''Coś lepszego - nowszego'' tutaj to bym się nie zgodził, ale mniejsza o to... Masz 30 tys. i mówisz coś o tym, że chciałbyś mieć bardziej komfortowe auto. Odpuść sobie Fabię w kombi czy Ceed'a i pomyśl nad czymś takim co podał Invi w kategorii ''wyższego segmentu''. 30 tys. to jest już dość spora suma na samochód i możesz na prawdę poszukać czegoś porządnego. Toyota Avensis II to już z tych największych propozycji wg. mnie bo skoro mówisz o Rapidzie to większych aut nie ma co podawać, chyba że jednak byś się zdecydował to wtedy można pomyśleć Z mniejszych poleciłbym Focusa bo do 25 tys. to kupisz ostatnie wypusty MK II w naprawdę świetnym stanie, a i jakbyś dorwał kombi to na przestrzeń byś pewnie nie narzekał. MK III pewnie też idzie dostać, ale nie wiem jak tam jest z silnikami, więc nie polecam na siłę bo nie jestem zorientowany. Musisz się bardziej określić bo nie jestem tutaj długo, ale widziałem parę tematów, gdzie ktoś zaczynał od Seata Ibizy, a chciał potem kupować Audi A6 i niektórzy niepotrzebnie tylko tracili czas na szukanie ofert. Najlepszą opcją będzie przejechanie się czymś bardziej komfortowym i szybko się nastawiasz, aby szukać czegoś większego
Chodziło mi o to, że chyba dużo nie trzeba, żeby przebić mojeg Seata. Po prostu taka 5-letnia fabia czy ceed to i tak pewnie będzie dla mnie zauważalny skok jakościowy. A co do wielkości - wydaje sie, że segment C lub najwyżej D będzie jak najbardziej ok. Jak już wspominałem - nie znam się na motoryzacji i doświadczenia nie mam, więc wybrałem to, co z moją ograniczoną wiedzą wydało się odpowiednie. Oczywiście dużo bardziej cenię tutaj wasze propozycje, chociażby z racji doświadczenia.
Podoba mi się Focus Mk3 i Citroen C5. Jakie silniki w tych maszynach polecacie? Fajnie żeby auto nie było zbytnio mułowate, a przyzwyczajony jestem do 75KM w Seacie.
Wynalazki typu 1.0 ecoboost sobie podarować?
Accord też jest ok, ale widzę, że w podanych parametrach to przeważnie egzemplarze ~15-letnie z 200 tyś. nakręconych kilometrów. Nie będzie ciężko znaleźć dobry egzemplarz tego auta?