REKLAMA
Forum samochodów hybrydowych, elektrycznych i konwencjonalnych
Błąd masz szerzej opisany na forum w kodach błędów kody/obdii/1-p0420/ i dotyczy on głównie katalizatora. rzadko problemem tu jest sama sonda.Heli napisał(a):Ostatnio jadąc wyskoczył mi check engine, po podpięciu do kompa pojawił się błąd P0420(sprawność katalizatora za mała Bank 1). Od razu z mechanikiem sprawdzałem jak pracują sondy, on stwierdził że dobrze i to nie wina żadnej z sond.
Często przy walniętym katalizatorze lub jego braku przy odpaleniu zimnego silnika czuć trochę w powietrzu takie nie przepalone paliwo (przynajmniej ja to zaobserwowałem w samochodach z silnikiem benzynowym i uszkodzonym katalizatorze).Heli napisał(a):Dodatkowo po odpaleniu samochodu czuć mocno smród benzyny w środku i na zewnątrz. Miał ktoś podobny problem?
Czyli spalanie wychodzi około 10 Litrów na 100km więc sporo. To silnik benzynowy powinieneś trochę wyżej go kręcić i przy normalnej oszczędnej jeździ myślę że biegi trzeba tu zmieniać przy około 3000 obr. Musisz dać trochę popracować turbinie i od czasu do czasu wkręcić go trochę wyżej. Pamiętaj, że jazda na za niskich obrotach też nie jest dobra bo wtedy występują spore przeciążenia szczególnie jak chcesz dynamiczniej przyspieszyć a to nie jest zdrowe dla układu napędowego i sprzęgła.Heli napisał(a):na pełnym baku 45l robię około 420-430km wcale nie katując samochodu, tylko czasem mocniej przycisnę, ale 80 % czasu poruszam się w okolicy 2000 obrotów, biegi zmieniam przy 2500
Nie koniecznie ale na pewno pojawiłby się wcześniej. W przypadku problemów z katalizatorem przy tym błędzie to po skasowaniu pojawia się on coraz częściej czyli po przejechaniu coraz krótszego odcinak drogi to znaczy że sprawność katalizatora spada.Heli napisał(a):z tym że check nie zapalił się już od 200km, a przy uszkodzonej sondzie pewnie pojawiłby się po krótkim czasie, nie?
To nie ma znaczenia bardzie liczy się przebieg w tym przypadku. On u ciebie nie jest duży o ile jest oryginalny. Ja obstawiam brak katalizatora lub uszkodzony/wykruszony tak że jest duży przelot.Heli napisał(a):No i samochód od 2012 roku, od początku był używany głównie na trasie, więc myślę że kat by się nie zapchał tak wcześnie.