Benzyna+LPG do 35tys czy hybrydowa Toyota Auris 2

25 Lut 2024, 18:27

Miesięczne trasy:
1. 1300km do pracy z czego 840km jadę AOW 460km są to drogi na których jadę około 60km/h
2. 350km autostradą
3. 250km drogami krajowymi i miastami
4. jazda wokół komina
Rocznie wychodzi około 25tyś km.

Cechy auta na których mi zależy:
-KOMBI
-Niskie spalanie
-Niskie koszty napraw
-Bezawaryjność

AOW i Autostradą jadę zazwyczaj 110-130

Im więcej czytam tym trudniej dokonać mi wyboru. wytypowałem sobie w tym budżecie Opla Astre J 1,4T 140KM ale tyle co się naczytałem o problemach ze skrzynią biegów M32, pękających tłokach i innych przypadłościach to aż zwątpiłem w ten wybór. Dodatkowo samo turbo może powodować dodatkowe koszty.

Kolejnym typem była Toyota Avensis T27 1,8 147KM oraz Toyota Auris 1,6 2 132 KM, które wydają się być już mniej problemowe niż Opel. Tutaj tylko cena sięga bliżej 40tyś zł za zadbany egzemplarz.

Takie auta jak Kia CEED, Hyundai I30 oraz Ford Focus odrzuciłem. Może błędnie. Proszę o ewentualnie sprostowanie moich wyborów.

Ostatnio przejechałem się Toytoą Auris 2 w hybrydzie i jechało mi się bardzo dobrze w porównaniu do Toyoty Corolli 2.0 90KM 2003r którą teraz jeżdżę. A dodatkowo odpadają elementy mechaniczne które mogą się zużyć.

Pytanie brzmi czy warto dołożyć drugie tyle do budżetu i wydać około 70tyś zł na hybrydę licząc na niższe koszty utrzymania w perspektywie kilku lat ?

Może są jeszcze inne auta warte uwagi które dobrze współpracują na LPG. Jak już kupie samochód to chcę go użytkować minimum 4 lata. Jeżeli chodzi o hybrydę to wtedy chciałbym ją użytkować minimum 8 lat.
grzywa860
Nowicjusz

25 Lut 2024, 18:56

grzywa860 napisał(a): się być już mniej problemowe niż Opel. Tutaj tylko cena sięga bliżej 40tyś zł za zadbany egzemplarz.

hahah a no widzisz , w końcu wiesz za co się płaci....za spokój
cena nie bierze się z nikąd...no ale to sami Wy to nakręcacie.
toyman40
Stały forumowicz

25 Lut 2024, 19:08

Ja to rozumiem, że za spokój się płaci i skąd się biorą ceny. Teraz głównie mam rozterkę pomiędzy Aurisem a Avensisem. No i zastanawiam się czy warto dopłacić do Hybrydy z tego co czytałem to użytkownik @ArteK wrzucał spalanie benzyny na trasie przy moich prędkościach około 6l/100km co mnie zadowala. Pytanie czy hybryda w moim przypadku to nie przerost formy nad treścią? No i czy warto dopłacić tą różnicę? Czy są jakieś szczególne koszty serwisowe hybrydy? Oleje wymieniam sam.
grzywa860
Nowicjusz

25 Lut 2024, 19:50

grzywa860 napisał(a):Pytanie brzmi czy warto dołożyć drugie tyle do budżetu i wydać około 70tyś zł na hybrydę licząc na niższe koszty utrzymania w perspektywie kilku lat ?
Moja odpowiedź jest tak że jeżeli możesz wydać więcej i chcesz jeździć w miarę spokojnie i bezproblemowo to warto. Tu tylko warto sobie taką Toyotę odpowiednio zabezpieczyć antykorozyjnie. Jak w większości jeździsz sam to spokojnie wystarczy Ci taki Auris lub Corolla hybrydowa.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

25 Lut 2024, 20:06

Rokiko napisał(a):Moja odpowiedź jest tak że jeżeli możesz wydać więcej i chcesz jeździć w miarę spokojnie i bezproblemowo to warto.

A zakładając scenariusz, że jednak nie dołożę i chciałbym zostać w pierwotnym budżecie 35tyś zł. Na jakie auta poza Toyotą Avensis 1,8 147KM oraz Toyotą Auris 1,6 132KM warto zwrócić uwagę? Żeby auto nadawało się do LPG i było w miarę tanie w codziennej eksploatacji oraz ewentualnych naprawach.
grzywa860
Nowicjusz

25 Lut 2024, 20:08

Ja bym poszukał tu Hondy Civic VIII UFO z silnikiem 1.8 i-VTEC tam masz regulację zaworów na tzw. śrubkę. Te silniki jak jeździsz spokojnie nie palą dużo więc nie zawsze ten gaz będzie potrzebny no i jest tu trochę lepiej z zabezpieczeniem antykorozyjnym niż w Toyocie.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Imprezy motoryzacyjne które warto odwiedzić w 2023 roku
    W 2023 roku warto odwiedzić m.in. następujące imprezy motoryzacyjne: Geneva International Motor Show (Genewa, Szwajcaria) - jedna z najważniejszych imprez samochodowych na świecie, gdzie zostaną zaprezentowane najnowsze modele ...
    Czy używane opony są bezpiecznym wyborem?
    Zakup nowych opon to wydatek, który każdy kierowca powinien traktować w kategorii inwestycji – opony są jedynym elementem łączącym auto z jezdnią. To od ich jakości i sprawności zależą nie tylko osiągi samochodu ...

25 Lut 2024, 23:54

grzywa860 napisał(a):Pytanie czy hybryda w moim przypadku to nie przerost formy nad treścią? No i czy warto dopłacić tą różnicę? Czy są jakieś szczególne koszty serwisowe hybrydy? Oleje wymieniam sam.

Wiesz toyota w benyznie to głównie będziesz wymieniał tylko filtry i olej, a hybrydy są bdb, nawet 10 letnie mają parametry nowych, wiem bo miałem ich kilkadziesiąt,
Gdybym miał wybierać między avensisem a aurisem to wybrał bym oczywiście avensisa, bo w aurisie jest niewiele miejsca jak dla mnie,
Hybryda tak jeżeli tylko stricte do miasta, ale jeżeli nie to nie brałbym jej.
Generalnie rzecz biorąc jakakolwiek toyota w banzynie czy hybrydzie to jest strzał w 10 zawsze
Pozatym budżet masz naprawdę skromny jak na naprawdę porządną toyotę
30 tys to gdzieś np. jakiś auris 1.6 2010-2011 albo avensis 2009-2010
toyman40
Stały forumowicz