[30-40]- benzyna, głównie miasto

17 Sty 2018, 19:52

Cześć!

Na wiosnę chcę zmienić obecny samochód na coś znacznie młodczego. Mam kilka typów, którymi jestem zainteresowany, ale chętnie poznam zdanie innych osób, otóż:

Budżet: 30-40tys
Przeznaczenie: Głównie miasto. Czasami dalszy, weekendowy wypad - rocznie ok 20-25 kkm.

Wymagania:
+ benzyna- dlatego, że głównie miasto. Diesla nigdy nie miałem i boję się przesadnych kosztów eksploatacji.
+ rocznik- min 2010
+ zapewniające znośną dynamikę jazdy
+ wyposażenie- fajnie jakby było z tej epoki
+ mało awaryjne :D:D
+ odpada kombi

Co mam na oku:
- Mazda 3 IIgen - 2.0 benzyna
- Honda Civic 8gen (polift) - 1.8 benzyna
- Citroen C5 III - 2.0 benzyna
- Mazda 6 II gen - 2.0 benzyna
- Seat leon 2 (polift) - 1.8 benzyna

* Kolejność nie jest przypadkowa. Najbardziej skłaniam się ku Maździe 3 - ze względu na z reguły fajnie wyposażone i nie zajechane egzemplarze.

Dzięki za pomoc :happy:
EL522
Obserwowany

Auto: -

17 Sty 2018, 21:21

Mazda spoko, chąda spoko, c5 spoko, kolejna mazda spoko, leon nie spoko ze względu na lipny silnik
Swoją drogą uważaj na korozję w mazdach
Zdecyduj się też czego dokładnie oczekujesz od auta bo pomiędzy civic'iem a takim c5 jest spora różnica w dostępnej przestrzeni

IMO "złotym środkiem" może być laguna 2.0/2.0T
Jeśli zdecydujesz się jednak na kompakta to popatrz na s40
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

17 Sty 2018, 22:08

Dzięki za odpowiedź.
Właśnie słyszałem, że użytkownicy Mazd 3 narzekają na cienki i podatny na zarysowania lakier - natomiast co do samej korozji to jest podobno o niebo lepiej niż w mazdach pierwszej generacji. Jest jakiś użytkownik tego modelu- chętnie posłucham opinii?

Co do użytecznej przestrzeni - obecnie jeżdżę sedanem(dość pojemnym) - natomiast jest to pojemność, której i tak nie wykorzystuję. Podróżuję głównie z dziewczyną i nie widziałbym problemu by przesiąść się w mniejsze gabarytowo auto.

Co do laguny - to fakt- w tej cenie można kupić fajnie wyposażony egzemplarz, ale nie wiem- trochę mnie odpycha to auto :D...

Volvo s40- jaki silnik benzynowy polecasz?
EL522
Obserwowany

Auto: -

18 Sty 2018, 19:12

Z korozją jest lepiej niż było ale nadal nie idealnie.

W S40 każdy silnik będzie ok.
1.6, 1.8, 2.0 to silniki od forda (s40 to technicznie to samo co focus 2)
2.4, 2.5T to pięciocylindrowe, pancerne jednostki od volvo
W tej kasie możesz przebierać, weź to co najbardziej odpowiada Ci pod względem osiągów.

W sumie nie wiem dlaczego nie wpadło mi to do głowy wcześniej - astra j 1.4T
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q3 z silnikami 35 TFSI i 35 TDI
    Na polskim rynku dostępne są już nowe wersje kompaktowego SUV’ Audi Q3. Na początek oferowane jest w trzech wersjach silnikowych: 35 TFSI z manualną skrzynią biegów, 35 TFSI ze skrzynią automatyczną S tronic ...