Benzyniak za ~30 tyś. - co wybrać, jak żyć?

23 Gru 2016, 21:41

Witam, posiadam obecnie 11-letniego Seata Cordoba i chciałbym go wymienić na coś lepszego - nowszego, mniej awaryjnego, bardziej komfortowego. Seat to moje pierwsze auto i niczym innym wcześniej regularnie nie jeździłem.

Rocznie nie robię dużych przebiegów - ok 6-7 tysięcy, ale moja rodzina jest rozwojowa, tak więc bagażnik mógłby mieć co najmniej te ~400l żeby w razie czego i wózek wsadzić i na wakacje pojechać. Auto ma służyć i na miasto i na dłuższe trasy.

Nie znam się zbytnio na autach - chciałbym żeby było w miarę bezobsługowe i bezawaryjne - ma po prostu działać przy minimum poświęconej uwagi.

Czy mogę liczyć na pomoc szanownych forumowiczów? Moje typy to Opel Astra, Skoda Rapid, Kia Ceed, ale jestem otwarty na propozycje.
typowymirek
Nowicjusz

Prawo jazdy: 09 09 2007
Przebieg/rok: 7tys. km
Auto: Seat Cordoba
Silnik: 1.4
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2005

23 Gru 2016, 22:15

Od rapida trzymalbym się jak najdalej. Imo nie ma nic ciekawego do zaoferowania, plastik fantastik
Żeby kupić astre j musiałbyś pewnie coś dorzucić. To stosunkowo ciężkie autko i najslabsze silniki po prostu się nie nadają.
Ceed ok, jeśli bierzesz go pod uwagę to oczywistym typem jest tez i30. Z kompaktów mozesz zerknąć na focusa mk3, dostaniesz stosunkowo młode, bezproblemowe autko. Jest tez volvo s40/v50
Od siebie dorzucę coś z wyzszego segmentu, jesli mają być dzieciaki to miejsce się przyda - laguna mk3, citroen c5, accord vii.
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

24 Gru 2016, 11:25

Invi napisał(a):Od rapida trzymalbym się jak najdalej. Imo nie ma nic ciekawego do zaoferowania, plastik fantastik

A w takim razie Fabia Kombi? Recenzje faktycznie wskazują, że jednak jakość Fabii jest lepsze od Rapida.

Invi napisał(a):Ceed ok, jeśli bierzesz go pod uwagę to oczywistym typem jest tez i30.

A dlaczego? i30 to jakiś bliźniaczy model? Swoją drogą ktoś się orientuje jak to jest z tą 7-letnią gwarancją u Ceeda? W praktyce warta tyle samo co w reklamach?

Invi napisał(a): Jest tez volvo s40/v50

Volvo zawsze mi się podobały, ale ponoć drogie w utrzymaniu, drogie części? Potwierdzasz, zaprzeczasz?

Pozostałe propozycje również wyglądają ciekawie - przyjże im się. Dzięki i wesołych świąt!
typowymirek
Nowicjusz

24 Gru 2016, 12:17

typowymirek napisał(a):A dlaczego? i30 to jakiś bliźniaczy model? Swoją drogą ktoś się orientuje jak to jest z tą 7-letnią gwarancją u Ceeda? W praktyce warta tyle samo co w reklamach?

Tak, i30 jest bliźniaczy do Cee'da
7 lat obejmuje silnik i skrzynię biegów jak ktoś rok w rok odwiedza ASO
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2010

24 Gru 2016, 14:04

''Coś lepszego - nowszego'' tutaj to bym się nie zgodził, ale mniejsza o to... Masz 30 tys. i mówisz coś o tym, że chciałbyś mieć bardziej komfortowe auto. Odpuść sobie Fabię w kombi czy Ceed'a i pomyśl nad czymś takim co podał Invi w kategorii ''wyższego segmentu''. 30 tys. to jest już dość spora suma na samochód i możesz na prawdę poszukać czegoś porządnego. Toyota Avensis II to już z tych największych propozycji wg. mnie bo skoro mówisz o Rapidzie to większych aut nie ma co podawać, chyba że jednak byś się zdecydował to wtedy można pomyśleć :D Z mniejszych poleciłbym Focusa bo do 25 tys. to kupisz ostatnie wypusty MK II w naprawdę świetnym stanie, a i jakbyś dorwał kombi to na przestrzeń byś pewnie nie narzekał. MK III pewnie też idzie dostać, ale nie wiem jak tam jest z silnikami, więc nie polecam na siłę bo nie jestem zorientowany. Musisz się bardziej określić bo nie jestem tutaj długo, ale widziałem parę tematów, gdzie ktoś zaczynał od Seata Ibizy, a chciał potem kupować Audi A6 i niektórzy niepotrzebnie tylko tracili czas na szukanie ofert. Najlepszą opcją będzie przejechanie się czymś bardziej komfortowym i szybko się nastawiasz, aby szukać czegoś większego ;)
Zwiadek
Nowicjusz

Prawo jazdy: 0- 0-2015
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Peugeot 407
Silnik: 2.0 136
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 2004

24 Gru 2016, 15:48

Volvo zawsze mi się podobały, ale ponoć drogie w utrzymaniu, drogie części? Potwierdzasz, zaprzeczasz?

s40/v50 to technicznie focus mk2. Czy drogie w utrzymaniu? Jeśli kupisz szrota to każde auto będzie drogie w utrzymaniu. Czy drogie części? Porównywalne do aut tej klasy. Droższe niż skoda, tańsze niż BMW.
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Shooting brake, czyli sportowe kombi
    Określenie shooting brake od dekad wywołuje wiele emocji wśród fanów motoryzacji. W internecie możemy znaleźć mnóstwo wizualizacji prezentujących popularne sportowe samochody w takiej odsłonie. Wielu ...

