Blow off valve - Zawór upustowy w Volvo V70 T5

24 Kwi 2010, 18:01

Witam, jestem posiadaczem Volvo V70 T5 z 2001 i zastanawiam się nad możliwością zainstalowania BOV. Czy wogóle istnieje taka możliwość w tym modelu? Jeśli tak to jaki BOV byłby najodpowiedniejszy, i czy oprócz efektu dźwiękowego (nie ukrywam że zależy mi na tym najbardziej ;) w jakiś sposób zmieni się odczuwalnie praca silnika? Z góry dziękuje za rady!
bubaska
Nowicjusz

Miejscowość: WaWa

24 Kwi 2010, 22:11

a masz turbine?? :mrgreen:
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)

25 Kwi 2010, 12:57

Oczywiście, że tak - to wersja z turbiną
bubaska
Nowicjusz

Miejscowość: WaWa

25 Kwi 2010, 15:23

Oczywiście, że możesz założyć zawór upustowy. Jaki? W zależności od gotówki - oryginalny, albo chińszczyznę. Ja bym postawił na HKS, na lidera w tej dziedzinie. Mam chyba gdzieś taki na stanie... poszukam ;)
pawelMX6
Aktywny
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Gdynia
Auto: Nie mam

25 Kwi 2010, 18:54

to nie założyć a wymienić, zawór upustowy ma każdy samochód z turbiną ;) gdyby nie miał to no cóż.. :mrgreen:
ogólnie można spróbować różnych rzeczy łącznie z rozwiercaniem ale przy okazji przydało by się podnieść stopień sprężania bo i po co większy zawór jak nie będzie większego ciśnienia?? a ten dźwięk to właśnie uchodzące powietrze z doładowania po odpuszczeniu gazu :wink:
druga sprawa to jak przedobrzysz spadnie zbytnio ciśnienie auto przestanie jeździć :mrgreen:
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Burza, wiatr, deszcz i grad - trudne warunki drogowe
    Gwałtowne burze, porywisty wiatr oraz obfite opady deszczu czy gradu to warunki pogodowe, jakie mogą spotkać na drodze każdego kierowcę. Uważajmy na nie zwłaszcza w okresie wiosenno-letnim, kiedy pogoda bywa bardzo zmienna. ...
    Gdy policjant kieruje ruchem
    Widok policjanta kierującego ruchem jest tak rzadki, że wielu kierowców nie potrafi poprawnie zinterpretować pokazywanych poleceń. Ważne, aby pamiętać, że sygnały dawane przez osobę kierującą ruchem są ważniejsze niż ...