REKLAMA
Witam serdecznie,
Od jakiegoś czasu rozglądam się za pierwszym własnym autem i tu ogromna prośba o pomoc w jego znalezieniu. Planuję z niego korzystać przez co najmniej najbliższy rok - dwa. Do rzeczy.
Budżet jak w temacie, nie chciałbym przekroczyć 16 tys. wliczając w to tzw. pakiet startowy + ubezpieczenie. Współwłaścicielem będzie ktoś z rodziny, kto jakieś tam zniżki już ma.
Przebiegi - auto ma służyć głównie do dojazdów do pracy (ok. 10km w jedną stronę). W sezonie wiosenno-letnim jakiś wypad za miasto i właściwie tyle, stąd wybór padł na benzynę - słuszny mam nadzieję?
Silnik tu właściwie mam mały mętlik. Z jednej strony nie chciałbym muła, sporadycznie jeżdżę 3 letnią octavią TSI 105km i taka moc wydaje się mi wystarczać. Choć z drugiej strony nie mam żadnego punktu odniesienia do aut nieco mocniejszych, a jak wiadomo do dobrego szybko można się przyzwyczaić
Nadwozie większość czasu będę jeździł sam lub z dziewczyną więc najrozsądniejszym wyborem będzie sedan, coupe bądź hatchback.
Typy
Jestem 23 letnim, pracującym studentem, chciałbym aby auto się dość dobrze prezentowało i przede wszystkim dawało radość z jazdy. Praktycznie od zawsze podoba mi się e46, jednak czytając różne fora uświadomiłem sobie, że znalezienie egzemplarza w przyzwoitym stanie może być wyzwaniem. Większość osób poleca r6 - sam celowałbym w wersję 150 lub 170 konną. Nie wiem tylko czy w tym budżecie znajdę coś sensownego?
Wizualnie podoba mi się również:
- audi a4 b5, a3 8L 1.6 - 1.8 (wizualnie zdecydowanie bardziej podchodzi mi następna generacja, no ale to już chyba nie ten budżet?)
- peugot 407
- mazda 3, 6
- focus mk2
- fiat grande punto
- toyota corolla
Jeśli chodzi o ople - o ile podobają mi się z zewnątrz tak w środku zupełnie nie mój klimat.
Mam nadzieję, że o niczym istotnym nie zapomniałem. Póki co chciałbym ograniczyć wybór do 2-4 modeli, później dopiero poproszę o ocenę wybranych już ogłoszeń. Z góry dzięki za wszelkie odpowiedzi/uwagi