Nagłe hamowanie i BĘC !!!!!

04 Sie 2018, 09:28

Na drodze szybkiego ruchu koleś raptem ostro zahamował żeby zjechać na stacje benzynową. Jadący za nim pojazd zdarzył wyhamować, ale już następny nie. Czy to jest ewidentnie wina tego ostatniego, i czyja by była wina jeśli drugi pojazd nie zdarzyłby wyhamować. Ciekawy tez jestem czy można kogoś współobwinić kolizji za nagłe zahamowanie. dzięki i pzdr.
BaldArt
Nowicjusz

04 Sie 2018, 09:42

Praktycznie zawsze jest to uznane za winę tego z tyłu-niezachowanie bezpiecznej odległości.
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Pieniężno
Prawo jazdy: 29 11 1984
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Manualna

04 Sie 2018, 09:54

Ale czy na drodze ekspresowej nie mamy zawsze pasa dodatkowego do zjazdu np na stacje? Bo jeżeli w takiej sytuacji był taki pas a kierowca w ostatniej chwili zdecydował się skręcić na niego ostro hamując to według mnie on stworzył zagrożenie i jest winny całego zajścia
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

04 Sie 2018, 10:09

Tak tez i ja to widzę, natomiast wczoraj przy piwku rozgorzała na ten temat ostra dyskusja. W przepisach ruchu drogowego jest tak:
"2. Kierujący pojazdem jest obowiązany:

jechać z prędkością nieutrudniającą jazdy innym kierującym;
hamować w sposób niepowodujący zagrożenia bezpieczeństwa ruchu lub jego utrudnienia;
utrzymywać odstęp niezbędny do uniknięcia zderzenia w razie hamowania lub zatrzymania się poprzedzającego pojazdu."
Stąd moje pytanie, w jakiej sytuacji i czy w ogóle jest możliwość uznania za współwinnego kolizji kierującego pojazdem hamującym.
Przykład: zostawił ślady hamowania na drodze albo został zarejestrowany kamerą itp.
BaldArt
Nowicjusz

04 Sie 2018, 10:13

A jak się będzie tłumaczył że mu coś wyskoczyło i zrobił hamowanie i manewr omijania akurat na stację.
BaldArt
Nowicjusz

04 Sie 2018, 10:29

Na drodze krajowej nie było by dyskusji, ten z tyłu winny Ale na ekspresowej? Sam nie wiem, według przepisów raczej nie da się tego ustalić bo z 1 strony nie powinien ostro hamować stważając zagrożenie A z drugiej ten z tyłu powinien zachować bezpieczną odległość aby uniknąć zderzenia
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    Samochody klasy A - przegląd rynku
    Najmniejsze miejskie samochody mają na naszym rynku ustabilizowaną pozycję – przede wszystkim ze względu na swoją cenę, która rzadko przekracza kwotę 40 tys. zł. Co więcej, producenci coraz lepiej wyposażają ...

04 Sie 2018, 11:55

No własnie jest to dość ciężki temat i wszystko zależy od interpretacji policji co w praktyce oznacza ten z tyłu winien. Nawet ostatnio w TV widziałem przypadek, że babka autobusem ruszała z przystanku , a koleś ją wyprzedził i odrazu zahamował żeby skręcać w lewo i BĘC!!! Werdykt policji - winna babka z autobusu. :shock:
Ciekawy jestem czy choć jeden przypadek został uznany za winę hamującego i w jakich okolicznościach to się odbyło.
BaldArt
Nowicjusz

04 Sie 2018, 12:01

BaldArt napisał(a):Ciekawy jestem czy choć jeden przypadek został uznany za winę hamującego i w jakich okolicznościach to się odbyło.

Gdybyś to Ty nagle i bez powodu hamował przed policjantem, prokuratorem, czy sędzią(że o premierze rządu już nie wspomnę), to w takim przypadku prawdopodobieństwo uznania winnym osobę hamującą jest bardzo duże(pewnie graniczące z pewnością) :lol:
Zwykły szaraczek zawsze usłyszy formułke-"niezachowanie bezpiecznej odległości" :/
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Pieniężno
Prawo jazdy: 29 11 1984
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Manualna

04 Sie 2018, 12:13

No tak. Niestety zdarzenie które przytoczyłeś nie podlega żadnej dyskusji :(
Zobaczymy, może da ktoś przykład z ludźmi równymi wobec prawa.
BaldArt
Nowicjusz