Avensis T27 z LPG - co sprawdzić i czy warto się interesować?

15 Lut 2023, 13:26

Witam,
Przymierzam się do zakupu Avensisa T27 2.0, mam upatrzoną i chce jechać ją obejrzeć.
Tylko już jeździ 10 lat na LPG ( zrobiono już 200tyś KM na LPG ), lepiej odpuścić tą sztukę z takim przebiegiem na LPG, czy nie ma czego się bać?

Dzięki
haku33
Nowicjusz

Auto: VW Golf 3
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1994

15 Lut 2023, 13:37

Przy takich kwotach zakupu o wiele pewniej samemu zamontować lpg, na dobrych częściach i odpowiednio serwisować

200k na log to sporo, do tego 10 letnia instalacja również będzie wymagała wymian gratów. Kwestia o ile taki egzemplarz jest tańszy od średniej, jeśli w ogóle jest. Osobiście bym tego nie kupił jeśli różnica pomiędzy ceną tego egzemplarza a średnią ceną rynkową nie byłaby w stanie pokryć kosztów ewentualnego remontu silnika
franccc
Stały forumowicz

Przebieg/rok: >50tys. km

15 Lut 2023, 14:13

franccc napisał(a):200k na log to sporo
To prawda.

Musisz dokładnie obejrzeć zobaczyć jaką ma instalację gazową. Zapytaj sprzedającego niech Ci podeśle info co tak dokładnie siedzi z jakich komponentów się składa i czy coś było przy niej robione wymieniane od nowości, możesz wrzucić na forum jak będziesz miał takie info to zobaczymy. Przy 10 latach zbiornik wymaga homologacji lub wymiany i mogą być tez inne rzeczy jak np. parownik, wtryski itd. Chyba, że już było to robione.

Tak z ciekawości jaki przebieg ma to auto skoro 200 tkm jest na LPG?
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

15 Lut 2023, 15:08

Właśnie kwota nie jest jakaś niższa nie wiadomo ile, jest w średniej rynkowej avensiski bez gazu.
275tys ma najechane w sumie.
Reduktor był wymieniany. I to tyle co do instalacji, tak butla do wymiany będzie.
Co tak patrzyłem trochę po internecie, to ludzie mają niby po 8 / 10 / 14 lat instalacje i piszą, że bez zmian, jest wszystko ok.
Ale chciałbym się poradzić właśnie tutaj na forum, na co przypatrzyć się bardziej przy ogledzinach.
Może nie ma co skreślać samochodu odrazu, co myślicie?
haku33
Nowicjusz

15 Lut 2023, 15:20

haku33 napisał(a):Co tak patrzyłem trochę po internecie, to ludzie mają niby po 8 / 10 / 14 lat instalacje i piszą, że bez zmian, jest wszystko ok.

Jak samochód stoi to się nie psuje :mrgreen:
Co innego mieć instalację 10 lat a co innego 200 tysięcy kilometrów.

haku33 napisał(a):Może nie ma co skreślać samochodu odrazu, co myślicie?

Sam sobie odpowiedz, ryzyko wtopy jest znacznie większe a premii za to ryzyko nie ma bo auto kosztuje tyle co normalnie.

haku33 napisał(a):na co przypatrzyć się bardziej przy ogledzinach

Wątpię żeby sprzedający pozwolił ci silnik rozebrać :mrgreen:
franccc
Stały forumowicz

Przebieg/rok: >50tys. km

15 Lut 2023, 15:32

Jak stoi to się nie psuje no racja :D :D
Nie no rozbierał silnika to nie będę :mrgreen:
To musiałbym ugadać z zejściem ceny jak za nową instalacje ?
haku33
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak bezpiecznie korzystać z pobocza?
    Pobocze zajmuje trzecią pozycję wśród miejsc, gdzie najczęściej dochodzi do wypadków drogowych(1). Choć przepisy jasno określają, kto i w jakiej sytuacji może poruszać się po poboczu oraz kiedy można zatrzymać ...

15 Lut 2023, 16:02

haku33 napisał(a):Może nie ma co skreślać samochodu odrazu, co myślicie?
Zawsze warto sobie rozważyć za i przeciw, obejrzeć samochód itd. Sprzedający wychodzi z założenia że masz gaz to jeździsz taniej a to dodatkowy plus :)

haku33 napisał(a):Reduktor był wymieniany. I to tyle co do instalacji, tak butla do wymiany będzie.
No to już jeden problem można odrzucić ale butla będzie i tak do wymiany więc tu trzeba już liczyć koszt butli plus wymiana na szybko pewnie jakie 800zł no chyba ze zrobisz jej przegląd to będzie trochę taniej ale nie wiadomo czy dostaniesz na kolejne 10 lat.

haku33 napisał(a):Co tak patrzyłem trochę po internecie, to ludzie mają niby po 8 / 10 / 14 lat instalacje i piszą, że bez zmian, jest wszystko ok.
To wszystko zależy... czy na czas były wymieniane filtry, sprawdzane mapy itd. nie jest powiedziane że z góry że będzie źle ale na pewno trzeba przyłożyć się do sprawdzenia takiego samochodu, a i tak wszystkiego raczej nie sprawdzisz.

haku33 napisał(a):Jak stoi to się nie psuje no racja
To już inna kwestia :) i wcale tak nie jest że jak stoi to dobrze :mrgreen:

haku33 napisał(a):To musiałbym ugadać z zejściem ceny jak za nową instalacje ?
No nie wiem czy jak za nową ale na pewno trzeba policzyć wymianę butli, a co tam jeszcze wyjdzie to trudno powiedzieć. Patrzyłeś jakieś z mniejszym przebiegiem tylko w benzynie żeby samemu założyć sobie gaz? Duża różnica wychodzi w cenie?
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

15 Lut 2023, 18:11

Wielka rozprawka nad avenem do którego cały silnik kosztuje 3k a jak dół będzie ok to zrobienie głowy 1,5k ...a potem w innym temacie luzik dieslowy jak to jest tanio i fajnie :D

Co do omawianej sztuki to bez promocji bym nie kupił :ok:
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

15 Lut 2023, 20:07

Byłem obejrzałem, po sprawdzałem.
Wszystko ok, wymiany potwierdzone fakturami/paragonami.
Przy regulacji instalacji gazowej w 2020 roku był na hamowni ( wyszło 147km ) także myślę że jak na 13 lat jest okej .
Jedyne co mnie zaczęło irytować to z lewej strony kierownicy od drzwi lub z pod deski na dolebyło tam słychać "działanie silnika/prace silnika" nie , że to jakoś bardzo ale mnie to jakoś denerwowało , orientuje się ktoś co to może być? Czy tak ma być?
haku33
Nowicjusz

16 Lut 2023, 08:13

Zapytaj o valvematic i skrzynie. Zwrócić trzeba uwagę na pracę sprzęgła.
Co do odgłosów to trudno powiedzieć. Jeździłem t27 i nic szczególnego nie słyszałem.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe