Błagam was o pomoc - mechanicy rozkładają ręce ! ! !

16 Cze 2018, 18:16

Witam, bardzo serdecznie proszę was o pomoc. Nie da się zdiagnozować mojego samochodu. Mechanicy rozkładają ręce, już nie wiem co robić. Jestem kobietą i tym bardziej nie potrafię sobie poradzić z zaistniałą sytuacją.

Citroen c3 1.4 hdi 2009 rok

Objawy:
Samochód jeździ pięknie, silnik podobno cyt: "równo i ładnie pracuje i pali od kopa" - tak określił to mechanik.
Jedzie pięknie bez żadnych zastrzeżeń, aż nagle i niespodziewanie dzieje się z nim podczas jazdy coś takiego:
- najpierw przez sekundę czuję, że coś tak jakby przerywa, czuję to pod pedałem gazu, czasami ale nie zawsze czuć delikatne szarpnięcie.
- silnik gaśnie i zapala się kontrolka od silnika
- kilka razy zapaliła się kontrolka od oleju (olej i filtr wymieniony miesiąc temu)

Co dzieje się potem:
- czasem silnik odpali od razu i jedzie pięknie przez następne 100 km
- czasami odpali i gaśnie dosłownie co chwilę, co 15 metrów, potrafi tak zgasnąć 20 - 30 razy. Podczas tej serii gaśnięć czasami odpala od razu, a czasami w ogóle nie chce odpalić (rozrusznik kręci, ale 3 razy zdarzyło się że rozrusznik nie kręcił). Samochód wraca na lawecie by następnego dnia pięknie i bez zarzutów przejechać 200 - 300 km.

Po jakim czasie zaczyna gasnąć? Różnie. Czasami po przejechaniu dosłownie 20 metrów, czasami przejadę 200 km.

Wymienione miesiąc temu: EGR, akumulator, przewody paliwowe (dwie rurki były trochę płęknięte i myśleliśmy że to dlatego, ale pomimo wymiany dalej gaśnie), wszystkie filtry i olej, rozrząd.

Podłączony do komputera cyt "wskazuje tyle błędów, że wypadało by wymienić cały samochód, za każdym razem co innego pokazuje, nie kieruję się tym bo widzę że pokazuje głupoty" - tak powiedział mechanik.

widziało go już 3 mechaników i 2 elektroników, zawiozłam go nawet do salonu fiata (dlatego fiata a nie citroena, że fiata jest na miejscu i robią wszystkie samochody a citroena jest 80 km od mojego miejsca zamieszkania) i w fiacie powiedzieli że nie widzieli czegoś takiego i nie mają pojęcia co to jest. Mój samochód stoi u nich od 2 tygodni bez rezultatów.

Mechanicy jak go oglądają to na początku nie wieżą że on jest uszkodzony, mówią że jest w bardzo dobrym stanie.

Błagam was pomóżcie, ja już po prostu naprawdę nie mam pieniędzy na te naprawy i jestem pod ścianą.
Ilona9191
Nowicjusz

Prawo jazdy: 08 07 1991
Auto: Citroen c3
Silnik: 1.4 hdi
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2009
  • 16 Cze 2018, 18:30

Uważam że skoro tylu mechaników go widziało naocznie i nic no to my na odległość tym bardziej nie pomożemy. Możemy tylko zgadywać. Według mnie jest to jakaś pierdoła.
    To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
    Kao
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
    Miejscowość: Francja
    Przebieg/rok: 40tys. km
    Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

16 Cze 2018, 19:15

Może ktoś coś doradzi, może coś wam przychodzi do głowy, może akurat komuś uda się "zgadnąć" dlatego proszę o odpowiedź i zwracam się ty na forum. Może jakiś pomysł akurat uda się trafiony :)
    Ilona9191
    Nowicjusz

16 Cze 2018, 19:19

ja już naprawdę nie wiem co robić, nie da się jeździć tym samochodem bo nigdy nie wiadomo czy się dojedzie. Może któryś z waszych pomysłów będzie strzałem w dziesiątkę :)
    Ewentualnie, jak jeszcze można taką "pierdołę" zdiagnozować? :D
    Ilona9191
    Nowicjusz

16 Cze 2018, 19:34

a gdyby była uszkodzona pompa albo wtryski to objawy by były takie?
    może wymienić "profilaktycznie? ale przyznam że koszt dla mnie bardzo duży.....
    Ilona9191
    Nowicjusz

16 Cze 2018, 20:54

Nie na sensu pchać kasy na pałe
    Kao
    Moderator
    Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Najpopularniejsze auta terenowe z USA - co warto importować?
      Samochody terenowe z USA cieszą się niesłabnącą popularnością na całym świecie, a ich import do Europy, w tym Polski, stale rośnie. Miłośnicy motoryzacji doceniają ich niezawodność, wytrzymałość oraz niepowtarzalny styl. ...
      Toyota Proace Verso (od 2016)
      To największa w historii Toyota o nazwie Verso, mogąca zabrać na swój pokład od 5 do 9 pasażerów. Została pomyślana jako uniwersalny pojazd zarówno do firm, jak i dla rodziny, lub też jako komfortowy ...

