Benzynowe daily w przedziale 40-50k.

18 Lut 2023, 21:24

Dobry wieczór.
Rozglądam się za samochodem benzynowym w podanym przedziale. Aktualnie jeżdżę od prawie 6 lat vectrą c ze silnikiem 1.8.
Rozglądam się za czymś na pewno nie większym niż obecna vectra, większość czasu podróżuję sam. Interesują mnie tylko silniki benzynowe - w ciągu roku nie robię nawet 10 tysięcy kilometrów. Kilka wymagań, które chciałbym żeby były spełnione w tym budżecie.

- Dynamiczny silnik, spalania nie stawiam na pierwszym miejscu, myślę, że granice 10l/100km jestem w stanie zaakceptować.
- Auto nie większe niż obecna vectra - po czasie zdałem sobie sprawę, że to lekki przerost dla jednej osoby.
- Lampy minimum xenon - teraz mam halogeny, wieczorem widoczność jest słaba, wpływ na to mają pewnie też 19 letnie lampy.
- Auto rocznikowo dość świeże, ze średniej półki jeśli chodzi o eksploatację.

Dziękuję za wszelką pomoc i propozycje. Pozdrawiam.
kuka
Nowicjusz

19 Lut 2023, 15:25

Moim zdaniem powinieneś zejść z segmentu D do segmentu C. Tu będziesz miał do wyboru auta kompaktowe takie jak np. Kia Ceed, Hyundai i30, Toyota Corolla/Auris, Honda Civic.

kuka napisał(a):Dynamiczny silnik
Czy to znaczy że chcesz silnik z doładowaniem żeby trochę inaczej poczuć moc? Czy jesteś w stanie zaakceptować benzynę bez doładowania z mocą około 140KM?
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

19 Lut 2023, 21:03

Jeśli uda się znaleźć w tym budżecie turbo benzynę będę zadowolony. Jestem otwarty na wszelkie propozycje. Od zawsze podobały mi się hot hatche, ale to raczej za mały budżet na coś sensownego, a nie chcę pchać się w 15 letnie auto.
kuka
Nowicjusz

23 Lut 2023, 00:19

Jak w takim zestawieniu ma się Kia cee'd 2 GT 1.6 gdi 204 km? Miał ktoś styczność z tą kijanką? Trwała jednostka?
kuka
Nowicjusz

15 Mar 2023, 08:43

Pozwolę sobie odświeżyć temat i zapytanie na temat silnika w Kii, może pojawią się jeszcze jakieś propozycje.
kuka
Nowicjusz

15 Mar 2023, 09:24

Dosyś trwała jest toyota avensis 1.8 147KM ,ale niestety nie ma mocy za duzo, a dobre benzyniaki to już prawie wyginęły, większość to niestety małolitrażowe jednorazówki
toyman40
Stały forumowicz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
    Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...
    Jak rozkodować radio w samochodzie Renault?
    Bardzo często podczas chwilowej utraty zasilania radio w samochodach marki Renault jak i Dacii będzie wymagało wpisania kodu do jego uruchomienia. Problem ten może się pojawić np. po chwilowym odłączeniu akumulatora bez podtrzymania ...

16 Mar 2023, 08:44

Jak w takim zestawieniu ma się Kia cee'd 2 GT 1.6 gdi 204 km? Miał ktoś styczność z tą kijanką? Trwała jednostka?

Mam od dwóch lat, jako daily, stojące na ulicy, bez garażu, bez chuchania i dmuchania. Przez ten czas nie miałem ani jednej awarii, ani problemu z unieruchomionym samochodem (no, poza jednym, ale bezpośrednio z mojej winy). Odpalał w zimie, odpalał w lecie, robię trasy po 5-6 km jak i po kilkaset. Więcej nie napiszę, bo mechanik ze mnie żaden ale jako dowód anegdotyczny z IDzD - proszę bardzo.
Tylko nie licz na to, że ten samochód jest jakiś mega szybki, bo nie jest. Ot zwykły hatchback, może trochę dynamiczniejszy niż przeciętne, trzycylindrowe 1.0, ale to nie jest demon prędkości ani hot hatch.
S6Sbk
Nowicjusz

Zdjęcia: 0