Benzyna na miasto za ok. 5000 zł

06 Sie 2018, 01:28

Cześć, poszukuję autka na do jazdy po mieście. Z tego tematu https://www.forumsamochodowe.pl/czy-na-pewno-stac-cie-na-diesla-vt88824.htm wywnioskowałem, że najlepsza dla mnie będzie czysta benzynka. Średnio dziennie robię 22 km (raz 50, raz 15) więc diesel odpada bo nawet nie zdążyłby się nagrzać, podobnie z LPG, zanim się na niego przełączy to dojadę na miejsce. Z drugiej strony czasami w weekendy robię po 200km, ale myślę, że nadal nie ma sensu pchać się w diesla czy LPG. Wyczytałem również, że pasowałoby mi jakieś japońskie autko mniej awaryjne, ale z droższymi częściami, gdyż podejrzewam, że koszt eksploatacji i tak nie wyjdzie wysoki. Lubię małe samochody, hatchbacki, ale coś w stylu Lupo jest zdecydowanie za małe. Nie jest to jednak podstawowe kryterium wyboru, bo i z minivanem nie będę miał problemów. Silnik nie musi być jak najmniejszy bo mam 60% zniżki, ale spalanie im mniejsze tym lepsze, gdyż ma to być samochód do zarabiania. Mam tu na myśli rozsądne koszty związane z tankowaniem (5,6,7l/100km?). Zależy mi na klimatyzacji, oraz przyspieszeniu <11s do setki i żeby to nie był gruz, że zaraz będzie trzeba nową podłogę wspawać, jakieś ogniska korozji mogą być, ale bez przesady. Może być do poprawek mechanicznych/blacharskich. Pytanie czy znajdę coś w okolicach 5 tyś, jak nie to ile muszę dołożyć i jaki samochód wybrać? Nie musicie podawać konkretnych ofert, ale pomóżcie mi się chociaż zorientować w modelach. Pozdrawiam.

Podsumowując:
-benzyna
-klimatyzacja
-na miasto
-<11s do setki
-niskie spalanie
-ewentualnie hatchback
-ok 5000 zł
-nie ideał, ale nie gruz
chester
Nowicjusz

Prawo jazdy: 10 05 2014
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Dodge Gran Caravan
Silnik: 3.3 benzyna
Paliwo: Benzyna
Typ: Inny
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 1996

06 Sie 2018, 15:57

Skąd jesteś to coś się poszuka.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2012

06 Sie 2018, 16:13

Generalnie lubelskie, ale to nie problem podskoczyć gdzieś dalej. Może najpierw lepiej wybrać jakieś konkretne modele, które spełniają moje oczekiwania, a potem szukać ofert? Ale jak coś masz to możesz podesłać.
chester
Nowicjusz

06 Sie 2018, 16:14

chester napisał(a):ale to nie problem podskoczyć gdzieś dalej

Nie ma to ekonomicznego uzasadnienia. Pojedziesz 100-150 km a na miejscu gruz. Szukaj w pobliżu i szybko (bo dobre auta w tej kasie schodzą nawet tego samego dnia).

chester napisał(a):Może najpierw lepiej wybrać jakieś konkretne modele

Te co zawsze w tym budżecie. Nic od wczoraj się nie zmieniło.
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007

06 Sie 2018, 16:35

W tym budżecie nie ma co szukać konkretnego modelu czy marki tylko to co będzie w lepszym stanie i szybko się decydować bo dobre egzemplarze schodzą niemal od razu.

Może coś z tych?
[link do oferty na Olx wygasł] - co prawda silnik lubi olej ale od nowości w jednych rękach więc raczej nie powinien mieć tego problemu i od tego bym zaczął oględziny.
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] - cena trochę spora ale według mnie też warta uwagi.
[link do oferty na Olx wygasł] - nadkola są do ogarnięcia ale za to przegląd i opłaty niemal na rok.
[link do oferty na Olx wygasł]
[link do oferty na Olx wygasł] - błąd w mocy,ten silnik ma 75km.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

06 Sie 2018, 18:47

Ciekawe oferty, chyba zacznę oglądać od tej Hondy.

A jakie są opinie następujących modeli:
Peugeot 206 1.6 109KM
Opel Corsa C 1.8/1.4
VW Polo III 1.4/1.6
Mitsubishi Colt V 1.6 90/103KM
Toyota Yaris I 1.3 86KM

Którymś z tych warto się zainteresować?
chester
Nowicjusz

07 Sie 2018, 15:47

Wszystkie są ok tylko trzeba uważać na rudą zwłaszcza w Polo,Colcie i Yarisie.
Barol
Awatar użytkownika