24 Gru 2016, 15:49

''Coś lepszego - nowszego'' tutaj to bym się nie zgodził, ale mniejsza o to... Masz 30 tys. i mówisz coś o tym, że chciałbyś mieć bardziej komfortowe auto. Odpuść sobie Fabię w kombi czy Ceed'a i pomyśl nad czymś takim co podał Invi w kategorii ''wyższego segmentu''. 30 tys. to jest już dość spora suma na samochód i możesz na prawdę poszukać czegoś porządnego. Toyota Avensis II to już z tych największych propozycji wg. mnie bo skoro mówisz o Rapidzie to większych aut nie ma co podawać, chyba że jednak byś się zdecydował to wtedy można pomyśleć Z mniejszych poleciłbym Focusa bo do 25 tys. to kupisz ostatnie wypusty MK II w naprawdę świetnym stanie, a i jakbyś dorwał kombi to na przestrzeń byś pewnie nie narzekał. MK III pewnie też idzie dostać, ale nie wiem jak tam jest z silnikami, więc nie polecam na siłę bo nie jestem zorientowany. Musisz się bardziej określić bo nie jestem tutaj długo, ale widziałem parę tematów, gdzie ktoś zaczynał od Seata Ibizy, a chciał potem kupować Audi A6 i niektórzy niepotrzebnie tylko tracili czas na szukanie ofert. Najlepszą opcją będzie przejechanie się czymś bardziej komfortowym i szybko się nastawiasz, aby szukać czegoś większego

Chodziło mi o to, że chyba dużo nie trzeba, żeby przebić mojeg Seata. Po prostu taka 5-letnia fabia czy ceed to i tak pewnie będzie dla mnie zauważalny skok jakościowy. A co do wielkości - wydaje sie, że segment C lub najwyżej D będzie jak najbardziej ok. Jak już wspominałem - nie znam się na motoryzacji i doświadczenia nie mam, więc wybrałem to, co z moją ograniczoną wiedzą wydało się odpowiednie. Oczywiście dużo bardziej cenię tutaj wasze propozycje, chociażby z racji doświadczenia. ;)

Podoba mi się Focus Mk3 i Citroen C5. Jakie silniki w tych maszynach polecacie? Fajnie żeby auto nie było zbytnio mułowate, a przyzwyczajony jestem do 75KM w Seacie. :D Wynalazki typu 1.0 ecoboost sobie podarować?

Accord też jest ok, ale widzę, że w podanych parametrach to przeważnie egzemplarze ~15-letnie z 200 tyś. nakręconych kilometrów. Nie będzie ciężko znaleźć dobry egzemplarz tego auta?
typowymirek
Nowicjusz

25 Gru 2016, 00:48

Jeśli ma być dużo miejsca to ja bym uderzył w Mondeo - masz mnóstwo miejsca i fajne prowadzenie
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Skrzynia biegów: Automatyczna

25 Gru 2016, 09:06

Mondeo bardzo dobre rozwiązanie, to najczęściej auto jakie pomagam kupić, Generalnie obecne Fordy to dobre auta.
C5 w benzynie będzie trudno kupić dobre auto. Generalnie obawiam się że możesz mieć problem z zakupem tych w Twoim budżecie. Wiem że jest pełno ogłoszeń ale dobrych technicznie, niebitych itd. w tym budżecie może być parę szt. albo i nic.
czeslaw555
Zaawansowany

Zdjęcia: 1
Miejscowość: GKA- pomorskie
Auto: Peugeot 508
Silnik: 2.0 HDi 163km.
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Rok produkcji: 2014

25 Gru 2016, 23:41

Panowie, dochodzę do wniosku, że wystarczyłby mi segment C, ale jakby się trafiło coś fajnego z D, to też nie pogardzę. Z proponowanych tutaj autek składniam się w stronę C5 lub Focusa Mk3 (ale tutaj raczej sedan/kombi z racji bagażnika). Zapytam jeszcze raz: jakie silniki w tych autach są godne polecenia?

Dodatkowo: co powiecie na Toyotę Corolle?
typowymirek
Nowicjusz

25 Gru 2016, 23:57

W Focusie w tym budżecie jesteś praktycznie ograniczony tylko do 1.6 125KM, który jest ok. Na Cytrynę 1.8 może wystarczy kasy, ale lepszy będzie 2.0
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Skrzynia biegów: Automatyczna