Corsa, clio, punto czy 206

23 Maj 2008, 09:32

Witam,

szukam obecnie pierwszego auta dla mnie, ma to być raczej coś małego i ekonomicznego w granicach 12-14 tys. no chyba że się coś taniej znajdzie, lata produkcji tak od 2001 roku.

Trochę już przejrzałem ofert i zastanawiam się na czterema autkami:
opel corsa C
fiat punto
renault clio
peugot 206

byłbym wdzięczny za wszelkie wskazówki czy opinie na temat tych 4 modeli, jakie mają wady i zalety, na co powinienem zwrócić uwagę itd

Z góry dziękuję za odpowiedź
krzy1125
Nowicjusz

Miejscowość: Łódź

23 Maj 2008, 19:31

Witam. Jako że to mój pierwszy post na tym forum, to chciałbym się przywitać :) . A co do tematu; nie wybiorę za Ciebie auta, nie wiem jeszcze za dużo o motoryzacji, ale akurat posiadaczem fiata punto 2 rocznik 2001 byli moi rodzice. Szczerze i do bólu: samochód przez 6 i pół roku spisywał się wspaniale, żadnej większej usterki wymagającej dużego nakładu nie było (raz tylko prędkościomierz się zepsuł ), lecz pod koniec tego siódmego roku użytkowania zaczęło się sypać; najpierw zaczęło kapać spod silnika ( w zakładzie fiata usunęli usterkę, ale po niespełna 3/4 miesiącach znowu się pojawiła, także worek bez dna :? ), później uszczelki przy drzwiach (samochód zaparowywał szybko) a później sprzęgło zaczęło nawalać. Wtedy to rodzice zdecydowali się na wymiane autka na opla astre 1.4 twinport. Także nie polecam Ci punciaka, szczególnie jeżeli to ma być auto starsze niż 7 lat. Jedynym plusem jest to, że części do fiata są jednymi z tańszych (np.: sprzęgła firmy valeo: do punto 2 kosztuje ok. 500zł a do vw polo ok. 1000zł), także w porówaniu do innych marek jest troszke taniej.

edit: wg mnie jedynym rozsądnym rozwiązaniem byłby opel corsa (ale nie napisałeś jaki rocznik Ci odpowiada etc. ) :lol:
v0sen
Nowicjusz

Miejscowość: Zamość

23 Maj 2008, 21:58

Jeździłem Peugeotem 206 i mam tragiczne wspomnienia. Pojawiała się rdza, problemy z hamulcami, padła tylna belka (bardzo wysoki koszt naprawy do 1500 zł!).
Nigdy więcej Peugeota!
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

23 Maj 2008, 22:20

napisałem że interesują mnie auta nie starsze niż 2001 rok, hmm dzięks za te opinie, trochę się zdziwiłem bo przejrzałem parę stron i w ocenach klientów ogółem punto nie wyglądało wcale gorzej od corsy czy clio a coś mi się obiło o uszy że punto bywa awaryjne, może ktoś jeszcze się wypowie kto jeździł punciakiem czy innym z podanych przeze mnie aut
krzy1125
Nowicjusz

Miejscowość: Łódź

28 Maj 2008, 21:13

CLIO
automaniak100
Początkujący

Miejscowość: Kościerzyna
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

SKODA Superb - nowy wygląd i mniejsze zużycie paliwa
    SKODA rozpoczyna kolejny etap swojej ofensywy modelowej SKODĄ Superb. Model flagowy marki imponuje atrakcyjnymi nowymi elementami stylistyki SKODY, świeżym wnętrzem i ulepszonymi funkcjami. Zużycie paliwa i emisja CO2 oferowanych ...