REKLAMA
Witam wszystkich forumowiczów bardzo serdecznie tych aktywnych i tych czytających
Nie chciełem zaczynać kolejnego tego samego wątku, ale po przeanalizowaniu 70 podstron w tej kategorii mam mętlik w głowie. Proszę o profesjonalną pomoc i radę
Szukam auta do max 10 tys. 60% miasta i 40% trasa. Rocznie robię max 15 tys. (ostatni rok zamknął się w 13 tys. nawet, ale sporo jeździłem służbowym). Raczej zdecydowany jestem na benzynę. Liczy się dla mnie ekonomia w spalaniu ale też nieskomplikowane i niskobudżetowe naprawy. Nie mam jakiś wygórowanych wymagań (obecnie od 2 lat śmigam Saxo 1.2), chciałbym, żeby nowe auto miało te min. 70KM, klimatyzację, 4-drzwi + inne podstawowe wyposażenie. Budżet jak w temacie: max 10k, ale fajnie jakby po targowaniu zamknąć się w 9k.
Po przeanalizowaniu Waszej aktywności na forum składanim się do następujących marek:
- Opel Astra G - 1.6 8V 75 KM lub 80KM, myślę też o 1.4 16V 90KM - pojawia się opcja LPG
- Skoda Fabia kombi w benzynce 1.4 - jeździłem 1.9 SDI po mieście i dawał radę, ale trasa słabo
- Toyota Corolla E11 1.4 benzyna - strasznie trudno znaleźć dobry egzemplarz, mało tych aut
- Peugeot 406 1.6 / 1.8 benzyna - j.w., chociaż trochę więcej niż Toyoty
- Mazda 323F z 2.0 diesel lub benzyna 1.6 16 V - tutaj stan karoserii i rdza mnie przeraża
- VW Golf IV 1.9 TDI / Skoda Octawia I TDI - bez znaczenia jakiej mocy silnik (to tak dosłownie na koniec, gdybym się zdecydował na diesla)
Na koniec dodam, że mieszkam w Poznaniu, więc szukałbym czegoś max w promieniu 50 km.
Z góry będę bardzo wdzięczny za wszelkie wskazówki i sugestie. Opel jest fajnym autem, ale czegoś mi w nim brakuje... Znając siebie wygra zdrowy rozsądek więc padnie na niego Może to dziwne, ale bardziej podoba mi się np. Octawia czy Peugeot 406, Golf IV też jest spoko, ale znalezienie czegoś sensowego w tym budżecie może graniczyć z cudem .Wykluczyłem też Focusa mk1, chociaż początkowo mi się podobał. Na taką decyzję wpłynęły problemy z rdzą, delikatne tylne zawieszenie (torowiska tramwajowe) i spotykane wycieki silników...
Z góry dziękuję za pomoc! Może coś doradzicie "z innej beczki"! Pozdrowienia, Jacek.