Benzyna do 10-15 tys

29 Paź 2017, 18:25

Witam serdecznie,
Od jakiegoś czasu rozglądam się za pierwszym własnym autem i tu ogromna prośba o pomoc w jego znalezieniu. Planuję z niego korzystać przez co najmniej najbliższy rok - dwa. Do rzeczy.
Budżet jak w temacie, nie chciałbym przekroczyć 16 tys. wliczając w to tzw. pakiet startowy + ubezpieczenie. Współwłaścicielem będzie ktoś z rodziny, kto jakieś tam zniżki już ma.
Przebiegi - auto ma służyć głównie do dojazdów do pracy (ok. 10km w jedną stronę). W sezonie wiosenno-letnim jakiś wypad za miasto i właściwie tyle, stąd wybór padł na benzynę - słuszny mam nadzieję?
Silnik tu właściwie mam mały mętlik. Z jednej strony nie chciałbym muła, sporadycznie jeżdżę 3 letnią octavią TSI 105km i taka moc wydaje się mi wystarczać. Choć z drugiej strony nie mam żadnego punktu odniesienia do aut nieco mocniejszych, a jak wiadomo do dobrego szybko można się przyzwyczaić :D
Nadwozie większość czasu będę jeździł sam lub z dziewczyną więc najrozsądniejszym wyborem będzie sedan, coupe bądź hatchback.
Typy
Jestem 23 letnim, pracującym studentem, chciałbym aby auto się dość dobrze prezentowało i przede wszystkim dawało radość z jazdy. Praktycznie od zawsze podoba mi się e46, jednak czytając różne fora uświadomiłem sobie, że znalezienie egzemplarza w przyzwoitym stanie może być wyzwaniem. Większość osób poleca r6 - sam celowałbym w wersję 150 lub 170 konną. Nie wiem tylko czy w tym budżecie znajdę coś sensownego?
Wizualnie podoba mi się również:
- audi a4 b5, a3 8L 1.6 - 1.8 (wizualnie zdecydowanie bardziej podchodzi mi następna generacja, no ale to już chyba nie ten budżet?)
- peugot 407
- mazda 3, 6
- focus mk2
- fiat grande punto
- toyota corolla

Jeśli chodzi o ople - o ile podobają mi się z zewnątrz tak w środku zupełnie nie mój klimat.

Mam nadzieję, że o niczym istotnym nie zapomniałem. Póki co chciałbym ograniczyć wybór do 2-4 modeli, później dopiero poproszę o ocenę wybranych już ogłoszeń. Z góry dzięki za wszelkie odpowiedzi/uwagi :)
pykpyk
Nowicjusz

Prawo jazdy: 02 01 2011
Auto: Nie mam

29 Paź 2017, 20:09

Tak na szybko

1. Tak, znajdziesz w tym budżecie e46 z R6 we w miarę rozsądnym stanie. Problemy będą dwa - zjeździsz maaaaasę kilometrów, żeby je znaleźć a później koszty utrzymania nie będą niskie, zaczynając od oc poprzez np. większą ilość oleju w silniku niż w standardowym r4
2. A4 B5 to już stary trup, poza tym koszt wymiany przedniego zawiasu będzie sporym % udziałem w wartości całego auta. Za te kilkanaście tys pomyślałbym raczej o b6 2.0/131, ale tutaj rynek zalany jest szrotem z Niemiec ściąganym w każdym możliwym stanie (+to samo zawieszenie i "przepłacanie za markę". A3 w sumie podobnie, za zadbane egzemplarze fanboje potrafią żądać kosmicznych sum.
3. 407 spoko, na mieście troszkę przeszkadza duży przedni zwis, kwestia przyzwyczajenia, celowałbym raczej w 2,0 niż 1.8. Zerknij też na 307 bo na Twoje potrzeby powinien wystarczyć a prawdopodobnie kupisz go w lepszym stanie/młodszy/z niższym przebiegiem
4. Mazdy ok ale podstawowym problemem jest korozja, można je podzielić na te już zrobione i do zrobienia na już. Jeśli auto ma stać pod chmurką to chyba bym odpuścił.
5. Focus spoko
6. Grande punto też spoko ale zastanów się co tak naprawdę chcesz bo a4, 407 czy mazda 6 to auta segmentu d, punto segmentu b, jest duża różnica w wielkości i wyposażeniu. Przy GP masz największą szansę na auto od pierwszego właściciela i z PL salonu.
7. Corolla spoko, silniki 1.4/1,6 ok

Ode mnie wspomniany wyżej 307, civic 7, możesz popatrzeć w stronę laguny mk2 fl 2.0T. Jako tańszą opcję, tak do 8-10k podrzucam Ci volvo s40/v40.

