Citroen Jamper 2,2 2009 r. spadek mocy, ciężko pali

26 Lut 2018, 12:30

Witam . Mam problem z jamperem 2,2 .
Jak go kupiłem to miał takiego kopa że każdy się dziwił ,palił od strzała .
Jedynym problemem był cieknące silnik . Lało się z niego jak szlak .Oddałem go do mechanika . Silnik został uszczelniony ( pokrywa zaworów , miska olejowa , uszczelka za rozrządem , i inne . ) Jest sucho ale auto straciło na mocy. Ledwo idzie się rozpędzić do 120 , a jak jest zimny to odpalenie zajmuje mi 20 minut .Aby wymienić uszczelkę pod pokrywą zaworów trzeba było wyciągnąć wtryski . Komputer pokazuje że wtryski wymagają regeneracji .

Co mogło spowodować tek nagły spadek mocy ?
Czy wyciągnięcie wtrysków i wsadzenie ich spowrotem na swoje miejsce mogło je uszkodzić ?
A może coś innego ?
POMOCY ------------
KRZYCHU1978
Obserwowany

Prawo jazdy: 09 08 1997
Przebieg/rok: 5tys. km
Auto: citroen
Silnik: 2,2 120k/m
Paliwo: Diesel
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2009
  • 26 Lut 2018, 12:39

Wymontowanie wtrysków i wymontowanie ich nie powinno być przyczyną ich awarii, a czy zostało zamontowane w te same miejsca co były?
    gber44

26 Lut 2018, 18:55

Tak podobno w te same miejsca .
    KRZYCHU1978
    Obserwowany

Prawo jazdy: 09 08 1997
    Przebieg/rok: 5tys. km
    Auto: citroen
    Silnik: 2,2 120k/m
    Paliwo: Diesel
    Skrzynia biegów: Manualna
    Rok produkcji: 2009

26 Lut 2018, 19:49

Skoro coś nie tak, to z powrotem do mechanika i reklamować póki jeszcze świeże.
    gber44

27 Lut 2018, 09:25

Wtryski jak zostały wyjęte i włożone na te same miejsca nie powinny generować błędu. Czy rozrząd był rozbierany? Może został źle złożony i stąd problemy.
    KRZYCHU1978 napisał(a):Komputer pokazuje że wtryski wymagają regeneracji
    Jaki to konkretnie błąd? Próbowałeś go usunąć po wykonanej naprawie i sprawdzić czy wróci?
    Cichy77
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
    Auto: Mam, często zmieniam!
    • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Najpopularniejsze auta terenowe z USA - co warto importować?
      Samochody terenowe z USA cieszą się niesłabnącą popularnością na całym świecie, a ich import do Europy, w tym Polski, stale rośnie. Miłośnicy motoryzacji doceniają ich niezawodność, wytrzymałość oraz niepowtarzalny styl. ...
      Nowy Lexus LS po tuningu według Japońskich Tunerów
      Japońscy tunerzy z firmy Modellista wzięli na warsztat nowego Lexusa LS. Luksusowa limuzyna otrzymała pakiet dodatków, które dodają jej specjalnego charakteru, jednocześnie nie wprowadzając rewolucji w wyglądzie ...