto.
Mam 3 auta aktualnie na celowniku i prosiłbym o jakaś poradę.
Zależy mi na bezawaryjności i trwałości. Fajnie też jakby był to dobry stosunek do jakości. Nie potrzebuje wodowtrysków i spalanie też dla mnie się liczy, niekoniecznie moc.
W ciągu roku robię ok 20 tys km, głównie po mieście.

Aktualne moje typy:
1. Hyundai i30 combi 1.5 110km w wersji smart 88 tys
- Byłem na jeździe testowej. Silnik ok, bez szału ale wystarczający. Jeżdżę megane 3 1.6 110km i wrażenia podobne. W sumie bardzo podobne auto do mojej meganki tylko w środku wiadomo więcej bajerów i ładniejsze. Podobno spalanie 6-7l. Wygodnie mi się siedziało. W sumie takie poprawne, przyjemne auto. Duży bagażnik. 5 lat gwarancji w cenie też na plus.

2. Toyota Corolla sedan hybrid 1.8 w wersji comfort 103tys
- W sumie najpierw była przejażdżka wersją 1.5 125km w manualu tańszą o ponad 10 tys (91 tys). Szału nie było i na ten moment na pewno wolałbym Hyundaia, ale potem namówiłem się na jazdę hybrydą i jestem bardzo pozytywnie zaskoczony. Przede wszystkim ten silnik i automat to mega wygoda. Miałem kiedyś okazję jazdy automatem, ale w tej Toyocie było to genialne uczucie. Lekko dodaję gazu i jest cichutko, dodaję mocno i auto od razu przyśpiesza jakby tych koni było znacznie więcej niż w rzeczywistości.
W sumie jedyna rzecz, która średnio mi się podoba to zegary no i cena... Dopłata 12 tys do pewnie oszczędnej hybrydy to jednak dla mnie bardzo dużo. Zastanawiam się czy warto i czy jest szansa odzyskać to np z powodu lepszego trzymania ceny hybrydy?

3. Dacia duster II Extreme SL 1.0 tce + lpg 76tys
- Wiem, że to inne auto niż i30 czy corolla ale cena mnie skusiła no i fabryczne lpg więc i oszczędność na paliwie. W stosunku do Corolli w hybrydzie to ponad 25tys różnicy. Koszty paliwa pewnie podobne bo Duster spali z 9-10l gazu a corolla z 5-6l benzyny?
Co do jazdy testowej to sumie wszystko na plus. Byłem zaskoczony na prawdę dobrym wyciszeniem (więcej niż 90 nie jechałem). Przyśpieszenie też nie najgorsze, akceptowalne i przyjemne bo nie trzeba było wkręcać jak Hyndaia czy moją megane. Wygodna wysoka pozycja za kierownicą... W sumie to się wydaje na prawdę dobrym wyborem, tylko nie wiem jak z ewentualną trwałością w dłuższej perspektywie - 5,6,7,8 lat...

Serce za Corollą w hybrydzie, rozum za Dusterem, a Hyundai gdzieś po środku.
guardian10
Nowicjusz

01 Lut 2022, 19:33

guardian10 napisał(a):W sumie to się wydaje na prawdę dobrym wyborem, tylko nie wiem jak z ewentualną trwałością w dłuższej perspektywie - 5,6,7,8 lat...

Ja przed zakupem przeczytałem i obejrzałem sporo o Dusterze.
I wyszło mi, że Duster to trwałe auto-nie rdzewieje, zawias trwały, mechanika też, a awarie to jakieś drobiazgi. Do tego zadziwiająco dobrze trzyma cenę. Przy spokojnej jeździe spala mi 7,2-7,5 l gazu- z tankowania(teraz na zimówkach).
PS. Oprócz taniej jazdy, jest jeszcze tani serwis i tanie ubezpieczenie. :mrgreen: :ok:
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Pieniężno
Prawo jazdy: 29 11 1984
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Manualna

02 Lut 2022, 19:16

Suzuki Swace - wychodzi kilka tys taniej niż Corolla z takim samym wyposażeniem. Warto rozważyć.
Z tych trzech jeśli chodzi o ekonomię, to Duster wyjdzie najtaniej.
hoderi145
Aktywny

Auto: Audi Q3 Sportback
Silnik: 1.5tsi 150km
Paliwo: Benzyna
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Automatyczna
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Droga hamowania vs droga zatrzymania
    Droga hamowania to odległość przebyta przez samochód od momentu uruchomienia hamulca do całkowitego zatrzymania auta. Natomiast aby poznać drogę zatrzymania, trzeba doliczyć odcinek, który przejedzie samochód ...