Kontrolki świecą po wyjąciu kluczyka

02 Mar 2007, 18:47

Witam. Mam problem z elektryką w OPLU Astrze kombi z 97 r. Dokładnie chodzi o to, niezależnie od tego, czy w stacyjce jest kluczyk, czy nie, swiecą kontrolki oleju i elektroniki w silniku (ta pomarańczowa z narysowanym silnikiem). Oprócz tego auto nie reaguje na przekręcenie kluczyka w stacyjce, tzn po przekręceniu kluczyka w prawo nic się nie dzieje (rozrusznik nie kręci). Jeśli ktoś wie, gdzie mam szukać przyczyny, to będę bardzo wdzięczny za informację. Pozdrawiam serdecznie.
suissman
Nowicjusz

• 05 Mar 2007, 08:03

masz poprostu najnormalniejsze pomieszanie kabli pod stacyjką... - któryś pewnie się wypiął i robi zwarcie... Wizyta u elektryka załatwi sprawę szybko i niedrogo...
    Pozdr
    fourup
    Nie udzielam porad na PW - tylko forum ogólne!
    fourup
    Zaawansowany
    Awatar użytkownika

Miejscowość: Kraków, Słomniki
    Prawo jazdy: 08 01 1999
    Auto: Mercedes S124 250D
    Silnik: OM602
    Paliwo: Diesel
    Typ: Kombi
    Skrzynia biegów: Automatyczna
    Rok produkcji: 1990

05 Mar 2007, 09:11

Dziękuję za szybką odpowiedź...sprawdziłem kable przy stacyjce i są ok. natomisat sprawa wygląda tak, że coś jest chyba ułamane w stacyjce, bo kręcenie kluczykiem nie powoduje zmiany położenia tego ustrojstwa w kostce, kóre zwiera odpowiednie przewody...Ciekawi mnie teraz, czy wymaga to wymiany całej stacyjki i jaki jest koszt takiej przyjemności. No i czy wymusi to wymianę zamków w drzwiach? Pozdrawiam.
    suissman
    Nowicjusz

05 Mar 2007, 09:21

W takim razie - nie obejdzie się chyba bez wymiany stacyjki...

Wymiana zamków raczej nie będzie konieczna - będziesz miał po prostu jeden kluczyk do zamków, a drugi do drzwi. Istnieją jednak fachowcy, którzy mogą (za opłatą) dopasować Ci układ zamka w stacyjce do kluczyka, który masz...
    Pozdr
    fourup
    Nie udzielam porad na PW - tylko forum ogólne!
    fourup
    Zaawansowany
    Awatar użytkownika

Miejscowość: Kraków, Słomniki
    Prawo jazdy: 08 01 1999
    Auto: Mercedes S124 250D
    Silnik: OM602
    Paliwo: Diesel
    Typ: Kombi
    Skrzynia biegów: Automatyczna
    Rok produkcji: 1990

05 Mar 2007, 14:36

Najlepiej poszukaj fachowca od dorabiania kluczy, są tacy którzy naprawiają stacyjki robią to fachowo i legalnie. Ja za naprawę kompletnie zmielonej stacyjki i wkładki zamka drzwi w Leonie (po włamie do samohcodu) zapłaciłem 180zł. Jeżeli jesteś z okolic Chrzanowa lub Trzebini mogę dać namiar.
    konraddd
    Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Pierwszy śnieg - kilka dobrych rad dla kierowców
      Jak pierwsze opady śniegu wpływają na sytuację na drodze? Większość kierowców jeździ wolniej. Dzięki temu na drogach jest mniej ofiar śmiertelnych, natomiast odnotowuje się więcej stłuczek. Przypominamy, jak jeździć ...