Auto Z Niemiec - Rejstracja Problem

20 Lip 2017, 18:40

Witam
jest to mój pierwszy post na tym forum , jeśli nie jest w odpowiedni dziale to przepraszam i proszę MOD'a o przeniesienie.
około 4 miesiące temu kupiłem auto u handlarza.
Samochód nie miał przygotowanych żadnych papierow pod rejstracje więc musiałem wszystko robić samemu.
Problem wyniknął z mojego dość dużo opóźnienia, mianowicie z tego co wyczytałem w internecie oraz co mi mówił koleś od którego kupiłem samochód na zarejstrowanie auta w kraju mam miesiąc od daty na umowie (z umowy wynika ze auto kupiłem ja bezpośrednio w Niemczech).
Od razu zawiozłem papiery do tłumaczenia oraz opłaciłem akcyze.
Niestety przeciągneł mi się wymiana blach i opłata rejestracji w PL .
dziś mija około 3 msc jak mam auto. Pytanie brzmi, jakie mogę mieć problemy idąc wymienic blachy i opłacić reszte po tak długim czasie. Wiem , że umowe mogę sobie sam napisać z datą bliższą niz był kupiony samochód lecz na papierze potwierdzającym opłąte akcyzy widnieje data z marca.
Można to jakoś przeskoczyć, ominąć?
Sprawdzają oni daty w ogóle takich spraw? Nie wiem sam co robić, bo pierwszy raz się z tym spotykam, proszę o pomoc ;)
Szasta
Obserwowany

Prawo jazdy: 3- 0- 0
Auto: Golf IV

20 Lip 2017, 20:26

Z tego co zrozumiałem pozostaje Ci tylko wydział komunikacji więc jak masz opłaconą akcyzę to już nie powinno być problemu. Ja można powiedzieć że za każdym razem tak robiłem i robię czyli opłacam akcyzę po sprowadzeniu i powoli załatwiam resztę dokumentów... bardzo powoli :D
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

20 Lip 2017, 20:29

Tak, jest 30 dni na przerejestrowanie, ale z tego co wiem to nie ma za to kar. Sam znam kilka osób, co jeździły autem nawet rok...
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007

20 Lip 2017, 20:36

galakty napisał(a):Tak, jest 30 dni na przerejestrowanie, ale z tego co wiem to nie ma za to kar. Sam znam kilka osób, co jeździły autem nawet rok...

Ale tu chodzi o pierwszą rejestracje auta w PL ...a co do przerejestrowania to jest 30dni gdzie nie ma co się bać represji ze strony wymiaru sprawiedliwości tylko ewentualnych upierdliwości takich jak : zgubienie dowodu i załatwianie wtórnika, przeglądy jak np: skończy się miejsce w dowodzie i diagnosta da kwitek, dołożenie lpg/hak itp.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

20 Lip 2017, 22:15

Tak jak mówi [email widoczny po zalogowaniu] Możesz iść na spokojnie kontynuować rejestrację nie ma żadnych konsekwencji za niedotrzymanie terminu. To jest na zasadzie takiej przykładowo:
Dostajesz tablice próbne które są ważne miesiąc a potem już teoretycznie nie możesz się poruszać takim autem a kiedy Ty zmienisz tablice na właściwe to jest tylko Twoja sprawa i to w Twoim interesie, tak samo jest z miękkim dowodem rejestracyjnym. Jest ważny miesiąc czy tam ile a potem traci ważność, przy kontroli drogowej będziesz traktowany jakbyś nie miał dowodu.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego kierowcy ignorują znaki drogowe?
    Według informacji płynących z Komendy Głównej Policji najczęściej wystawiane mandaty dotyczą przekraczania dozwolonej prędkości oraz za wykroczenie względem pieszych. Najnowsze badania pokazały, że prowadzący pojazdy ...