Auto ze Szwajcarii bez dokumentu o odprawie

10 Gru 2019, 19:15

Witam mam pytanie .
Kupiłem auto szwajcarskie w Niemczech zleciłem transport auto przyjechało z dowodem rejestracyjnym z pieczątką o wymeldowaniu Ale nie posiadam dowodu wywozowego który podobno dostaję się na granicy szwajcarskiej. Bez tego dokumentu prawdopodobnie nie jest możliwe dokonanie odprawy w Polsce .
Jest jakieś obejście tematu żeby auto zarejestrować?
animalboy
Obserwowany

10 Gru 2019, 21:26

No i tu może być problem bo powinieneś wraz z dokumentami posiadać dokument odprawy lub stosowny zapis na fakturze zakupu samochodu o dokonanej odprawie i numeru dokumentu takiej odprawy.

Odprawy można dokonać w Polsce ale nie przy takim sprowadzaniu poprzez kraj pośredniczący.

Generalnie brak dokumentu odprawy będzie wiązał się z komplikacjami i może się okazać że nic nie poradzisz i w najgorszym przypadku będziesz musiał wywieźć auto z Polski.

animalboy napisał(a):auto przyjechało z dowodem rejestracyjnym z pieczątką o wymeldowaniu
To są dokumenty ze Szwajcarii, a jakie masz niemieckie dokumenty?
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

10 Gru 2019, 21:41

Nie mam żadnych dokumentów niemieckich. Kupiłem auto od niby prywaciarza.
Jedyne co mam to dowód rejestracyjny z pieczątką o wymeldowaniu.
Czytałem że można pisać pismo do naczelnika o obejście tego dokumentu wywozowego.
Ogólnie auto ma uszkodzony silnik i można się powołać że zostało kupione w Niemczech a koszt powrotu do Szwajcari był dla właściciela nie rentowy I sprzedał na miejscu
animalboy
Obserwowany

11 Gru 2019, 00:20

Nie wiem czy coś takiego przejdzie ale możesz spróbować.
animalboy napisał(a):Nie mam żadnych dokumentów niemieckich. Kupiłem auto od niby prywaciarza.
A dokumenty zakupu auta w Szwajcarii są na kogo?
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

12 Gru 2019, 21:59

po co takie coś w ogóle kupować ? zaraz wejdzie obowiązkowa rejestracja więc kolejna kara pieniężna od 200 do 1000zł
andrewb25
Stały forumowicz

Miejscowość: małopolskie
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Zmęczony kierowca - mikrosen i zaśnięcie za kierownicą
    Pomimo tego, że zmęczenie lub zaśnięcie za kierownicą zajmuje w statystykach policyjnych w Polsce i na świecie dalekie miejsca w klasyfikacji przyczyn wypadków, to szacuje się, że w rzeczywistości stanowi istotną przyczynę ...