Auto za ok 50 tyś

20 Maj 2020, 20:10

Chciałbym kupić jakieś fajne i w miarę świeże auto które będzie głównym samochodem w rodzinie i będzie służyło do poruszania się na codzień i weekendowo jakieś wjazdy w lato oczywiście wakacje. W domu zostanie jeszcze jeden samochód stary golfik do tłuczenia, dlatego chciałbym aby nowy zakup był w marę bezawaryjny. Co do osiągów nie oczekuję zbyt wiele wystarczy jak będzie ciut zrywniejszy od słynnego 1.9 tdi. Mam zaobserwowanych kilka samochodów i chciałbym się dowiedzieć co sądzicie o tych ofertach forumowicze
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Podoba mi się bardzo BMW ale chyba nie warto ponosić się zbytnio emocjom
[link do oferty na Olx wygasł]
[link do oferty na Olx wygasł]
Mariuszvet
Obserwowany

20 Maj 2020, 20:51

Jeśli chcesz żeby się zbytnio nie psuło to bmw sobie odpuść.
Astra może być, volvo może być, golf może być ale na pewno nie z kosiarkowym silniczkiem 1.0
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

20 Maj 2020, 21:30

Każde auto się psuje , jeżeli chodzi o bmw to nie mam zastrzeżeń , polecam tę markę . Wystarczy tylko kupić dobrą jednostkę silnika i z odpowiedniego źródła.
szemek007
Nowicjusz

20 Maj 2020, 21:44

szemek007 napisał(a):Wystarczy tylko kupić dobrą jednostkę silnika i z odpowiedniego źródła.

To słucham jakie to są dobre jednostki w tych BMW? Ja nie znam takich.

Golf, Astra, V40 - ok. Skupiłbym się na autach, które nie robiły dużych przebiegów rocznych i miały wymieniane olej co 10-15 tys. - wtedy takie 1.0 TSI posłuży jeszcze dobrych kilka lat.
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002

21 Maj 2020, 11:29

Silniki 1.0 w kompaktach to nieporozumienie.
kogi
Początkujący

Prawo jazdy: 7- 0- 0
Auto: KIA SPORTAGE
Silnik: 1.6
Paliwo: Benzyna
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2016

21 Maj 2020, 12:30

Wszystkie v6 I w górę , jest to odpowiedni dobór mocy do wagi nadwozia ale kosztem spalania . Mam bmw e60 525d v6 od 6 lat i nigdy mnie nie zawiodło , a spalanie 8-9 litra w cyklu mieszanym
szemek007
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    Volkswagen Crafter "Van of the Year 2017"
    Nowy Crafter marki Volkswagen Samochody Użytkowe, produkowany wyłącznie w fabryce w Białężycach koło Wrześni, pod wieloma względami wyznacza standardy wśród aut dostawczych. Samochód ma bardzo bogate wyposażenie ...

21 Maj 2020, 13:33

szemek007 napisał(a):Wszystkie v6 I w górę , jest to odpowiedni dobór mocy do wagi nadwozia ale kosztem spalania . Mam bmw e60 525d v6 od 6 lat i nigdy mnie nie zawiodło , a spalanie 8-9 litra w cyklu mieszanym

Nieee no, Twoje porady muszą być bardzo rzetelne skoro nie wiesz jaki masz silnik w aucie, które posiadasz niby od 6 lat
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

21 Maj 2020, 13:47

A co sądzicie o tym volvo, cena atrakcyjna tylko nie wiem jak z trwałością tej automatycznej skrzyni biegów
Mariuszvet
Obserwowany

21 Maj 2020, 14:04

Invi napisał(a):Nieee no, Twoje porady muszą być bardzo rzetelne skoro nie wiesz jaki masz silnik w aucie, które posiadasz niby od 6 lat

Invi Twoja czujność !!! Nie poznaje Pana :D
Przecież bo bmw e60 v6 za chwilę pojawi się "inteligentny" spam :ok:
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

21 Maj 2020, 17:03

No przecież napisałem że posiadam BMW e60 525D 177km , silnik 6 cylindrowy , jest to najmocniejsza wersja przy 2,5 pojemności i dodatkowo najmniej awaryjna , jeżeli chodzi o awarie to są to typowe jak dla każdego auta w zależności jak kto o auto dba . Ja natomiast od 6 lat nic poważnego przez ten czas nie miałem, nie mówiąc np. o częściach eksplotacyjnych takich jak wahacze , drążki czy klocki , te części zużywają się w zależności od dróg i tras . Odrazu napiszę że jest to tylko moje zdanie z życia wzięte , nie mówię że BMW to złota marka i niezawodna bo takie marki nie istnieją. Cokolwiek ludzie tworzą to tak by nie było wieczne bo gdyby wszystko było wieczne to nie zmieniali byśmy tak szybko aut jak do tej pory .
szemek007
Nowicjusz

21 Maj 2020, 17:48

szemek007 napisał(a):Wszystkie v6 I w górę

W BMW nie ma silników v6. v6 = 6 cylindrowy silnik o widlastym układzie cylindrów. W BMW są silniki r6 = o RZĘDOWYM układzie cylindrów

szemek007 napisał(a):jest to najmocniejsza wersja przy 2,5 pojemności i dodatkowo najmniej awaryjna

I ogólnie mogę się zgodzić, że diesel 2.5/3.0 w E60 to dobry wybór, ale w F30 raczej takiego 2.5 nie ma, a 3.0 to nie za te pieniądze.
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002

21 Maj 2020, 20:10

Wybaczcie z tym v6 , zrobiłem mały błąd :P poprawnie to r6 tak jak napisał Ossy :ok:
szemek007
Nowicjusz