Auto zgaslo i gasnie benzyna + lpg peugeot 407 2.0

11 Lip 2017, 17:26

Witam.
Dzis rano jechalem autem wszystko bylo ok. Po poludniu na godzine wylaczylem samochód i po godzinie normalnie odpalil nirmalnie ruszyl. Normalnie jechał. Przejechalem z 10 km. Podjexhalem na parking aparkowalem i juz mialem zgasic silnik gdy nagle auto zaczelo drzeć zaczela migac kontrolka gazu i zgasł. Odpalam odpalil spadaly obroty z 10 k i znow zgasl. Przelaczam na benzynę odpalam i znow zgasl. I tak 4 razy i to samo.
Na razie nie mam czasu potrstoeac go docisnac gazu itp. Ale co sie moglo stac ? Dopierobtak za godzine z nim pokombinuje.
Kordyt
Początkujący

Zdjęcia: 12
Auto: Brak

11 Lip 2017, 17:29

Przyczyn może być wiele. Paliwo jedno i drugie zakładam masz? Zerknij na filtr powietrza, na przewody WN czy dobrze siedzą na świecach, same świece też można sprawdzić, jak długo nie były kontrolowane. Może to też być sprawa iskry na świecach. Możliwości jest wiele.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

11 Lip 2017, 22:58

Nie zauwazylem niczego niepokojacego na przewodach wn.
Świece byly kontrolowane 1,5 miesiaca temu i byly ok.
Filtr powietrza szukam czasu na jego sprawdzenie ale myślę ze jutro sie za to zabiorę.
Sprawa wyglada tak. Od momentu jak nie moglem odpalic odczekalem godzinę. Po czym na benzynie normalnie odpalił i nie gasl. Przejexhalem znow 10 km. Zatankowałem gaz do pełna i benzynę do 1/3 (bylo trochę ponad rezerwe). Przy zatrzymaniu sie na stacji auto tez nie gaslo. Dojechałem na parking pod domem i tez nie gaslo przelaczylem na gaz i dalej chodzilo bez problemów.
Kordyt
Początkujący

12 Lip 2017, 22:30

Filtr powietrza sprawdzony - czysty jak pupa niemowlęcia.
Auto na jałowym ma obroty 7 k.
Kordyt
Początkujący

13 Lip 2017, 14:35

Kordyt napisał(a):Od momentu jak nie moglem odpalic odczekalem godzinę. Po czym na benzynie normalnie odpalił i nie gasl. Przejexhalem znow 10 km. Zatankowałem gaz do pełna i benzynę do 1/3 (bylo trochę ponad rezerwe). Przy zatrzymaniu sie na stacji auto tez nie gaslo. Dojechałem na parking pod domem i tez nie gaslo przelaczylem na gaz i dalej chodzilo bez problemów.

Może więc przycvzyną był za mały stan paliwa w obu zbiornikach?
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

13 Lip 2017, 20:25

Może. No dlatego pierwsze co to pojechalem dolac pb98 i gaz. Moze tu i tu bylo malo efekt sie nalozyl i zgaslo. Chociaz wydawalo mi sie ze to niemozliwe. Moja mama ma punto w lpg non stop jezdzi prawie na oparach benzyny i nie ma takiego problemu :mrgreen:
Kordyt
Początkujący

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Nissan Juke Nismo
    Nissan Juke Nismo obrazuje ducha innowacji i wzbudza zainteresowanie, dzięki któremu koncepcja Nismo stała się jedną z najbardziej uznawanych nazw w sportach samochodowych oraz w grach. Wprowadzając markę Nismo do ...

27 Lip 2017, 11:24

Kordyt napisał(a):nagle auto zaczelo drzeć zaczela migac kontrolka gazu i zgasł
Po tym miganiu można też się dowiedzieć jaki to błąd. Przypuszczam że w twoim przypadku to było coś z ciśnieniem gazu.

Kordyt napisał(a):Moja mama ma punto w lpg non stop jezdzi prawie na oparach benzyny i nie ma takiego problemu
Do czasu :) jeżdżąc na oparach benzyny raz że w zbiorniku zbiera się wilgoć (może nie w lato ale w chłodniejsze dni i zimie na pewno), a dwa że można w ten sposób załatwić pompę paliwa. Oczywiście każdy robi jak uważa ale wskazane jest tankować przynajmniej połowę baku co jakiś czas, a na pewno nie utrzymywać rezerwy benzyny jeżdżąc na LPG.
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999

27 Lip 2017, 11:28

Pewnie tak. No dlatego od tamtej pory jeżdżę już na pelnym baku benzyny.
Kordyt
Początkujący

27 Lip 2017, 14:35

Kordyt napisał(a):Pewnie tak. No dlatego od tamtej pory jeżdżę już na pelnym baku benzyny.
Wystarczy jak będziesz tankował na około 3/4 jak paliwo spadnie do około 1/4 baku. To jest taki bezpieczny sprawdzony poziom, a i tankować za często benzyny nie trzeba :)
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999