IMO, dla Twoich potrzeb wybór pomiędzy 307 a focusem, ew. właśnie ww volvo.
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

29 Paź 2017, 23:52

Dzięki za tak obszerną odpowiedź! :) e46 nadal będę miał na uwadze jednak mam świadomość, że ciężko ją będzie znaleźć w pobliżu Bydgoszczy.
Co do audi - zgadzam się. Odrzucę w takim razie A4 B5. A3 8L do mniej niż 10k będę miał na uwadze. A3 8P raczej nieosiągalne w tym budżecie, A4 B6 podoba mi się jednak tu również wydaję mi się, że może być problem aby wyrobić z $$.
Peugot 407 z takim silnikiem raczej górna granica, jednak wizualnie również mi się podoba. 307 zbyt spokojny, chciałbym coś bardziej zadziornego :sly:
Mazda niestety pod chmurką - w tym wypadku odpuścić? 6 i 3 w sedanie bardzo mi siadły, choć ta druga trudno dostępna.
Corolla zostaje na liście. Focus tak samo, jaki silnik brać pod uwagę, 1.6?
Co do GP - tu akurat odezwał się zdrowy rozsądek, bo wizualnie nie mam zastrzeżeń, a w tym przedziale otrzymam chyba najmłodsze auto z wszystkich ww.

Co do segmentu - nie mam w 100% jednoznacznej odpowiedzi. Większość czasu będę jeździł sam lub z dziewczyną więc wybór zawężam do mniejszego sedana, coupe lub hatchbacka.
pykpyk
Nowicjusz

30 Paź 2017, 00:01

Spokojnie znajdziesz e46 w tych pieniadzach. Oczywiście R6 od 2.0 począwszy. Masz budżet pozwalający na zakup na prawdę ładnej e46 R6 w sedanie. Może jakieś coupe się trafi ale ciężej upolować coś sensownego w tej cenie.
Grande punto, miałem okazje pojeździć, jakość wnętrza/ plastików wręcz tragiczna, na wymioty mnie bierze jak przypomnę sobie ten samochód.

Corolla- jak najbardziej ok, wybór bardzo zdroworozsądkowy. Samochód trwały, jakościowo nie ma się do czego przyczepić ( w następcy -aurisie niestety nie jest już tak kolorowo ) jednak nie dostarczy tyle frajdy co e46 ;)
kirin88
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 10
Prawo jazdy: 0- 0-2006
Auto: BMW & ROVER
Silnik: V8 :D
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 1995

30 Paź 2017, 23:03

Obawiam się, że z coupe już mógłby być problem. Nawet w sedanie o e46 2-2.2L w moim zasięgu $$ ciężko. Przeglądałem dziś ogłoszenia i kilka z nich wrzucam do oceny :)

e46
OC do końca stycznia, olej niedawno wymieniony, można wymienić gumy na moście (niewiele mi to niestety mówi) poza tym podobno wszystko ok, cena do lekkiej negocjacji
[link do oferty na Olx wygasł]
Za mało zdjęć żeby cokolwiek ocenić wg. mnie
Nie wiem czy kwestia zdjęcia ale mam wrażenie, że zderzak przedni z prawej strony nie jest spasowany? Poza tym długo już wisi

Corolla, salon PL, niski przebieg o ile prawdziwy
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

I focus, jw.
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Z audi póki co zrezygnuję, sam zakup oscylowałby w górnej granicy mojego budżetu, a trafiając na tykającą bombę, przy odłożonych +/- 17 tys, mógłby powstać mały problem.. :P
pykpyk
Nowicjusz

30 Paź 2017, 23:32

1. Wygląda przyzwoicie
2. Polift za 12k to nie może być nic dobrego. Zobacz tylko na samą kierownice jaka wygryziona. Drzwi kierowcy inny kolor
3. Wygląda możliwie ale jak zauważyłeś coś tam ten zderzak nie leje. Coś było robione
4. Corolla taka bez szału trochę kolorowa.
5. Focus miał napewno przygodę z przodu i kierownica wydaje mi się obszywana co za tym idzie przebieg wałek
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak zaplanować bezpieczny wyjazd na urlop?
    Rozpoczął się czas wakacyjnych wyjazdów, a więc i zwiększonego natężenia ruchu. Wiąże się z tym niestety duża liczba wypadków drogowych, do których w ubiegłym roku najczęściej dochodziło w sierpniu, a ...

