Blow off valve - Zawór upustowy w Volvo V70 T5

24 Kwi 2010, 18:01

Witam, jestem posiadaczem Volvo V70 T5 z 2001 i zastanawiam się nad możliwością zainstalowania BOV. Czy wogóle istnieje taka możliwość w tym modelu? Jeśli tak to jaki BOV byłby najodpowiedniejszy, i czy oprócz efektu dźwiękowego (nie ukrywam że zależy mi na tym najbardziej ;) w jakiś sposób zmieni się odczuwalnie praca silnika? Z góry dziękuje za rady!
bubaska
Nowicjusz

Miejscowość: WaWa

24 Kwi 2010, 22:11

a masz turbine?? :mrgreen:
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)

25 Kwi 2010, 12:57

Oczywiście, że tak - to wersja z turbiną
bubaska
Nowicjusz

Miejscowość: WaWa

25 Kwi 2010, 15:23

Oczywiście, że możesz założyć zawór upustowy. Jaki? W zależności od gotówki - oryginalny, albo chińszczyznę. Ja bym postawił na HKS, na lidera w tej dziedzinie. Mam chyba gdzieś taki na stanie... poszukam ;)
pawelMX6
Aktywny
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Gdynia
Auto: Nie mam

25 Kwi 2010, 18:54

to nie założyć a wymienić, zawór upustowy ma każdy samochód z turbiną ;) gdyby nie miał to no cóż.. :mrgreen:
ogólnie można spróbować różnych rzeczy łącznie z rozwiercaniem ale przy okazji przydało by się podnieść stopień sprężania bo i po co większy zawór jak nie będzie większego ciśnienia?? a ten dźwięk to właśnie uchodzące powietrze z doładowania po odpuszczeniu gazu :wink:
druga sprawa to jak przedobrzysz spadnie zbytnio ciśnienie auto przestanie jeździć :mrgreen:
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi R8 V10 RWS
    Audi Sport GmbH poszerza serię modelową R8, wprowadzając nową wersję z napędem na tylną oś. Audi R8 V10 RWS pojawi się na rynku w limitowanej edycji 999 egzemplarzy w wersjach Coupé i Spyder. Samochód napędzany ...