[30-40]- benzyna, głównie miasto

17 Sty 2018, 19:52

Cześć!

Na wiosnę chcę zmienić obecny samochód na coś znacznie młodczego. Mam kilka typów, którymi jestem zainteresowany, ale chętnie poznam zdanie innych osób, otóż:

Budżet: 30-40tys
Przeznaczenie: Głównie miasto. Czasami dalszy, weekendowy wypad - rocznie ok 20-25 kkm.

Wymagania:
+ benzyna- dlatego, że głównie miasto. Diesla nigdy nie miałem i boję się przesadnych kosztów eksploatacji.
+ rocznik- min 2010
+ zapewniające znośną dynamikę jazdy
+ wyposażenie- fajnie jakby było z tej epoki
+ mało awaryjne :D:D
+ odpada kombi

Co mam na oku:
- Mazda 3 IIgen - 2.0 benzyna
- Honda Civic 8gen (polift) - 1.8 benzyna
- Citroen C5 III - 2.0 benzyna
- Mazda 6 II gen - 2.0 benzyna
- Seat leon 2 (polift) - 1.8 benzyna

* Kolejność nie jest przypadkowa. Najbardziej skłaniam się ku Maździe 3 - ze względu na z reguły fajnie wyposażone i nie zajechane egzemplarze.

Dzięki za pomoc :happy:
EL522
Obserwowany

Auto: -

17 Sty 2018, 21:21

Mazda spoko, chąda spoko, c5 spoko, kolejna mazda spoko, leon nie spoko ze względu na lipny silnik
Swoją drogą uważaj na korozję w mazdach
Zdecyduj się też czego dokładnie oczekujesz od auta bo pomiędzy civic'iem a takim c5 jest spora różnica w dostępnej przestrzeni

IMO "złotym środkiem" może być laguna 2.0/2.0T
Jeśli zdecydujesz się jednak na kompakta to popatrz na s40
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

17 Sty 2018, 22:08

Dzięki za odpowiedź.
Właśnie słyszałem, że użytkownicy Mazd 3 narzekają na cienki i podatny na zarysowania lakier - natomiast co do samej korozji to jest podobno o niebo lepiej niż w mazdach pierwszej generacji. Jest jakiś użytkownik tego modelu- chętnie posłucham opinii?

Co do użytecznej przestrzeni - obecnie jeżdżę sedanem(dość pojemnym) - natomiast jest to pojemność, której i tak nie wykorzystuję. Podróżuję głównie z dziewczyną i nie widziałbym problemu by przesiąść się w mniejsze gabarytowo auto.

Co do laguny - to fakt- w tej cenie można kupić fajnie wyposażony egzemplarz, ale nie wiem- trochę mnie odpycha to auto :D...

Volvo s40- jaki silnik benzynowy polecasz?
EL522
Obserwowany

Auto: -

18 Sty 2018, 19:12

Z korozją jest lepiej niż było ale nadal nie idealnie.

W S40 każdy silnik będzie ok.
1.6, 1.8, 2.0 to silniki od forda (s40 to technicznie to samo co focus 2)
2.4, 2.5T to pięciocylindrowe, pancerne jednostki od volvo
W tej kasie możesz przebierać, weź to co najbardziej odpowiada Ci pod względem osiągów.

W sumie nie wiem dlaczego nie wpadło mi to do głowy wcześniej - astra j 1.4T
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Alergia za kierownicą - jak sobie z nią radzić?
    Razem z wiosną przyszedł ciężki czas dla alergików, uczulonych na pyłki i kurz. Prowadzenie auta w tym okresie jest dla uczuleniowców szczególnie uciążliwe. Łzawienie oczu, silny katar, obniżona koncentracja ...
    Audi AI remote parking pilot - garage pilot
    Funkcja automatycznego parkowania Audi AI remote parking pilot oraz funkcja automatycznego wjazdu do garażu Audi AI remote garage pilot znacznie ułatwiają parkowanie. Systemy samoczynnie wprowadzają pojazd na równoległe ...