Przegąd-rejestracja-oc VW GOLF

18 Maj 2014, 12:55

Witam
Mam problem wynikający z mojej niewiedzy.
Kupilem dwa tygodnie temu auto które:

przeglad ma do 07.06.14
a OC ważne do 20.08.14
w dowodzie rejestracyjnym nie ma już miejsca ale to i tak nie ma znaczenia,przeciez wyrobią mi nowy.
PYTANIE 1 : aby zrobić przegląd muszę najpierw auto przerejestrowac na siebie?
PYTANIE 2: Kiedy będę miał przegląd to czy OC poprzedniego właściciela przechodzi na mnie( i jest ważne do sierpnia),czy muszę kupić w dniu rejestracji inne OC na siebie?
Proszę o jakieś rady
Marek94
Obserwowany

Prawo jazdy: 21 12 2012
Przebieg/rok: 23tys. km
Auto: VW golf II
Silnik: 1.6tdi 80km
Paliwo: Diesel
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1991

18 Maj 2014, 13:32

Marek94 napisał(a):PYTANIE 1 : aby zrobić przegląd muszę najpierw auto przerejestrowac na siebie?
Przegląd tech.wykonywany jest na saamochód a nie na osobę.Nie musisz go wcale przerejestrować aby wykonać OBT.Do WK udajesz się z DR,zaswiadzceniem z OBT oraz z KP/jezeli została wydana../...
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

18 Maj 2014, 22:14

1. Najpierw zrób przegląd, a potem złóż wniosek o nowy DR. Jak nie ma miejsca w DR na pieczątki, to diagnosta wyda ci zaświadczenie o pozytywnym przeglądzie ( jak auto będzie sprawne oczywiście :wink: ). Z tą karteczką idz do WK i złóż wniosek o nowy DR. Dostaniesz miękki na 30 dni i w ciągu 30 dni odbierzesz nowy twardy DR z już wbitym nowym przeglądem. Dlaczego w takiej kolejności? Dlatego, żeby zaoszczędzić jedno miejsce na nowym DR. Jak najpierw złożysz wniosek o nowy DR, to dostaniesz go z wbitym przeglądem do 6 czerwca. I po przeglądzie 6 czerwca będziesz miał już drugą pieczątkę.
2. Przegląd i OC nie mają nic wspólnego. Po wyrobieniu nowego DR musisz iść do ubezpieczyciela i zrobić aneks do umowy OC. Aneks czyli zmiana danych zgodnie z DR ( nowym ) oraz rekalkulacja składki. Może będziesz musiał dopłacić jakieś grosze, a może nic. Ale musisz to zrobić. Jak OC się skończy to umowa wygasa - nie przechodzi na następny okres. Dlatego musisz sam zadbać o zawarcie nowej umowy OC. I pamiętaj - nie może być ani jednego dnia zwłoki, bo będziesz płacił karę. Nawet za jeden dzień.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000