16 Cze 2018, 21:06

to co radzisz zrobić? Co byś zrobił jak by to było twoje auto?
    Jestem kobietą i naprawdę nie umie sobie z tym poradzić....
    Ilona9191
    Nowicjusz

16 Cze 2018, 21:10

Oddać auto do dobrego elektromechanika z dobrym komputerem. W ASO ludzie nie mają za dużego doświadczenia, nie są kreatywni, rzadko się spotykają z takimi zagadkami.
    Kao
    Moderator
    Awatar użytkownika

16 Cze 2018, 21:12

Dzięki za odpowiedź :)
    Myślisz że da się to zdiagnozować i naprawić? Czy trzeba się będzie pozbyć go za bezcen :(
    Ilona9191
    Nowicjusz

16 Cze 2018, 21:19

Wszystko się da, kwestia chęci i pieniędzy. Pogadaj z kolegami i innymi mechanikami aby polecili Ci kogoś ogarniętego a potem do niego idz i ładnie proś o termin bo pewnie będzie zapchany na dłuższy czas. Nie sugeruj się dużymi firmami z wielkimi garażami.
    Kao
    Moderator
    Awatar użytkownika

16 Cze 2018, 21:26

Dzięki za pomoc :)

no właśnie z tymi pieniędzmi to u mnie krucho...
    boje się że to przekroczy kilka tysięcy
    Ilona9191
    Nowicjusz

18 Cze 2018, 20:30

@Ilona9191 opisane problemy pasują mi do problemów z zaworem regulacji ciśnienia na pompie wtryskowej. Zawór często oznaczany jako SCV w innych markach. Często jest tak że nie generuje on błędu a silnik np potrafi zgasnąć i np. nie odpalisz przez kilka minut, albo odpalisz i znowu zgaśnie za chwilę lub odpalisz i przez kolejne 100km będzie wszystko ok. Różnie bywa z tym zaworem a mechanicy często pomijają go w diagnozach. Warto by było go podmienić i sprawdzić czy problem będzie dalej występował. Jak by była możliwość przełożyć nawet z innego auta z takim silnikiem to by była najlepsza opcja sprawdzenia takiego zaworu.
    Cichy77
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
    Auto: Mam, często zmieniam!

18 Cze 2018, 22:45

z mojego doświadczenia wiem że przy usterkach tego zaworu najbardziej objawia się to falowaniem obrotów. Watro oczywiście to sprawdzić, zawsze to jakiś trop
    Kao
    Moderator
    Awatar użytkownika

19 Cze 2018, 18:20

Cichy77 dziękuję :) wymienię ten zawór
    Powiedz mi czy przy tym zaworze to gasł by bez względu na prędkość (przy szybkiej, przy wolnej jeździe i na postoju) ? Czy jak przyśpieszam?
    Ilona9191
    Nowicjusz

20 Cze 2018, 08:23

Ilona9191 napisał(a):Powiedz mi czy przy tym zaworze to gasł by bez względu na prędkość (przy szybkiej, przy wolnej jeździe i na postoju) ? Czy jak przyśpieszam?
    Generalnie jeżeli jest z nim problem to takie rzeczy mogą zdarzać się losowo niezależnie od prędkości obrotowej silnika. Z tego co ja obserwuję to bardzo często takie objawy przy niesprawnym zaworze pojawiają się jak np. silnik jest rozgrzany i dojeżdżasz do świateł czyli spada z obrotów wtedy potrafi gasnąć i czasem może być problem z odpaleniem przez jakiś czas. Oczywiście to co napisał @Kao też jest prawdą choć ja nie zawsze obserwowałem falowanie obrotów a zawór sprawiał problemy.

Napisałem że warto go sprawdzić skoro już nie ma pomysłów to być może faktycznie coś tu będzie nie tak. A podmiana zaworu i sprawdzenie nie generowało by dodatkowych kosztów jego zakupu ale nie zawsze jest taka możliwość.
    Cichy77
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
    Auto: Mam, często zmieniam!