Auto za 7-8 tys. zł

13 Kwi 2009, 11:13

Witam,

Szukam jakiegoś niedużego auta w takiej właśnie kwocie. No powiedzmy do 9tys. Nie zależy mi na żadnych bajerach, żadnej klimatyzacji, ani niczym tego typu. Generalnie auto ma mało palić, nie psuć się i to właściwie tyle. Takie do jazdy po mieście dla 1 osoby.

Znalazłem kilka modeli w takiej mniej więcej kwocie:

Volkswagen Polo
Rover 200 / 214
Mazda 323F
Skoda Felicja
Mitsubishi Colt

Co byście mi polecili? Może jeszcze coś innego?
PTS
Nowicjusz

13 Kwi 2009, 11:14

mazda 323f
honda civic V gen.
matttias1234
Zaawansowany

Miejscowość: Dolnyśląsk

13 Kwi 2009, 11:21

Hondy w tej cenie mają po 15 lat i 200 000 przebiegu ... trochę dużo.
PTS
Nowicjusz

13 Kwi 2009, 11:23

uwierz mi ze 200tys. przebiegu dla hondy to nie jest duzo.a wrecz przeciwnie, to jest nic w porownaniu z tym jakie przebiegi można nią kręcic.
matttias1234
Zaawansowany

Miejscowość: Dolnyśląsk

13 Kwi 2009, 11:23

moze jakas corse,albo forda za te pieniadze kupisz najmlodsze roczniki
rustin
Aktywny

Auto: Mondeo MK3

13 Kwi 2009, 11:44

Ford (chyba tylko Fiesta) odpada, bo jest okropny. Przynajmniej dla mnie. Szczerze mówiąc najbardziej podoba mi się z tego Rover, ale kompletnie nic nie wiem o tym aucie. Jakby ktoś miał jakieś informacje na jego temat, to byłbym wdzięczny. Fajne jest też Polo.

Co do Hondy, to może faktycznie byłby to dobry wybór, ale bardziej kojarzy mi się z osiedlowymi fanami domowego tuningu po zawodówce :D eh te stereotypy.

Fajnie jakby ktoś mógł napisać coś więcej o tych autach, niż "polecam X".

Tak, jak napisałem, potrzebne mi jest małe, ekonomiczne, niepsujące się auto do dojazdu do pracy i na studia. Wielkich wymagań nie mam.
PTS
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...

13 Kwi 2009, 11:46

Wiem, że pewnie moja propozycja zostanie zaraz wyśmiana przez fanatyków VW i spółki, ale osobiście zaproponuje Ci Matiza. Mały silniczek, niewielkie spalanie do miasta dla 1 osoby w sam raz. A za kwotę jaką dysponujesz kupić dobrze wyposażony w miarę młody samochód. Często od 1 właściciela z przebiegiem nie większym niż 100 tys. Na prawdę przemyśl moją propozycje. Gdyż ludzie bardzo nie doceniają tego samochodu, patrząc na niego przez pryzmat marki Daewoo.
Sebastianos
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Warszawa
Auto: Peugeot 508 SW
Silnik: 1.6 THP
Paliwo: Benzyna
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2012

13 Kwi 2009, 11:55

z tym dewoe to nie glupi pomysl ale moze lanosa chyba ze chodzi o spalanie to naprawde matiz godny uwagi malo awaryjny kolega ma i jest zadowoloby.ja bym kupil mondeo w benzynie z gazem przynajmniej normalne duze auto i wygodne ja takie mam ale w td i tez nie narzekam
rustin
Aktywny

Auto: Mondeo MK3

13 Kwi 2009, 16:42

Mondeo to duże auto, poza tym dużo pali. Z takich to interesujący jest jeszcze Citroen Xsara Diesel, ale jakoś niespecjalnie ufam francuskim autom.
PTS
Nowicjusz

13 Kwi 2009, 17:21

Rover 200 jesli trafisz w przyzwoitym stanie to będziesz zadowolony. Za 9 tys możesz znalezc diesla z klimatyzacją i skórzaną tapicerką. Popularny benzyniak 1.4 jest dynamiczny i pali srednio 7 litrow
NFSU9
Aktywny

Miejscowość: WWA
Auto: 350z
Silnik: 3.5v6 300km

13 Kwi 2009, 17:31

Ani klima, ani skóra mi nie jest potrzebna. Widziałem właśnie takie "zwykłe" diesele za +/- 8 000zł.

Skoro widzę, że jeździsz Roverem, to może mógłbyś powiedzieć jak jest w tych samochodach z awaryjnością i częściami?
PTS
Nowicjusz

13 Kwi 2009, 18:59

PTS napisał(a):Ani klima, ani skóra mi nie jest potrzebna. Widziałem właśnie takie "zwykłe" diesele za +/- 8 000zł.

Skoro widzę, że jeździsz Roverem, to może mógłbyś powiedzieć jak jest w tych samochodach z awaryjnością i częściami?

bez klimy sie upieczesz chlopie w lato w takim matizie malym np. klima podstawa
Loosmo
Początkujący

13 Kwi 2009, 19:06

Eee tam, jechałem kilka razy jako dziecko w wakacje przez całą Polskę nad morze Daewoo Tico bez klimy i jakoś żyję i traumatycznych wspomnień nie mam.

Ja to auto potrzebuję głównie do jazdy do pracy, a jadę 20-25 minut i żadnych korków nigdy tam nie ma.
PTS
Nowicjusz

14 Kwi 2009, 15:40

Co do silników diesla w R200 to występują dwa: 86km i 105km, różnią się wtryskiem mechaniczny/elektroniczny. Oba są bardzo wytrzymałe i bezproblemowe. Jak znajdziesz auto w przyzwoitym stanie to będziesz zadowolony. Przed kupnem napewno zorientowałbym się jak z dostępem do części w twojej okolicy. Ogólnie R200 to najpopularniejsze roverki na naszych drogach i nie powinno byc problemu z częsciami. Polecam ten artykuł:

http://www.roverki.pl/article.php?sid=1 ... techniczne
NFSU9
Aktywny

Miejscowość: WWA
Auto: 350z
Silnik: 3.5v6 300km

14 Kwi 2009, 16:29

Może mnie wyśmiejesz, ale skoro potrzebujesz autka przede wszystkim do dojazdu do pracy czy na uczelnie to może takie Seicento by wystarczyło. Za 8 tys kupisz już w miarę młode autko, poza tym małe wszędzie wjedzie, zaparkuje, mało pali.
A z tych co Ty wymieniłeś to poleciłbym Colta. Kolega ma takiego jakieś 4 lata i jak na razie sobie go chwali. Na razie nie robił przy nim dosłownie nic, poza rzeczami obowiązkowymi jak olej, filtry etc i samochód sprawuje się bardzo dobrze.
Jeżeli wszystko jest pod kontrolą, to znaczy, że jedziesz zbyt wolno.
Quba
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Nowy Tomyśl
Prawo jazdy: 01 10 2006
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Fiat Marea Weekend
Silnik: 1.9 JTD 110KM
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2001