Kontrolki świecą po wyjąciu kluczyka

02 Mar 2007, 18:47

Witam. Mam problem z elektryką w OPLU Astrze kombi z 97 r. Dokładnie chodzi o to, niezależnie od tego, czy w stacyjce jest kluczyk, czy nie, swiecą kontrolki oleju i elektroniki w silniku (ta pomarańczowa z narysowanym silnikiem). Oprócz tego auto nie reaguje na przekręcenie kluczyka w stacyjce, tzn po przekręceniu kluczyka w prawo nic się nie dzieje (rozrusznik nie kręci). Jeśli ktoś wie, gdzie mam szukać przyczyny, to będę bardzo wdzięczny za informację. Pozdrawiam serdecznie.
suissman
Nowicjusz

• 05 Mar 2007, 08:03

masz poprostu najnormalniejsze pomieszanie kabli pod stacyjką... - któryś pewnie się wypiął i robi zwarcie... Wizyta u elektryka załatwi sprawę szybko i niedrogo...
    Pozdr
    fourup
    Nie udzielam porad na PW - tylko forum ogólne!
    fourup
    Zaawansowany
    Awatar użytkownika

Miejscowość: Kraków, Słomniki
    Prawo jazdy: 08 01 1999
    Auto: Mercedes S124 250D
    Silnik: OM602
    Paliwo: Diesel
    Typ: Kombi
    Skrzynia biegów: Automatyczna
    Rok produkcji: 1990

05 Mar 2007, 09:11

Dziękuję za szybką odpowiedź...sprawdziłem kable przy stacyjce i są ok. natomisat sprawa wygląda tak, że coś jest chyba ułamane w stacyjce, bo kręcenie kluczykiem nie powoduje zmiany położenia tego ustrojstwa w kostce, kóre zwiera odpowiednie przewody...Ciekawi mnie teraz, czy wymaga to wymiany całej stacyjki i jaki jest koszt takiej przyjemności. No i czy wymusi to wymianę zamków w drzwiach? Pozdrawiam.
    suissman
    Nowicjusz

05 Mar 2007, 09:21

W takim razie - nie obejdzie się chyba bez wymiany stacyjki...

Wymiana zamków raczej nie będzie konieczna - będziesz miał po prostu jeden kluczyk do zamków, a drugi do drzwi. Istnieją jednak fachowcy, którzy mogą (za opłatą) dopasować Ci układ zamka w stacyjce do kluczyka, który masz...
    Pozdr
    fourup
    Nie udzielam porad na PW - tylko forum ogólne!
    fourup
    Zaawansowany
    Awatar użytkownika

Miejscowość: Kraków, Słomniki
    Prawo jazdy: 08 01 1999
    Auto: Mercedes S124 250D
    Silnik: OM602
    Paliwo: Diesel
    Typ: Kombi
    Skrzynia biegów: Automatyczna
    Rok produkcji: 1990

05 Mar 2007, 14:36

Najlepiej poszukaj fachowca od dorabiania kluczy, są tacy którzy naprawiają stacyjki robią to fachowo i legalnie. Ja za naprawę kompletnie zmielonej stacyjki i wkładki zamka drzwi w Leonie (po włamie do samohcodu) zapłaciłem 180zł. Jeżeli jesteś z okolic Chrzanowa lub Trzebini mogę dać namiar.
    konraddd
    Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego trzeba posiadać ubezpieczenie motocykla?
      Ubezpieczenie motocykla jest obowiązkowe podobnie jak w przypadku samochodu. Warto sprawdzić, ile kosztuje ubezpieczenie motocykla na rynku, bo oferty TU różnią się od siebie. W wyborze najkorzystniejszej polisy pomaga ...
      Toyota RAV4 2.5 Hybrid 2WD - test spalania
      Jak wykazał test, napęd przenoszony wyłącznie na jedną oś jest gwarancją niższego spalania. RAV4 w tej wersji sprawdzi się jako samochód firmowy gwarantujący wysoką wartość rezydualną. Za dobre osiągi odpowiada hybrydowy ...