30 Paź 2017, 23:47

Dziękuję za ocenę. Co wprawne oko to wprawne oko. Przyglądam się temu focusowi i nic nie widzę :D Bmw, nr 3 warto zobaczyć czy ten zderzak ją dyskwalifikuje jako potencjalną minę? 15 km ode mnie więc niedaleko w sumie. Co do pierwszej, podobno obecny właściciel jest nią obecnie w DE, wraca w czw. Warto pojechać ją obejrzeć? Ponad 70 km.. może udałoby mi się załatwić jakieś auto na weekend.
pykpyk
Nowicjusz

31 Paź 2017, 00:49

Masz blisko możesz obejrzeć. Zderzak jej nie dyskwalifikuje, w oryginale i tak nie znajdziesz a napewno nie BMW i nie za taką kasę. Wydaje mi się że prawy błotnik też pomalowany całkiem niedawno. Trzeba by było zweryfikować co tam z tym się działo czy nie było grubo. Tamta niebieska ma duży plus że LPG bo nie ma coś się oszukiwać w Twoim przypadku to około 10/12 benzynki srednio będzie palić na krótkich odcinkach po mieście. Jedz obejrzyj srebrna i tak masz pod nosem, ale nie napalaj się może ten zderzak to tylko regulacja (łatwa sprawa)
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

31 Paź 2017, 11:50

Odnośnie tej niebieskiej. LPG jest od Prinsa, w styczniu zmieniał butlę. Dopytałem jeszcze o co chodzi z tą gumą na moście - ponoć przy włączaniu 1 czasem słychać pukanie ze strony mostu. Coś poważnego?

Zapytałem jeszcze o nr VIN : WBAAV110X0FU01432
pykpyk
Nowicjusz

31 Paź 2017, 14:54

Trochę stary gaz ale dla tego silnika to nie jest groźne jak było wszystko serwisowane jak należy.
pykpyk napisał(a):Dopytałem jeszcze o co chodzi z tą gumą na moście - ponoć przy włączaniu 1 czasem słychać pukanie ze strony mostu. Coś poważnego?
przegub elastyczny ktory łączy wał z dyfrem i z drugiej strony ze skrzynią. Cena około 200 zł Ale stukać może też podpora wału też coś koło 200. Ale równie dobrze stukać może sam dyfer co jest już poważniejszą usterką.
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

31 Paź 2017, 15:04

Najlepiej to się przejechać i podczas jazdy na dwójce/trójce dać gaz w opór, jeśli to będzie coś od dyfra/wału to nawet głuchy wykryje.

Pukanie przy wrzucaniu 1 biegu jakoś dziwnie brzmi. Czyżby ktoś jednak palił gumę na jedno koło pod szkołą? ;)
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007

31 Paź 2017, 15:52

galakty napisał(a):Czyżby ktoś jednak palił gumę na jedno koło pod szkołą?
napewno jej to nie ominęło. Jak nie u tego właściciela to u ktoregoś poprzedniego. Niestety takie przeznaczenie u młodziaków dostała seria 3
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

31 Paź 2017, 20:37

W czw będzie wracał z Niemiec przez Bydgoszcz to gdzieś się umówimy i obejrzę auto. Zauważyłem nowe zdjęcia w ogłoszeniu, mógłby ktoś rzucić okiem czy nic tam podejrzanego nie widać?
pykpyk
Nowicjusz

31 Paź 2017, 20:53

Zauważyłem tyle że jest założona Holenderska instalacja gazowa, bardzo nie dobrze. Nie wiem jak u Ciebie w regionie ale u nas jak to gazownicy widzą to zamykają maskę i mówią z uśmieszkiem na twarzy że nie mają czasu lub a to jeszcze w ogóle jeżdżą na gazie? Sam kiedyś miałem Holendra tylko że w Volvo, nie mam dobrych doświadczeń zawsze coś z tym gazem było nie tak.
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

31 Paź 2017, 21:07

Z ciekawości sprawdziłem co w okolicy słychać i dosłownie niecały km ode mnie jest auto serwis holenderskich instalacji gazowych. Tyle lat już stoi i dopiero teraz dowiedziałem się co tam jest.
Jakie problemy mogą się z tym wiązać? Wpływa to w zły sposób na samą kulturę pracy silnika i sam jego stan?
pykpyk
Nowicjusz