Auto z USA???

23 Maj 2008, 20:14

Hej forumowicze! Mam zamiar sprowadzic sobie auto z USA! Wiecie moze jakie oplaty mnie czekaja no i jak to auto dostarczyc do Polski?! W Stanach mam kolege ktory znajdzie mi autko, interesuje mnie tylko co mnie czeka jak juz je tam kupie??!
toro
Nowicjusz

Miejscowość: gb

23 Maj 2008, 20:46

Przy sprowadzaniu auta z USA musisz zapłacić cło, akcyzę i vat, w sumie jakieś 30% wartości pojazdu. Wydaje mi się, że lepszym rozwiązaniem będzie zlecenie jakiejś firmie sprowadzenia auta, oni znają pewne kruczki prawne i sprowadzają auto nie bezpośrednio do Polski tylko najpierw do Niemiec i dopiero potem z Niemiec do Polski dzięki czemu opłaty są mniejsze.
Powodzenia życzę :)
Thou
Nowicjusz

23 Maj 2008, 21:31

firma ściąga kasę. Po co ;) Samemu można i polecam. jeśli to ma być nowe i europejczyk to jeden dzień dłużej (ponieważ w europie auta są b. drogie i koncerny nie chcą by tam taniej - czytaj: czyli tyle ile się powinno płacić - kupować.
Generalnie polecam statkiem do Niemiec, bo taniej liczą. Polecam też ubezpieczenie na drogę. Wszystkie formalności można też tam załatwić.
Na nowe - część firm - daje gwarancje (np. bmw 2 lata).
B. tanie są auta typowo amerykańskie. Przeróbki też niewielkie i dać do serwisu należy, by gwarancji nie stracić - o gwarancji na auto jakie jest w usa też pomarzyć można. Część firm nie daje w ogóle gwarancji (nie wiem dokładnie jakie - tu najlepiej popytać u importerów).
Też ważna sprawa, że te samo auto w usa i w europie to (czasem) dwa różne auta ! Wiem, że tak jest z subaru - inne w ogóle podzespoły i w europie jest problem z serwisem, bo części trzeba sprowadzać. Ale tanio i dlatego warto polecić taki zakup. Używany to już na pewno.
Są serwisy w necie gdzie mozna auto sprawdzić za opłatą.
WitP_tsaJ4145
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Śląsk/kujawsko-pomorskie

28 Maj 2008, 21:14

chyba nie bardzo ;;/
automaniak100
Początkujący

Miejscowość: Kościerzyna
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Lexus LS 500h - luksusowa limuzyna
    Najnowsza luksusowa limuzyna Lexus LS 500h jest już w Polsce. Pierwszy pokaz tego modelu odbył się 2 sierpnia 2017 roku w Sali Koncertowej w Szczecinie. W ciągu najbliższego miesiąca samochód zostanie zaprezentowany ...