REKLAMA
Witam,
Obecnie jeździmy z żoną dwoma autami i plan jest taki żeby zmienić te dwa na jedno.
Żona jeździ do pracy Fiatem Panda + LPG 2004 rok (100 km dziennie)
Ja do pracy jeżdżę Oplem Corsa D 1.2 benzyna 2007 rok (16 km dziennie + inne wyjazdy rodzinne). Kupiona w 2008 roku w salonie Opla i zrobione ma 71 tys. km przez te 7 lat użytkowania.
Rodzina 2+1. Corsa trochę mała jak na nasze potrzeby i nie bardzo mam ochotę instalować do niej gaz. Wolałbym zainstalować gaz do czegoś nowszego i większego.
Corsa jest tragiczna na autostradach i ekspresówkach. Przy wyprzedzaniu trochę jej brakuje mocy, bo ma tylko 80 KM. Poza tym przy 130-140 km/h jest już bardzo głośno i nieprzyjemnie - nie można rozmawiać czy słuchać radia.
Co byście polecili? Budżet to ok. 30 tys. + możemy dorzucić 3-4 tys. za zadbany egzemplarz.
Rocznik nie może być starszy niż 2008, bo chcemy zmienić na coś nowszego niż obecnie posiadana Corsa, której bym pewnie nie sprzedawał, gdyby była ciut większa.
Przeczytałem dziesiątki postów tutaj i na lpg-forum i wstępnie wybrałem takie modele:
- Opel Astra H - model kompaktowy
Ponoć do gazu polecany jest w Oplu silnik 1.8 Z18XE 125 KM, ale ostatnie Astry z tym silnikiem to 2006 rok, tak więc będzie raczej 1.8 Z18XER 140 KM.
- Renault Laguna III - model wygodniejszy, mniej kompaktowy
Jakie silniki do tej Laguny do LPG i do wygodnej w miarę ekonomicznej jazdy?
Może coś jeszcze jest warte polecenia?
Z góry dziękuję za pomoc
Pozdrawiam
kocurek7