Benzyna dla dziewczyny 6 tyś , małe miejskie autko

12 Sty 2022, 01:07

Witam
dziewczyna rok po zdaniu prawka dotarła swoje stare wv polo 1.4 1999r :D
rdza zmusza ją do zmiany samochodu :)

budżet to 6000/6500zł ( + około 2000 zostawia sobie na pierwsze naprawy)
w gre wchodzi tylko benzyna lub benzyna z gazem (robi małe dystanse więc diesel na 100% odpada)

napewno musi to być samochód mały (np auto pokroju seat leon uważa za dość spory :D )

jej takie pierwsze typy (raczej wizualnie póki co) to
citroen c3
hyundai getz

z wymagań to podstawowe el szyby przód ,wspomaganie kierownicy i chociażby ta MANUALNA klima :) ( i żeby dało się tym ruszyć pod górkę jak się tą klime włączy :lol: :lol: )

co sądzicie , na co jeszcze można zwrócić uwagę? (wiem że w tym budżecie nie ma co się skupiac na 1 modelu tylko brać to co w dobrym stanie ale najpierw trzeba zebrać kilka tych modeli wartych uwagi :)
haycon
Nowicjusz

12 Sty 2022, 22:03

Zerknij jeszcze na Nissana Micrę można coś znaleźć w tym budżecie.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

16 Sty 2022, 17:46

Też polecam "żabkę" - sama jestem użytkowniczką k12 - zmieści się wszędzie, wszystko widać (ma bardzo duże pole widzenia). Kupiłam 2 lata temu do zawożenia dzieciaków do przedszkola. Jakieś średniej wielkości zakupy też się zmieszczą. Po zakupie wymieniliśmy opony, akumulator, hamulce i płyny (czyli w sumie taki standard po zakupie auta). Z awarii przez ten czas: padł silniczek od otwierania bagażnika (groszowa sprawa), wentylatorek od nawiewu - złamała się łopatka (koszt to około 300 zł z robocizną) i wywaliłam alarm (350 zł demontaż) bo przestałam używać jej codziennie i alarm zjadał akumulator. Swoją kupiłam za 6 tyś z przebiegiem niecałe 80 tyś. Z minusów - nie nadaje się totalnie na utwardzone drogi, czuć każdą dziurę. Nawet wyższe progi zwalniające potrafi poczuć - szczególnie przy pełnym obłożeniu. Prędkość maksymalna też nie jest zabójcza - 110-120 to max i tak czujesz się jak przy otwartych szybach (słabo wygłuszone wnętrze). Moja jest z 2004 roku i ma już drobne przetarcia tapicerki czy lekko zdartą kierownicę, ale to taka kosmetyka przy aucie w tym wieku. Niestety mam urwaną antenę i radio do d... więc działa bardzo wybiórczo. Ale to minusy mojego egzemplarza. Z racji przeprowadzki będę musiała się z nią rozstać, ale zostaje w rodzinie, dostanie ją siostra której to auto też bardzo pasuje. Ja muszę poszukać na "wioskę" czegoś wyższego :( K12 polecam z czystym sumieniem - nawet wysoka osoba siedzi w niej z tyłu dość wygodnie, prowadzi się lekko. Gdybym nie musiała - nie wymieniłabym jej na nic innego.
Famii
Nowicjusz

Miejscowość: Gdynia
Prawo jazdy: 03 03 2008

22 Sty 2022, 13:27

Bump ktos cos jeszcze? Na jakie silniki patrzec najbardziej np w takim citroen c3, corsa c, hyundai getz?
haycon
Nowicjusz

22 Sty 2022, 13:30

To co będzie w lepszym stanie z segmentu B. W tym budżecie nie ma co wybrzydzać, trzeba jechać i oglądać bo dobre auta schodzą w kilka dni.
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007