Bezwypadkowe 6 letnie Punto a powypadkowa 3 letnia Kia Ceed

25 Mar 2010, 17:37

Rozważam zakup samochodu do 10 tysięcy złotych i zastanawiam się który samochód oferuje większe bezpieczeństwo: 6 letnie bezwypadkowe Punto czy 3 - letnia Kia Ceed po ciężkim wypadku, po którym została "wyklepana".
Analizując crash testy, to Kia Ceed wypada znakomicie,a Punto dużo gorzej, ale w cenie do 10 tys złotych mogę mieć tylko Kię po ciężkim wypadku (np. zderzenie boczne).
Jeżeli odpowiedź jest oczywista to przepraszam, dla mnie to nie jest oczywiste.
Gdyby była taka możliwość to interesowałyby mnie jakieś fakty które by przemawiały za którymś z rozwiązań.
pucia
Nowicjusz

Miejscowość: Kraków

25 Mar 2010, 17:42

Ja osobiscie nie czulbym sie bezpiecznie w zadnym z tych aut, jezeli mialbym wybierac jendak wybralbym punto. Mysle jednak, ze przy takim budzecie mozesz spokojnie pomyslec o innym aucie... napisz tylko czego potrzebujesz, a na pewno forumowicze Ci pomoga :smile:
marjan
Początkujący

Miejscowość: Tomaszow Maz

25 Mar 2010, 18:42

Ja bym brał Punto bo jak piszesz że Kia jest po ciężkim wypadku to różowo to nie będzie wyglądać,naprawisz wyklepiesz a jesli potem znowu zaliczysz jakiś dzwon czy coś to niewiadomo czy z auta coś zostanie czy nie,jeśli mam pewność że auto było powypadkowe i to dość mocno to raczej bym omijał szerokim łukiem.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

25 Mar 2010, 18:45

Za 10 tyś zł kupisz 3 letniego Ceeda po wypadku ale do zrobienia dopiero. 6 letni Punciak za dychę też raczej bezwypadkowy nie będzie ale chociaż naprawiony :p Generalnie za 10 tyś zł to tak z okolic 2000 r. możesz fajne autko w dobrym stanie wyrwać.
Kubuch
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Matplaneta
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Fiesta MK7 FL / Mini One
Silnik: 1,0 100 KM/1,6 90 KM
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2013

25 Mar 2010, 19:24

Za 10tys wyrwie spokojnie zadbane Punto II z rocznika 2001 a może i nawet 2002.
przykładowa aukcja [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

25 Mar 2010, 20:20

Dla mnie odpowiedź jest oczywista - wybieram auto bezwypadkowe. Jeżeli ta Kijanka jest nawet po CIĘŻKIM wypadku, to w ogóle bez sensu brać ją pod uwagę.

Nie da się auta wyklepać tak, aby nie miało to później znaczenia. Właśnie niby bezwypadkowe auta przy kolejnej kolizji rozpadają się na kawałki.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego trzeba posiadać ubezpieczenie motocykla?
    Ubezpieczenie motocykla jest obowiązkowe podobnie jak w przypadku samochodu. Warto sprawdzić, ile kosztuje ubezpieczenie motocykla na rynku, bo oferty TU różnią się od siebie. W wyborze najkorzystniejszej polisy pomaga ...
    Automaster Show 2013 / relacja
    Na lotnisku w Kamieniu Śląskim 28 kwietnia odbyła się impreza Automaster Show 2013. Dla fanów motoryzacji przygotowanych było kilka testów sprawnościowych: jazda na trolejach czy test Stewarta, ale każdy mógł ...